Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вариант на криптохристиянството?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Вариант на криптохристиянството?

    Здравейте всички!

    Моля ви за помощ относно периода на Османското владичество и принудителната ислямизация на населението. Интересуват ме данни за тайно практикуване на християнството от част от новоизлюпените "мюсюлмани".

    Моля ви за информация дали/къде могат да се видят предмети от бита, някакви материални свидетелства и в частност мюсюлмански надгробни камъни с изображения на кръст.

    Благодаря ви предварително!

    #2
    При разграбването на с. Тъмраш - турско село в Родопите,от страна на съседите християни в периода след балканските войни,като плячка са отнесени освен другото и стари икони от домовете на мюсулманите.
    За справка книгата на Ангел Личков - "Лилково - богове камъни и руни"
    Освен това,мюсулмани често са ставали дарители на христиански църкви и манастири.Манастира до Асеновград - "Араповски" ако не се лъжа за името е почти изцяло изграден от богат турчин за здраве на болната му кадъна /потурчена българка/.Кадъни са изпращани да си лекуват безплодието на българската Света гора.

    Comment


      #3
      Това за иконите е много интересно, благодаря ти.
      Иначе за лекуването, чувал съм, че за болно дете понякога и християните са ходили при ходжи да им баят.

      А относно надгробните камъни - отдавна бях чувал за такова нещо, а скоро прочетох някъде из нета за тях както и за пафти с изображения на кръст от вътрешната им страна, но сега просто не ми се рови да търся къде.

      Та се вдигнах и отидох в Етнографския музей, но там такова нещо не бяха виждали. Пренасочиха ме към църковния музей - там има супер икони, но и служителят там не беше веждал такива камъни.
      Взех че се амбицирах и отидох в НИМ. Там в раздела за периода на турското робство също не видях подобно нещо. И там попитах една служителка дали имат подобни камъни и тя ми каза, че това което имат е изложено. Ако искам повече информация да наема екскурзовод.

      Сега не знам - от една страна това, че не знам къде да ги търся не означава още, че става дума за мит. От друга страна Все още не съм видял подобни камъни, а в трите главни музея ме гледаха сякаш съм паднал от Марс като чуха какво търся...

      Comment


        #4
        Ами,Незнайко такава е тя.На времето имаше книжки,които рекламираха възродителният процес.В тях пишеше,че на надгробен камък в долната част,забитата в земята пишело християнското име на починалият.В топче от пчелен восък предавано от майка на дъщеря при омъжването една млада невеста туркиня намерила сребърно кръстче.
        Не съм много наясно с погребалните ритуали на турците.Не съм сигурен дали се поставя камък на гроба и при какви случаи поставя, ако се прави.До колкото ми е известно,турците се погребвали голи.А в старо време при погребването не е белязвано местото с гроба.
        Иначе ходжите и сега са популярни за разваляне на магии,за издирване на хора и автомобили,за четене на молитви от корана и т.н.

        Comment


          #5
          Точно де, такива разни неща съм чел, но излиза че досега не мога да намеря някой да ги е виждал и се получава, че много пъти преповтаряме наизуст чутото без да знаем така ли е.
          Благодаря ти за отговорите, все пак само ти се отзоваваш с каквото можеш на молбата ми. :tup:

          Comment


            #6
            Интересна тема ! (малко съм закъсняла, но все пак).
            Ето четиво "Помохамеданчване и криптохристиянство в България в периода от Х²V до Х²Х в.
            Криптохристиянство и религиозен синкретизъм на Балканите. Съставител Никола Дамянов. София, 2002.". и още една статия на http://balkansbg.eu/bg/content/b-ide...-i-hh-vek.html
            (тя е за Х²Х -ХХ век). В общи линии, дано има "мераклии за продължение на дискусията".
            Last edited by Арслан; 24-09-2012, 22:25.

