Османски паметници на територията на България

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • KIZIL DELI
    es-Seyyid Ali Sultan
    • May 2007
    • 1875

Hayy Ibn Yakzan написа
    В този ред на мисли се сещам за още един подобен архитектурен ансамбъл от региона на Пловдив - Конушкият вакъф на джамията и имарета на "Мехмед бей, син на Минет бей" от първата половина на 15 в., свързаните с него демографски процеси и административни промени...
    Хи-хи аз точно Миннетовия комплекс имах на ум.

Слагам 2 снимки от мястото, където се е намирал - някогашното село турски Конуш или Конуш мюслим.

Мислим дека работата да е била (ако следваме какво казва Герлах) във водата на север от синята таратайка

Comment

• Hayy Ibn Yakzan
      новак
      • Jun 2010
      • 45

Каква нива... и с този прут (язовир) кипи селскостопанско оживление... . То Конуш ако не се лъжа е някаде край р. Сушица... Не съм преглеждал обстойно пътеписците, но някои от тях дават интересни и понякога доста подробни описания на архитектурните комплекси които им правят впечатление. Те биха могли да се използват и с цел реконструкция (скици, модели). Махиел Кийл в статията си "Развитието на градовете в България през османския период: мястото на турската архитектура в процеса" е предоставил доста интересна реконструкция на комплекса на Каниели Дамат Сиявуш паша от втр. пол. на 16 в. в Харманли.

Comment

• поп_Първан
        редовен
        • Jun 2008
        • 140

KIZIL DELI написа
        Хи-хи аз точно Миннетовия комплекс имах на ум.

Слагам 2 снимки от мястото, където се е намирал - някогашното село турски Конуш или Конуш мюслим.
        Ха, кардешлар, за тоз, "минетовия компллекс", да знайте нещо ... резервации трябват ли, предварително, или е който дойде

Туй си беше майтап, ама щото гледам, че се завъртате в един район Конуш, Папазли и околните, та ще ви замоля, като стигнете района Каяли, Карапазарли, Семихче да вземете да ми подадете наличното инфо за присъствието на Кору чешме(сегашното Горски извор) в наличната ви литература. Не е баш по темата, ама на мен ми трябва, та да си кажа де ... Към Делията ми стана каса бира и тава джигер хесапа до тук, ще го увелича с още

Comment

• KIZIL DELI
          es-Seyyid Ali Sultan
          • May 2007
          • 1875

поп_Първан написа
          Ха, кардешлар, за тоз, "минетовия компллекс", да знайте нещо ... резервации трябват ли, предварително, или е който дойде
          няма резервации всеки е добре дошъл, после като дойде до плащане то от името се разбира, че е лесна работа. Едно време Б. Цветкова казвала - не мога да разбера защо се смеят студентите когато говоря за Миннет Бей.

поп_Първан написа
          ... гледам, че се завъртате в един район Конуш, Папазли и околните, та ще ви замоля, като стигнете района Каяли, Карапазарли, Семихче да вземете да ми подадете наличното инфо за присъствието на Кору чешме(сегашното Горски извор) в наличната ви литература.
          Какво ти трябва за Горски извор и най-вече за кой период. Има публикация, която касае Чирменския санджак, но е 15-16 век, пък ти си се заровил в по-късните доби. Тук съм правил извадки в една друга тема цък. Не е каквото ти трябва, но е в твоя вилает , пиши ми на лично за какво точно се бориш.

Comment

• поп_Първан
            редовен
            • Jun 2008
            • 140

KIZIL DELI написа
            Какво ти трябва за Горски извор и най-вече за кой период. Има публикация, която касае Чирменския санджак, но е 15-16 век, пък ти си се заровил в по-късните доби. Тук съм правил извадки в една друга тема цък. Не е каквото ти трябва, но е в твоя вилает , пиши ми на лично за какво точно се бориш.
            Супер!
            Макар и да е за комшийските села, то ми е твърде интересно (даже и опитите за налучкване на някои знайни неща).
            А за Горски извор - ами всичко, тук не са ми интересите само в късния период, а въобще, от първата му поява в регистрите, та до края на 60-те ... от там насам вече помня
            Почнах и нахвърлях суров материал преди време за Горски извор в Уикито, ама след туй не се върнах да го подредя и така си остана ...

Comment

• terzi
              редовен
              • Oct 2009
              • 234

с. Оброчище текето "на" ак язълъ баба XVIв.

