ъъъ, след това изявление, аз няма и да правя опити да те убеждавам в нещо...
но все пак, няколко въпроса:
за кои "българи" става дума? тези на Аспарух ли (а защо не са създали Кубратовите хора нещо по-организирано, което да просъществува повече от няколко години?)? те същите ли са като тези при Симеон? А тези при Иван Асен какви са?
друг е въпросът, че в това изказване понамирисва на измислената псевдо-наука народопсихология... и още - навикът е качество на индивида. народите, нациите нямат навици.
и къде точно успяхте да бръкнете в съзнанието на средновековния български селянин (освен цитираната песен, между другото - кое точно доказва, че тя произхожда от онез времена?). и защо реши, че разните образувания по нашите земи не проявяват "тенденции към деление"?
мисля, че поясних какво имам предвид под държава и държавност, континюитет е ясно, че е продължаване на този тип политическо формирование, обвързано с определения народ/нация.
но все пак, няколко въпроса:
Относно създаване на държави - тук неявно имам предвид, че българите обичайно създават /или може би си я носят с тях? / изразена управленска структура, която обичайно повдига претенции за легитимация като такава пред съседните структури или обитатели.И това, ако не греша в интерпретациите, се наблюдава
= от времена, в които повечето народи /особено номадски/ са организирани само в племена /например славяните /не като номади, а като племена!/, които обитават Мизия - от малка съм се чудила защо те не са се опитвали да се борят с Византия и да си направят държава - но това ми гледище може да се дължи на силно идеологизираната история, която учехме тогава/;
= от времена, в които повечето народи /особено номадски/ са организирани само в племена /например славяните /не като номади, а като племена!/, които обитават Мизия - от малка съм се чудила защо те не са се опитвали да се борят с Византия и да си направят държава - но това ми гледище може да се дължи на силно идеологизираната история, която учехме тогава/;
друг е въпросът, че в това изказване понамирисва на измислената псевдо-наука народопсихология... и още - навикът е качество на индивида. народите, нациите нямат навици.
= през времена, в които - казано лаишки - съставните части на редица други големи държави проявяват тенденции към деление на дребни владения. Имало е такава тенденция и тук, но ИМХО в съзнанието на средновековния български селянин е имало повече място за понятието "цар", отколкото при западно-европейския селянин - за краля. Едно основание за такава мисъл ми е песента "Откога е, мила моя майно льо".
И накрая - съгласна съм с всичко, което си писал дотук, освен това, за което бях възразила изрично. Определено имаме нужда от предварително изясняване на дефинициите и контекста, в който са валидни. Възможно е окото на специалиста да види в мненията ми индоктриниран национализъм, /а в общия случай - каквото му е угодно /, но не съм търсила съзнателно влагането на такъв!
Comment