Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Аферата около гроба на Левски

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Аферата около гроба на Левски

    Преди две-три седмици в предаването “Реално” по БТВ като подтема беше обявено “Продължаваме да следим аферата около гроба на Левски”. За съжаление не можах да гледам предаването. Въпросната подтема не е качена и на адреса на предаването “Реално” в сайта на Бтв. Заинтригуваха ме обаче някои от предварително обявените въпроси, които щяха да бъдат зададени в предаването, особено следният: Защо от БАН заявяват, че не могат да поддържат становището си от 80-те години?
    Ако някой е гледал това предаване, или има информация от друг източник, бих помолил да отговори: кое точно свое становище не поддържат от БАН? Дали не е следното:

    ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА БАН ЗА ОБНАРОДВАНЕ НА РЕШЕНИЕТО ЗА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ПЕЧАТА

    БАН
    № 22-00-12/25.04.1986 Г.
    АДРЕСИРАНО ДО ВЕСТНИЦИТЕ:
    “АНТЕНИ”
    “ПУЛС”
    “ЛИТЕРАТУРЕН ФРОНТ”
    “НАРОДНА КУЛТУРА”
    “ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ”
    БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ
    25.04.1986 Г.

    До
    Редакцията на
    вестник “Работническо дело”
    Приложено Ви изпращаме текст за съобщение в печата относно проведената дискусия за гроба на Васил Левски с молба да бъде публикуван.
    Текстът е одобрен от Бюрото на Президиума на БАН в заседанието му от 24 април 1986 г.
    Приложение: съгласно текста.
    Р. Радева
    главен специалист

    ПРОЕКТ ЗА СЪОБЩЕНИЕ В ПРЕСАТА
    През последните няколко години всред българските научни среди и общественост се водеха спорове относно резултатите от проведените през 1956 г. археологически разкопки в църквата “Св. Петка Самарджийска”. Тези спорове, отразени и от средствата за масова информация, се засилиха и задълбочиха много след публикуването през 1985 г. на книгата на Николай Хайтов “Последните мигове и гробът на Васил Левски” .
    Ръководството на Българската академия на науките, водено от съображения за разкриване на научните факти и оценка на достоверността на двете тези, поддържани при този спор, предприе сериозно издирване на цялата документация, запазена от времето на разкопките, както и от периода на консервацията на църквата през 1976 г. Проведе се и неколкодневна дискусия между участниците в разкопките, представители на Археологическия институт, писателя Николай Хайтов и експерти – застъпници на двете тези. В Института по криминология и криминалистика при МВР бе извършена на най-високо техническо равнище прецизна експертиза на наличния снимков материал от разкопките.
    На основата на наличната документация се направиха определени изводи за късни погребения, т.е. погребения след строежа на църквата, в края на ХІХ век, които дават сериозни основания да се обсъди в светлината на новонамерените исторически свидетелства, въпросът за поставяне на паметна плоча в църквата “Света Петка Самарджийска”, удостоверяваща, че в олтара на църквата е бил препогребан от родолюбиви българи Апостола на свободата Васил Левски.

    Българска академия на науките
    (Архив на БАН, 1986 г.)

    И така, дали това е становището, което от БАН вече не се поддържа – моля, ако някой е гледал предаването да сподели.
    Второ – как се обосновава тази тяхна позиция и ангажира ли БАН като цяло, или е изказана като частно мнение (интересно е, че БАН не поддържа тезата си от 80-те, която тя е изградила и поддържала в много по-трудните условия на неблагоприятно отношение към нейното решение, доколкото твърдението, че гробът на Левски е открит в църквата Св. Петка и дори самото поставяне на въпроси за гроба на Левски се разглежда като проява на “дивия български шовинизъм”, въпросното писмо не е отпечатано в нито един от вестниците, до които е пратено (нито в БТА), а проектът е отхвърлен от отдел “Идеологическа политика” към ЦК и решението е замразено)?
    Ако някой е гледал предаването и може да даде отговор на тези въпроси, както и каквито и да е други любопитни подробности – моля да го направи тук.
    Last edited by ivan_kunchev; 23-05-2007, 13:48.