снимането се заплаща - 5 лв една снимка , ама аз си изпросих безплатно

споявано с олово

казват ,, че това са тракийски символи (навреметое имало тракийско светилище тук)

манастира. няма възможност за различни ъглъ за снимане

много хубав комплекс, а и се поддържа
              "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
              - МУСТАФА ШАРКОВ -

---------------------------------------------------------------------

www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

Comment

• terzi
                редовен
                • Oct 2009
                • 234

жамията в гр балчик (тука ще ни светне съсдателя на темата)
                за жалост няма много възможности за снимане

беше заключена : (

една чошмичка

"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
                - МУСТАФА ШАРКОВ -

Comment

• KIZIL DELI
                  es-Seyyid Ali Sultan
                  • May 2007
                  • 1875

ще видя какво мога да намеря за джамията в Балчик, поздравления и благодарности за снимките.

Comment

• terzi
                    редовен
                    • Oct 2009
                    • 234

леко са напрайх на фотограф
                    - МУСТАФА ШАРКОВ -

Comment

• KIZIL DELI
                      es-Seyyid Ali Sultan
                      • May 2007
                      • 1875

terzi написа
                      с. Оброчище текето "на" ак язълъ баба XVIв.

снимането се заплаща - 5 лв една снимка , ама аз си изпросих безплатно
                      уф, като ги видя тези навеси и ми се повдига. Изключително грозно нещо, което сигурен съм е иницатива на местно ниво без каквато и да е съгласуваност с НИПК и т.н. Дано се вземат мерки и накарат онзи, който го е инсталирал да го демонтира незабавно. Автентичният вид на тюрбето, който можеше да се види до скоро е направо унищожен от въпросната ламарина. Колкото до снимките и петте лева, които напоследък се научиха да искат разни кретени тук и там в България (точно по схемата чул, ама не разбрал) няма какво да го обсъждаме, просто трябва да бъдат игнорирани, а ако са особено настоятелни да им се показва тоягата.

Comment

• terzi
                        редовен
                        • Oct 2009
                        • 234

леко да не дигнеш кръвно

снимка на царевец от 1927г. ясно си личат останки от джамията
                        - МУСТАФА ШАРКОВ -

Comment

• KIZIL DELI
                          es-Seyyid Ali Sultan
                          • May 2007
                          • 1875

шивачо, чудна снимка - поклони за попадението! Това би трябвало да е Фируз Бей джамия.

Comment

• d-r V.
                            редовен
                            • Jun 2010
                            • 120

[QUOTE=KIZIL DELI;263480]Това са останките от хамама, който се е намирал срещу стария мост в Пловдив.

Мислех, че от този хамам не е останало нищо, пък съм пловдивчанин, при това музеен работник! Човек се учи, докато е жив! Едно от коритата на тази баня се намира в отдел ХV-Х²Х век нашия музей в къща Георгиади. Дари ни го един дядо, който при разрушаването на сградата го замъкнал сам и го качил в багажника на запорожец! После си го отнесъл на вилата в село. Как го е носил сам представа нямам, той беше доста дребничък човек, а ние - трима млади, здрави, едри мъже едва го дотъркаляхме до микробуса. Преди три четири години в непосредствена близост до главната улица на П-в при изкопни работи беше открита строшена мраморна плоча на османски или арабски - вероятно строителен надпис, като го сравнявам по ортографията с други подобни. За съдържанието не знам, тогава още не бях започнал да уча османски и все нямам време да го разгледам подробно и да опитам да разчета нещо (тепърва ми предстои да навлизам в сложната проблематика на епиграфските източници). Ако проявяваш интерес, а и всеки друг, надписът се намира там, където и коритото - във фоайето на къща Георгиади на приземния етаж, вдясно от входа. Със сигурност е интересен, най-малкото защото досега не е публикуван. Открит е съвсем близо до картинната галерия и оттам уредниците го прибрали, след което се обадиха на нас, и аз с един колега пак бая се поизкилихме да го домъкнем до стария град, че дотам с автомобил не можеше да се стигне. Въобще събирателската и изобщо музейната работа майката си трака - хем малко плащат, хем камъни носиш

Comment

• terzi
                              редовен
                              • Oct 2009
                              • 234

може да качиш снимки

а за фируз бей , бях гледал някаде няква фреска на някав патешественик...ама не я намерх
                              - МУСТАФА ШАРКОВ -

Comment

• KIZIL DELI
                                es-Seyyid Ali Sultan
                                • May 2007
                                • 1875

terzi написа
                                може да качиш снимки
                                трудно е да кача снимки от нещо, което не съм виждал, щото е разрушено и го няма. Нали шегичка ми пускаш? .

Comment

Working...