Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стената на славата!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Стената на славата!

    Днес е 4-ти Март, колцина се сещат какъв ден е днес? За много, просто денят след 3-ти, починахме, попразнувахме и сега "кой от където".
    Но днес в един български дом е тихо, утрото не топли, денят е изпълнен със сълзи...и спомени.
    Днес се навършват четири години от трагичната смърт на офицерски кандидат Гърди Гърдев.



    Ето какво ще намерите днес в медиите за оф. кандидат Гърдев, ако изобщо някой се сети:
    Редник Гърди Христов Гърдев е роден на 18 май 1974 г. в с. Горно Съхране. Постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ през 2003 г. Службата му преминава в под. 38 220 гр. Казанлък.
    Редник Гърдев не е женен.
    Загива на 4 март 2005 г.
    На 4 март 2005 г. полското командване съобщава, че български военнослужещ е загинал при нападение срещу патрул в град Хамза. Патрулът се е движил по път на 40-45 км. от база "Еко". При обстрела е тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от 1-ви взвод на 1-ва рота на Четвъртия пехотен батальон. По-късно Гърдев умира.
    На 4 март 2005, в района на Дивания се разиграва трагичният инцидент, при който рейнджър загива от „приятелски огън”.
    Редник Гърди Христов Гърдев е повишен посмъртно в звание младши сержант със заповед на началника на Главния щаб на Сухопътни войски генерал-лейтенант Златан Стойков.
    Със заповед на министъра на отбраната младши сержант Гърди Гърдев бе произведен посмъртно в по-горно звание "Офицерски кандидат" и награден с награден знак "За вярна служба под знамената" ² степен.
    Днес улица в родното му място носи неговото име.

    Да това са фактите, но какво ни прави съпричастни към тях?
    Във време, в което едни "откриват" мадарски конници в Афганистан, други ни убеждават че ние сме избраната раса която ще спаси света, а наскоро в един документален филм достолепен чичко ме ограмотяваше как не случайно шивиците в носиите на индианците от централна и южна Америка са идентични с нашите! Честно, пък после македонците били еди какви си...
    А е толкова лесно, сваляш очилата които са ти нахлузили, оглеждаш се и разбираш, че въпреки че сме унижени в собствената си Татковина, въпреки че сестрите ни са най-евтината стока по света (и на никой май не му пука), въпреки кръчмарския национализъм (лъхащ на кисело зеле и джанкова ракия), все пак има "сламка за удавника" просещ малко достойнство. И не е нужно да сме "на три морета", нито да бъдем "избраните" (страдащи заради цялото човечество).
    Живеейки в трудно време, време на упадък, липса на морал, подменени ценности и безхаберие, трябва само да признаем и да се поклоним пред новите герои на нашето време. Обикновени български мъже, родени и израсли в обикновени български семейства, но решили да направят живота си необикновен, отдавайки го в защита на каузата с която всеки от нас живее: просперитета на нацията, нали? Той, Гърди изпълни мисията си, за нас остава да я осъзнаем, приемем и да черпим дръзновение от подвига на обикновените мъже. И да се поклоним пред майката.

    Почивай в мир братко, сигурен съм Бог се е смилил над Душата ти!

    На семейството и близките на офицерски кандидат Гърдев:
    Знам всичко което имате е скръбта си, и все пак знайте: нас историята няма да ни помни, но той ще живее вечно!
    Затова в този ден излезте с високо вдигнато чело, бъдете горди!

    На всички останали, когато следващият път някъде се похвалите с европейската си принадлежност, спомнете си каква е цената!

    Поклон!
    Last edited by dibo; 24-04-2009, 23:08.

    #2
    Поклон пред 13-те войници загинали в Ирак.

    За съжаление не само Гърди Гърдев е забравен, а всички, които умряха там бяха забравени с изключение от тяхните роднини и техни колеги. Не се сещам точно кога бях гледал по една от телевизиите (май беше през декември 2008 г.), как никой вече не се сеща за тях, особенно политиците (нито един нямаше да поднесе поне едно цвете, когато се навършваше 5 г. от атаката в база Индия), които се правеха, че им е тежко за загубите дадени в Ирак, както се вика всяко чудо за 3 дни.
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

    Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

    Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

    Comment


      #3
      5 години

      "Аз пак съм сам и пак ридай
      в сърце нестихналата жал
      по радости невкусени,
      по недостигнат роден край,
      в калта захвърлен идеал
      и блянове покрусени.

      Подирил ясни висини,
      в блата разтленни паднах аз
      след горско поражение,
      и ето кретат слаби дни -
      и в секи техен лъх и час
      звучи себепрезрение."



      Ст. серж. Димитър Иванов Димитров, роден на 25 април 1978 г. в гр. Полски Тръмбеш. Завършил е Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново със специалност "Свързочни войски". В Българската армия е от 12 август 1999 г., а от октомври 2000 г. е повишен в старши-сержант. Последната му длъжност е "Старши оператор" в под. 34 010 - Горна Оряховица.

      Той бива застигнат от куршум в главата на връщане от кметството в Кербала. Към обяд на 23.04.04, там избухва престрелка между милициите на радикалния шиитски лидер Моктада Садр и коалиционните сили.
      Куршумът минава между бронежилетката и каската му. Димитров веднага е транспортиран с вертолет до полевата болница в Багдад, но там почива от раните си.
      Загиналият в Кербала ст. серж. Димитър Иванов Димитров е произведен посмъртно в звание "Офицерски кандидат". Той е удостоен и с награден знак "За вярна служба под знамената" - I степен.

      За теб остана славата и безсмъртието, за нас примерът ти за войнска чест, достойнство и дълг!

      Към родителите на офицерски кандидат Димитров и неговите близки: Мъката по Вашият син ще изпълва този и всички отредени Ви от Бог дни, но помнете: той не е забравен, никой войн не загинал напразно, на него историята отреди велика мисия, вечно да бди над Майка България!

      Почивай в мир братко, сигурен съм Бог се е смилил над Душата ти!

      Comment

      Working...
      X