Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прабългарски остатъци?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хана написа
    Обич (от обиквам) е славянска дума, сродна с привичка-привиквам, свиквам, уча и всичките й производни, например наука. Ч-то е в резултат на смекчаването на К пред определени гласни (в случая Ь).
    Какво е сродното м/у обич, привичка (питам кат лаик)?

Хана написа
    Само в българския се е развило значение, синонимично на ЛЮБОВ, но това не я прави неславянска по произход.
    Такааааааа. А защо?
    Според мен е по-логично да е съществувала преди това.
    А в славянските езици как се е развила?
    Значи не се заяждам, а питам (роден съм в бивша Чехословакия точно на границите м/у Чехия, Словакия и Полша и съм живял там). Отбирам малко от полски и доста от чешки, но не съм филолог, камо ли лингвист.

Comment

Може би защото Българския е единствен славянски език който дълго време е бил под влиянието на други езикови групи - Византийско и Османско "присъствие". В такива ситуации езиците се държат странно.
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

княз Крылов написа
        Може би защото Българския е единствен славянски език който дълго време е бил под влиянието на други езикови групи - Византийско и Османско "присъствие". В такива ситуации езиците се държат странно.
        Хмм. Никак, ама никак не мога да се съглася. Ако предположим, че българския е най-стария славянски език е нормално той да има най-много контакти, както по-време, така и по-обем/територия. А тезата, че е
        княз Крылов написа
        единствен славянски език който дълго време е бил под влиянието на други езикови групи
        меко казано несериозна (простете княже). Щот какво ще кажем за сърбохърватския (гръцки, албански, маджарски, италиански, турски, БЪЛГАРСКИ, щот княже съгласи се, че първо е дошъл Аспарух (аре за Заберк/ган неме да говорим), а сърбите после), чешкия и полския (там са толкоз много, че ме мързи да ги пиша), а и руския!
        А има и нещо друго: тук пишем (мисля) за говорим език, а в тези форуми битува мнението, че в средните векове говоримия и книжовния български са равнозначни. Т.е. на няколко пъти срещам мнения, че българския от средата на 10-ти век е славянски и това е доказано и точка! Ма не е така (според мен). Има разлика между говорим и книжовен език. Справка румънския - до средата на 18-ти (според някои 19-ти) век пишат на църковнославянски и изведнъж след това проговарят на някакъв съвсем друг. А какво да кажем за френския, английския и немския по това време (нима изведнъж са заговорили?), те не присъстват - всичко е на латински.
        Last edited by mitaca; 02-03-2007, 18:13.

Comment

Насоката, която взе тази дикусия според мен изисква владеене на професионални познания в областта на лингвистиката. ТА затова ще си позволя да коментирам само пасажи, които не изискват нещо повече от обща представа от езика, струкутрата и развитието му.
          а в тези форуми битува мнението, че в средните векове говоримия и книжовния български са равнозначни.
          Не, знам аз не бих се съгласил с това мнение - със сигурност разлика между говоримия и писмения език има. Възможно е в началото, коагто така да се каже се създава писмения език между него и говоримия (този, на основата на който се създава писмения) разликите да са минимални, нослед това задължително започват да се увеличават за сметка на консервативността (т.е. много по-ниското ниво на динамика) на писмения език.
          Като задължително трябва да помним, че в разглеждания период не бива да разбираме "говорим език" акто общо понятие за цяла етническа група или територия, защото по-скоро с него обединяваме огромно множество от местни диалектни форми, които вероятно се различават не малко една от друга. Причина за това е ниската информационно-комуникационна свързаност на отделните групи население, в резултат на което местните особености на "езиковата атмосфера" задължително ще се отразяват като разлики в говорения на местно ниво език.
          Така че като говорим за "български език" към Средните векове (и особено ПБЦ) по-скоро трябва да мислим за едно огромно множество от местни слабосвързани форми, къде повече, къде по-малко отличаващи се една от друга, като пир това тази "слаба връзка" се отразява и на самосотятелната динамика на говоримия език.

