Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ден на загиналите в бой български войници и офицери - Архангелова задушница

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ден на загиналите в бой български войници и офицери - Архангелова задушница

    Днес е денят, в който в молитвите си се сещаме за мъртвите мъже на България. За войниците и офицерите, за героите – хиляди и хиляди, знайни и безименни. Мъжете на България, оставили костите си по чукарите на Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Булаир, Чаталджа и Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин, Кочмар, Карапелит и езерото Туркоайа, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и по скалите на Мокра планина и Галичица...

    Това е славата българска. Шуменски, Родопски, Приморски, Беломорски... Българските полкове разпъват на кръст полуострова. Победните им знамена вървят през вихрите на Балкана. От тях треперят минаретата на Одрин и приспивно им припяват вълните на Охридското езеро и тревите на Каймакчалан.

    Ако имаме с какво да се гордеем, за тези повече от тринадесет века, преживени на бурния полуостров, това е Българската армия, това е честта на българското оръжие, това е силата на българския дух. Защото без тях днес нямаше да я има България. Без кръвта и окъсаните униформи по балканските фронтове днес нямаше да бъдем същите, нямаше да имаме какво да разказваме на синовете си.

    Забравена, страшна и славна е българската военна история.

    От http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?f=13&t=1558

    #2
    Къде е сега тази армия?Разпиляха я тотално. Данъка за грешки в системата на националната сигурност на една държава е много скъп- кръв !
    sigpic

    Comment


      #3
      Единственото, на което се крепи авторитета на България в новата и история е българското оръжие и Българската армия. Друго няма!

      Comment


        #4
        Ако трябва да сме точни - историята на БА, на нашите деди и тяхната слава! Защото днешната ни армия, или по - точно това което не знам защо някои наричат армия е отражение на жалката ни държава! Чест и слава на всички в строя, но се съмнявам дали състоянието до което ги докраха политиците е адекватно на това което според мен е тяхна мисия - защитата на Отечеството! Сега са само за парад и да гонят на Бен Ладен цървулите...но не е тяхна вината!

        Comment

        Working...
        X