            Comment


              #7
              "Ако близо до някое вакъфско село, върху необработваема земя по божията воля е израстнало голямо дърво, а жителите на това село идват при споменатото дърво и го молят да им помогне в делата им, може ли шариатският съдия да отсече това дърво и да отстрани смутът?
              - Отговор: Може."

              "Когато Зейд има някаква нужда, търси помощ от духовете на предците и казва, че те могат да принасят полза, да отстраняват беди, че уреждат делата на божите раби, че знаят неизвестното бъдеще; ако Зейд е с такива разбирания, какво трябва да се направи с него?
              - Отговор: Подновяване на вярата и брака

              "Ако някои хора идват и вземат пръст от гроба на починалия шейх Зейд, която според лъжовните им вярвания била лекарство срещу болести или пък щяла да помогне на онези, които нямат деца, да се сдобият с деца, и разнасят тая пръст - трябва ли шариатският съдия твърдо да насили онези, които имат такова грозно поведение, и да им забрани?
              - Отговор: Трябва!"

              "Ако жителите на дадено градче, предимно жени, в някои дни задружно отиват на гробищата и там задружно и в един глас оплакват и нареждат за покойниците, надават плач и стенания - шариатският съдия овластен ли е да забрани такова поведение на посочените?
              - Отговор: Наложително е да им забрани."

              Comment


                #8
                то това май ще да е по-скоро криптошаманизъм

                Comment


                  #9
                  последното е християнски обичай ( но те от кого точно го взаимстват, мога само да гадая). А иначе примери в подобна насока, колкото искаш, особено що се отнася до Балканите.

                  Comment


                    #10
                    И четирите посочени примера не могат да се свържат с криптохристиянство, т.е. за тайно изповядване на християнство от страна на мюсюлмани. Те са примери за остатъчни езически вярвания или суеверия, нещо което е често срещано явление. Ходенето на гробищата и оплакването в определени дни след погребението също едва ли може да се свърже само с християнството. Само за пример - християнството е пълно с такива остатъчни езически вярвания, обаче никой не говори за криптоезичество.

                    Comment


                      #11
                      Никак не съм, твърдяла че е само християнски (все пак това е религия, симбиозата е повсеместна). Примерите описани от мен са взаимствани от Стр. Димитров ...
                      Какво друго да добавя, има редица публикации (нови и не чак толкова нови) на тази тема. Явно с "декларативен тон" дебат не се води. Хайде със здраве !

                      Comment


                        #12
                        Арслан написа Виж мнение
                        Никак не съм, твърдяла че е само християнски (все пак това е религия, симбиозата е повсеместна). Примерите описани от мен са взаимствани от Стр. Димитров ...
                        Какво друго да добавя, има редица публикации (нови и не чак толкова нови) на тази тема. Явно с "декларативен тон" дебат не се води. Хайде със здраве !
                        Те хубаво са взети от Стр. Димитров, ама е хубаво да има и малко критичност. Декларативно е да отсечеш - "това е криптохристиянство" без да се каже какво се влага в този термин и дали наистина въпросните примери имат нещо общо с християнството.

                        Comment


                          #13
                          Арслан написа Виж мнение
                          "декларативен тон"
                          Декларативния тон е специфичен за тукашните дискусии, свикнали сме си

                          Comment


                            #14
                            Кухулин написа Виж мнение
                            Декларативния тон е специфичен за тукашните дискусии, свикнали сме си
                            А ти къде точно в случая видя "декларативен тон"?

                            Comment


                              #15
                              Stan написа Виж мнение
                              А ти къде точно в случая видя "декларативен тон"?
                              Stan написа Виж мнение
                              И четирите посочени примера не могат да се свържат с криптохристиянство
                              = декларация. Това казвам, в тукашните дискусии такива "декларации" се възприемат като лично мнение с едно "според мен" отпред по подразбиране. И ти си така, и аз съм така, и 90% от потребителите са така.

                              Comment

                              Working...
                              X