    #2
    Не съм гледал това предаване, но гледах друго, посветено на проблема с гроба на Левски - това беше преди около месец и дори не помня на кой канал. Но в него участваше синът (или внукът?) на Н.Хайтов, който заяви, че възобновява обсъжданията именно с цел да се върне на старото място поставената преди и след това свалена паметна плоча на "Св.Петка Самарджийска", съобщаваща, че според народната памет Левски е бил погребан там. Спомням си, че имаше наистина такава плоча - май я поставиха в началото на 90-те, а кога са я махнали нямам представа.

    Безконечните дискусии и взаимно оплюване през 80-те години са продуцирали маса писания, които с любопитство изчетох - от първата книга на Хайтов по въпроса (понеже имаше и втора - в по-разширен вариант), през тази на Д.Панчовски и редица статии, та до големия сборник на БАН, в който публикуваха стенограмите от обсъжданията и пр.материали под редакцията на покойния акад. Н.Тодоров.
    Трябва да кажа, че - макар в хода на разкопките да е проявена очевидна небрежност, последвана от обичайния административен хаос (що се касае до спастрянето на находките например) - аргументите на Хайтов и поддържниците му не бяха най-убедителни и за мен въпросът си остана открит. Не знам след 1988г. да е излязло нещо ново по темата - в смисъл нови доказателства в едната или в другата посока. Само дето междувременно умряха май всички, свързани както с разкопките, така и с обсъжданията.

    Comment


      #3
      Неоспорим факт е че Хайтов и съмишлениците му представиха по-убедителни доказателства за тезата си и като цяло решението е било в тяхна полза/макар и не напълно категорично/.Другата страна в спора - професионалните археолози така и не приемат и до ден днешен това решение както и едва ли ще приемат друго решение в техен ущърб.Просто покрай този спор честта на гилдията е била сериозно застрашена и тази реакция е обяснима.Струва ми се ненужно целият колосален спор от 80 те години / само обсъждането в БАН е продължило три дена по десетина часа/ да се повтаря на страниците на форума.Книгите на Хайтов са сравнително лесно достъпни за всички.

      Comment


        #4
        Промених името на темата, за да не ползвам изразни средства от Бтв, да не ме обвинят в плагиатство.
        Второ - искам да уведомя всички, че в момента в НБКМ се открива много интересна изложба, посветена на 170 годишнината от рождението на Васил Левски. Тя включва снимки, писма на Левски, изложена е и косата му, както и оръжия, например същия вид сабя, с която се е снимал от времето на участието му в Легията на Раковски.
        По написаното от вас - може би сте прави, че не е нужно да се възпроизвежда спора от 80-те години. Но откровено казано - пък ако мислите, че бъркам, поправете ме - гложди ме нещо отвътре, че по такъв важен въпрос нищо не се предприема, да речем поне като опит за единна позиция на научните институции в България. Бил ли е погребан там, не е ли бил, да се възприеме окончателна позиция. Не мислите ли, че докато това не се случи, спорът около гроба му перманентно ще се възпроизвежда?
        Каква полза имаме от това?
        Струва ми се жалко, ако от БАН просто се задоволяват да не поддържат дадена позиция. А какво да се поддържа? Пълно мълчание по въпроса?
        Има и друго нещо смущаващо за мен. Тази година Левски беше "избран" за "Най-велик българин". С всички уговорки, които многократно сме правили относно тази анкета, задайте си въпроса, ако в Британия, Франция или Германия имаше даже и отенък от неяснота около гробовете съответно на Чърчил, Де Гол, или Аденауер, които бяха посочени в тези страни като най-велик британец, най-велик французин и най-велик немец, какво щеше да стане? Не отделни научни институции, а сигурно цялата държавна машина, че и частни фондации и организации,а може би и отделни частни инициативи щяха да бъдат вероятно впрегнати, да се разясни въпроса, да се открият останките, да се осъществи днк-анализ и т.н.
        Тук обаче просто не пъддържаме позиция.
        Тъжно. Жалко. Смешно...

