Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Царство или Империя

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добре казано, Mr Rambler :tup: С изключение на фрагмента за Третия път: опасявам се, че Der Dritte Weg води към Die Dritte Welt
    На вниманието на светлейшия княз Крылов! Сударь, чел съм я "Der Untergang...", но явно сме я разбрали по различен начин, не претендирам, че моят е правилният. По същественото обаче е, че правилно са я разбрали онези, към които е насочена. Те са си извлекли поуката от прозренията (по точно: предупрежденията) на Шпенглер и са направили необходимото, за да предотвратят настъпването им. За успеха им в тази насока свидетелства най-добре ставащото около нас. Колкото и да ми се иска да е вярно твоето твърдение, че ние пълзим нагоре, а те се търкалят от високото, за съжаление се случва точно обратното: или както обича да се изразява простолюдието - и назад да тичат, пак няма да ги стигнем. Това твое твърдение обаче се намества много удобно в парадигмата, която Великият философ е дефинирал по следния начин - Светът като воля и представа. Именно нашият избор в полза на втората компонента е коренът на всичките беди и злини, той обрича точно нашата цивилизация на вегетиране, деградация и неизбежна гибел. И тук никакви заклинания и шаманизми няма да помогнат; съзерцанието не е начинът да се предотврати непредотвратимото (както би се изразил Козма Прутков ).
    Не случайно ти препоръчах да се съсредоточиш върху каузалните зависимости във времето и пространството; не че аз съм ги осъзнал напълно - и аз си задавам повече въпроси, отколкото намирам отговори. Но твърдо съм констатирал едно нещо: тези с "героичния епос" приключват развитието си на ниво "Нещастна фамилия" и "Изгубена Станка"; онези със "сълзливите рицарски романи" преминават през върховните постижения на философията, музиката и поезията, за да достигнат до компютърния софтуер и вперят поглед в слънчевата и съседните галактики. Ако зависеше само от твоите неуки храбри борци със "содомията и педерастията", то днес двамата с теб щяхме да си комуникираме посредством пощенски гълъби, а постовете ни щяха да си калиграфисани с пачи пера...
    Не си поставям за цел да те уязвявам и не изпитвам никакво задоволство от този свой текст; точно обратното - изпълва ме дълбока печал от битието, което споделяме и от съзнанието, което мнозинството от нас не може да превъзмогне, а и не полага никакви усилия за това.
    Но по повод началото на твоето писмо все пак съм длъжен да ти напомня една изстрадана мъдрост: онези, които са склонни да се лишат от част от свободата си, за да получат повече сигурност, рано или късно ще загубят изцяло както свободата, така и сигурността си ...
    Si vis pacem - para bellum!

Comment

Не сте ме разбрали правилно, хер Hauptmann, и колкото и да претендираме кой от двамата ни е разбрал нещо по правилния или неправилния начин, този спор няма край поради липса на обективен арбитър. Идеята ми е друга - в повечето ви постове се проявява тендециозно и според мен обидно изтъкване на предимствата на западната цивилизация пред източната. В никакъв случай не поставян едната над другата или обратно, най-малкото това не ми позволява моят вътрешен кодекс на бъдещ анализатор. Но би трябвало да осъзнавате като възрастен и осъзнат човек, че изказванията от рода на "ние сме селяни, те са джентълмени" са детски и лишени от смисъл, поради една единствена причина - те не се обосновават върху действителноста - нито сегашната нито историческата. Идеята на поста ми бе да Ви покаже че и Запада и Идтока имат какво да научат един от друг /както в положителен , така и в отрицателен смисъл на думата "научавам"/ и че проблемите на Изтока няма да се решат като се вайкаме и гледаме през чуждия плет, нито пък ако всички дружно се изнесем на гурбет в "цивилизованите" държави. А Софтуер доста добър се произвежда и в Русия и в България, друг е въпросът че тъй като не сме първите , големите западни концерни са завладели пазаритее и сме принудени да продаваме чрез тях.... но какво пък...не може всички да са първи.
      Междудругото, Рамблер, аз съм яростен привърженик на технократичното развитие на света...трябва по-малко да се философства , а повече да се работи за постигането на целите.Времето отделено за вайкания за стари грешки и несгоди за мен винаги е било безполезно изгубено. Грешките трябва да се анализират а не да водят до депресия и отчаяние.
      Голям почетател съм на западния тип философия , но макар да не ми харесват идеите и изложенията им на мнозина източни-европейски философи, не мога да не призная че тяхната роля в развитието на световното мислене е неоспоримо и доста широко. Никога не съм поощтрявал тендециозното четена на само едните или другите автори. Без да ги познаваш , не можеш качествено да ги сравняваш. И ако се поровим ще видим, че източните философи и културни дейци никак не са по-малко от тези на запада , само че поради множество исторически фактори те не са имали шанса да добият такава популярност. Дори държава като България която има толкова кратка нова история като свободна държава е създала такива хора като Вазов който е преведен до момента на над 50 езика, с което не може да се похвали всеки западен автор. Толстой се чете и дори се изучава в програмите на над 90 държави наред с Юго. Пушкин , е дори по-популярен от Гьоте /колкото и странно да е за мен - лично предпочитам Гьоте отколокото стандартното и злободневно римосложение на Пушкин/. А съвременните автори и на двете култури говорят сами за себе си по книжните лавиците както по света така и у нас. И макар според мен наистина Источните държави са във възход , а западните вмомента слизат от своя връх за да се възкачат на следващия /неоспорим природен закон за циклите, който важи както в икономиката така и в историята/, в крайна сметка аз се надявам на един макар и дълъг но правилен път глобализация, и делението на каквато и да е основа и то с подобно отношение изказано от Hauptmann в неговия пост само ни дърпа назад и задълбочава различията.

