If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Сега като се замисля... Българите сме с доста отдавна в тоя занаят(фалшификацията).
Ей го вече 60 години 1,2 милиона от нас се мислят за наследници на Александър Македонски.
"... Проговаря сам цар Иван Шишман:
- Боже силни, боже създателю,
помогни ни с сила и юнашество!
Бой ще да ся бием на Софийско поле,
кръв ще леем за Христово име,
ще прославим християнска вяра."
От това отношение към истината затова гърците са на това ниво - вече и те май не знаят кой кой е притях. Скоро историята ще се изучава по филми като "300". :sm113:
А да се възстанояват обекти както го правят в Търново е направо престъпление. Все едно да направят копие на крайцера "Надежда" с гребла. :kill_myse
Ако така ще си представяме историята защо не построим крепоста в Плиска като Вавилон? Така ще съберем половината свят да ни гледа резила и пари да дава.
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Както казваше един преподавател, гърците гроба на Зевс намериха ,та ние на Орфей ли няма да намерим.
Е, аз така и гроба на който Тангра мога да кажа къде е, ако и да не му се полага. Не е въпроса да правим показни истории от типа на погребението на Калоян (цар или боляр, незнам), а да се показват фактите такива каквито са. Иначе утре-други ден "История славянобългарска" ще я продават с весник "Шок", за да му се вдигне тиража, а след това може и някой бактрийска/партска и т. н. книжица излязла изпод ръката на Кубрат да намерим. :tdown
Но след като лието на науката са предавания подобни на "Памет Българска" :wo-oh: мисля че все повече ни наляга Амнезия историческа.
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Кой е написал Илиада???????????????На мен ми се вижда адски протвина идея да печелим пари посредством откровени лъжи - това че гърците го правят си е изцяло техен проблем.
Зле ли им на гърците? Не, мисля.
Thorn написа
Не се заяждам за това дали е Омир или Одисей. Ако ще и Елин Пелин да напише!
Същността на проблема, е че на момчето не му пука за истината!
Това дали ми пука - пука ми за истината, но ти се огледай около теб и виж на колко други им пука.
Пълно е с хора, които не знаят кога е създадена българската държава, пък ще им пука дали това е истинският гроб на Орфей или не.
Ще кажеш - това не е мой проблем, че болшинството са тъпи.
Да, това не е твой проблем (но може и да стане), а проблем на държавата и образованието, защото има една грешка в образованието - учи се наизуст докато те изпитат и после се забравя всичко.
Та по тая система някои не заинтересован ще ти знае ли нещо повече за историята ни?
Да приемем, че това не е, но официално е наложено, че това е гроба.
След 10-20 години някое нахъсано момче като теб на което му пука за истината става археолог и се заема със задачата да намери гроба.
Търси, търси и оп намира го.
Браво на него. Обвиняваме археолозите от старо време, че си свършили немърливо работата и ето го истинският гроб и всички сме щастливи.
Пари пак има в двойни кличества и туристи също.
Да примем и другото, че наистина това е.. какво правим?
Да питам аз: Какви доказателства иската за истината?
Кажете ми - искам това, това и това да го има и тогава ще призная, че е така.
Crassus написа
Както казваше един преподавател, гърците гроба на Зевс намериха ,та ние на Орфей ли няма да намерим.
....
По темата да не съм много офтопик: Да, девалвирала е, но гадното е, че не само археологията е.
Terror, т.е. дай да лъжем защото всичко така и така отива по-дяволите, така ли? Цинично и глупаво. Неточности са допускани, поради заблуда, незнание и т.н. Но когато съзнателно изкривявате факти при това с такава цинична аргументация, само задълбочавате проблема, вместо да го решавате.
"... Ние стоим с единия крак в съвременността, а с другия - в средновековните суеверия, едно противоречие, което не може да издържи дълго. Ако му позволим да продължи още няколко десетилетия, последствия като недостиг на суровини, провалени нации, тероризъм и екологични катастрофи ще вкарат и двата ни крака обратно в Средновековието..."
А. Хобсън
"...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Това дали ми пука - пука ми за истината
Тероре,архиологията търси факти- истината я търсят други.В момента Китов,Овчаров и другите просто изравят фактите.Истината ще дойде,тогава когато се натрупат фактите.Това което сме били пак ще бъдем,независимо от времето и хората които ни пречат.Всяка криза е временна.Няма вечни кризи нито в икономиката,нито в науката нито никъде.
По темата да не съм много офтопик: Да, девалвирала е, но гадното е, че не само археологията е.
Ами за мене темата има леко некоректно заглавие. Археологията трудно би могла да "девалвира", нещо подобно би могло и се случва масово при интерпретацията на фактите. Тук според мен археолозите нямат много вина. Ако и някои да са търсили медиина популярност с цел финансиране, ок. Жалкото е това, което е общата картинка при историчарите ни. А повечето от тях са "хващали кирка" само по студентските бригади навремето и то по принуда.
:mike: Интересна наука е археологиятя, особено за хора с овладяна иманярска страст. Не мога да съдя за нивото на науката като цяло, но ме притесняват изцепки от сорта на намереният от Китов "рядък ритуален меч" при разкопките в Старосел. Виждайки снимката във в. Труд всяка селска баба би познала черяслото с което си чука мерудията, а дядото би обяснил, че точно такова желязо се е слагало на дървеното рало отпред, за да пори почвата при оране. Вероятно така се получава когато някой не е расъл на село. Може да обяви паламарката за древен вибратор.
Comment