        Comment


          #5
          Щом има коса, значи има материал за ДНК-анализ. Или и по косата има спор? Задавам въпроса риторично, но ако някой знае - нека даде отговор.
          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

          Comment


            #6
            Няма спор за автентичността на косата но за да се прави ДНК анализ трябва да има и друг обект за сравнение а костите от СВ.Петка Самарджийска ги няма.Но по косите на Левски може да се направи ДНК анализ за да се разреши друг спорен въпрос - за рождената година на Левски.

            Comment


              #7
              resavsky написа
              Но по косите на Левски може да се направи ДНК анализ за да се разреши друг спорен въпрос - за рождената година на Левски.
              С ДНК-анализ това не може да се направи.
              Но къде може да се намери това книжле, дето се твърдеше, че Левски е роден не 37-ма, а през 46-та? Някакъв линк?

              Comment


                #8
                Тезата е на Г.Туртуриков - виж тук, "Възраждане" в темата за Левски, където са коментирани и основните му аргументи. Мисля, че е цитирано и замото заглавие.

                Comment


                  #9
                  "Лека небрежност" при разкопките от 1956г.
                  Last edited by ivan_kunchev; 02-06-2007, 15:11.

                  Comment


                    #10
                    А относно написаното в него – гроб не само че има, а поради факта, че е заподозрян, че е гробът именно на Левски, той е унищожен, както и костите и днес е невъзможно по тази причина дори и отхвърлянето на тезата, че това е бил гробът на Левски. Впрочем обратната е много вероятна.
                    Last edited by Administrator; 11-06-2007, 14:26.

                    Comment


                      #11
                      anastas7147 написа
                      С ДНК-анализ това не може да се направи.
                      Но къде може да се намери това книжле, дето се твърдеше, че Левски е роден не 37-ма, а през 46-та? Някакъв линк?
                      С ДНК обаче може със сигуррност да се докаже Левски ли е или не.
                      Оттам по състоянието на костната система могат да се правят доводи по непряк начин за рожденната година-все пак между костната структура на човек на 27 и такъв на 36 има разлики макар и минимални.
                      Лошото е че без костите нищо не става.
                      Абе май се е разсъждавало на принципа-"Нет кости-нет проблема"

                      Comment


                        #12
                        Точно така и аз мисля. А относно това Хайтов ли бил първи, или някой друг – това не ме интересува. Истината си е истина, независимо кой я твърди, ако ще и Хитлер някой път да е казал някаква истина – от това тя не става по-малко истина. Пък и не виждам какво някои толкова имат срещу Хайтов. Лично за мен той е даже изключителен писател.
                        Между другото, това че костите са погребани под паметника на Левски е било изследвано още преди 09.09.1944г и е било отхвърлено като хипотеза, възоснова на направените сондажи.

                        Comment


                          #13
                          Колеги,моля да ми простите за това което ще кажа!
                          По-добре,че не се знае къде е гробът на Дякона.Иначе,като тръгнат да му се лезят разни политици и прочие простаци,да се кълнят в на майка си п...та,на много честни хора ще им се поиска просто него да го е нямало.А така просто имаме едно место за осквернение по-малко.

                          Comment


                            #14
                            lobo написа
                            По-добре,че не се знае къде е гробът на Дякона.Иначе,като тръгнат да му се лезят разни политици и прочие простаци,да се кълнят в на майка си п...та,на много честни хора ще им се поиска просто него да го е нямало.А така просто имаме едно место за осквернение по-малко.
                            Тук си много прав

                            Comment


                              #15
                              ivan_kunchev написа
                              А относно написаното в него – гроб не само че има, а поради факта, че е заподозрян, че е гробът именно на Левски, той е унищожен, както и костите и днес е невъзможно по тази причина дори и отхвърлянето на тезата, че това е бил гробът на Левски. Впрочем обратната е много вероятна.
                              Всъщност кога е разкопан въпросният гроб (и от кого) и каква е съдбата на костите? Не съм чел книгата на Хайтов по въпроса, така че може ли малко достоверна фактология?
                              Извинявам се предварително за идиотския въпрос! :1087:
                              "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

                              Comment

                              Working...
                              X