Надявам се този път да съм бил по-прозрачен и хората към които бе насочен този пост си вземат поука или по-точно извод /та кой съм аз че да поучавам/ и този форум ще стане малко по-толерантен.
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Хубаво, момчета, ама и двамата сте малко далеч от истината...
        За това обаче по-добре да си поговорим лично...
        И все пак съм по-склонен да подкрепя Княза, тъй като в момента наблюдаваме еманацията на западната цивилизационна мисъл (или по-скоро гений) в лицето на САЩ...
        Тези хора ли са твоят идеал Хауптмане???
        Да не тръгнем само да правим равносметка за достиженията и постиженията на Изтока и на Запада...
        И най-важното е, че проблема не е в руснаците, в американците, в немците или французите. Проблемът е в самите същества, които наричат себе си хора и обитават тази планета...
        А и критикувайте, само след като самите вие сте направили нещо... Демагози има премного на тоя свят.
        Това е. Пък утре може да си поговорим повече по тоя въпрос. :tup:
        И да не ми се обидите сега, както някои други... :lol:
        Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Сърдя ти се! Вчера що нищо не каза ?
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
          きさまはしんでくださいませんか

Comment

Originally posted by "Toshiro"

А и критикувайте, само след като самите вие сте направили нещо...
            Делата ни ще ги оцени историята
            И да не ми се обидите сега, както някои други... Кой е пък толкова обидчив :?
            Si vis pacem - para bellum!

Comment

Нямам време за теб, Княже! :lol: :lol: (по-идиотски аватар не можа ли да си намериш???[/siz])
              Хауптмане, ти кога ще се появиш??? Да се видим лице в лице...
              Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Господа, май темата премина в друга насока
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Njakude chetoh che tzar ne proizliza ot kesar. Tam se citirashe che asirijskite vladeteli sa imali titlata tzar a sushto i skitskite. Tervel e imal titlata Kesar . I az ne vjarvam Simeon da e bil tolkova neprosveten che da ne znae stojnostta na titlata.
                  A mezdy vprochem Asirija e bila imperija predi da se izmisli dymata . Ahemenidskata dinastija izpolzva titlata xshaythiya xshayathiyanam /king of the kings/. Vupros na prevod kakto jabulka e apple ili manzana e drygata dyma ne ja pravi sliva nali.
                  A vsushtnost dokolkoto znam problemut e bil drug ...... Edva li na bulgarskite vladeteli im e pukalo dali shte si budat prosto kanasubigi ...... No Romania / taka narechenata Vizantija/ e predjavjavala pretencii vurhy vsichki iztochni zemi i ne e priznavala suverennostta na Bulgarija .Zatova e i tova zelanie na purvite hristijanski knjaze kum imperatorskata titla .

Privet

Comment

Цар НЕ произлиза от титлата caesar!!!

请您死在地狱般的阵痛
                    きさまはしんでくださいませんか

Comment

Merriam-Webster online: http:// www.m-w.com

Main Entry: czar /tzar/
                      Function: noun
                      Etymology: New Latin czar, from Russian tsar', from Old Russian tsisari, from Gothic kaisar, from Greek or Latin; Greek, from Latin Caesar
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Originally posted by "княз Крылов"

Цар НЕ произлиза от титлата caesar!!!
                        Има едни неща дето им викат аргументи...
                        Канцлер на хазната

Comment

В своята история България е била царство,застото практически не включва в границите си чужди земи и народи.Тя е естествен държавно-политически център за славяните от т.нар. българска група.Но никога не е владяла чужди земи и народи!Ето в това ,според мен е разковничето на въпроса!Помислете!

Comment

От гледна точка на историческото пространство на българите

Originally posted by "barabanchik"

В своята история България е била царство,застото практически не включва в границите си чужди земи и народи.Тя е естествен държавно-политически център за славяните от т.нар. българска група.Но никога не е владяла чужди земи и народи!Ето в това ,според мен е разковничето на въпроса!Помислете!
                            Нека да си спомним какво става през 924година.След поредният поход на Цар Симеон ,Сърбия е превърната в обикновенна българска провинция.Това не е ли завоевание на чужда земя и народ-макар и славянски?
                            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Re: От гледна точка на историческото пространство на българи

Ако политиката на Симеон имаше траини резултати бих се съгласил с това мнение.Но историческите обстоятелства ме карат да търся същността на проблема другаде.Сам Симеон не е признат за цар (император)от никого и....никога.А империя без император не е било!
                              И всичко е за много кратко!Остава му само едната...бойна слава!

Comment

В много голяма част от историческия си развой България е била истинска империя. Има много доказателства,че именно българите са били управляващия народ в империята Хун-ну.След това аз съм склонен да приема и Велика България за държава основана на имперски принципи.Разселването на синовете на Кубрат не е нищо друго освен един план да се завладее Европа.Този план въпреки че на пръв поглед изглежда се е провалил всъщност е гениален.Българите са успяли да се запазят като етнос навсякъде, където са отишли.И днес ние отново имаме шанса, ако успеем да се обединим да превърнем България отново в империя.Винаги сме били достойни и горди воини и господари,затова няма нито едно въстание срещу българската власт.Българите сме родени господари- такава е нашата съдба.
                                За Велика България !

Comment

Working...
                                X