Comment

Мда, пресилих нещата с "единствения" (съжелявам все още не мога да свикна
            че на балканите има и други славянски държави). Н от друга страна не смъ много съгласен да се говори за българския език като за най-древен славянски. Нека не бъркаме писменост с език.

Иначе просто изказах хипотеза че вероятно това значение на думата по някакъв начин е аномална поради влиянието (и то доста голямо и агресивно) от страна на Византия и по-късно Османска империя.

Иначе мисля че Хана като филолог може да даде и по-обосновани версии.

И в никакъв случай не намесвам писмения или книжовен език. На мин ми се струва че "обич" като дума със значение "любов" е по-късна - но ако някой я е срещал в конкретни древни текстове ще ми е интересно да ги видя - вероятно са ги цитирали по-горе. Сега ще прегледам цялата тема и ще видя дали няма да ми хрумне и по-обосновано предположение.

Е то Тонев , го е раздробил на попара само остава да хващаме ложиците. Ще си позволя да пусна в поста си цитат от линк който тонев е дал на първата страница на тази тема.

Да, прави сте.

Споменах тази дума, понеже някои погрешно я причисляват към прабългарските, а тя си е чисто славянска.

Думата "обич" е сродна с "обиквам", "обичай". Представката е "об-", а коренът - "-вык-".

В позиция след "б" звукът "в" изчезвал, както и в "облак" (*"об-влак"), "облечен" (*"об-влечен"), "област" (*"об-власт").

Коренът "-вык-" е същият, както в "навик". Има дълга нулева огласовка. При нормална о-огласовка се получава коренът "-ук-", както в "неук", "наука", "уча", "обучение".

Звукът "к" преминава в "ч" по правилото за първата палатализация в славянски.

И тъй, началното значение на думата "обич" е "привикване" (или пък "висша степен на обичай"). Вероятно думата "обич" си е променила значението поради вечното неразбирателство между поколенията. За илюстрация ще приведа следната

Приказка за обичта

Жално хленчи пред майка си мома Грозданка: "Не го ща, ма мале, Стойко биволаря, искам Стайко гъдуларя! Стайко гъдуларя любя аз, ма мале!"

Дума й на мома Грозданка старата й майка: "Тейко ти както е рекъл, дъще, тъй ще стане. Не иска и да чуе тейко ти за Стайко гъдуларя. И е дал вече дума - обещал те е на Стойко биволаря. Пък ти недей да се кахъриш много - ще се обикнете със Стойко. Тя, обичта, с времето си идва!"

Превод на последните думи на Грозданкината стара майка: ".. - ще привикнете един към друг със Стойко. То, привикването, с времето си идва.

Задомили Грозданка за Стойко. Родили им се дечица. Добре се грижел за челядта си Стойко. Домилял й Стойко на Грозданка. Не се сещала тя вече за Стайко гъдуларя. И по едно време си рекла: "Право думаше мама, че обичта с времето си идва. Сега вече Стойко обичам, Стойко аз любя."

[Извън темата] Препращам Ви към един Трактат за любовта, в който авторът Анатолий Протопопов показва, че за обществото като цяло е полезно родителите да избират зет си, напълно игнорирайки мнението на дъщеря си, а в същото време не е опасно за обществото, ако родителите се вслушват в мнението на сина си при избора на снаха.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Нямам необходимите справочници под ръка, но думата ОБИЧ е сравнително късна. Доколкото си помням, при Найден Геров (края на 19 век) я няма. Там думите са обыкнувам и обыквам. Сега защо българинът е асоциирал любовта с навика или с нещо познато, повтарящо се, е отделен народопсихологически въпрос, на който аз не мога да отговоря.
              Но ми се струва, че е съвсем очевидно и без филологическо образование следната логическа връзка:
              обич - обичам - обиквам - обвиквам - привиквам/свиквам (всички си спомнят какво е представка, нали). Подобно е примерно облог-приложение-заложба и т.н.
              Примерно също така думата обеца я няма в никой друг славянски език. Като се погледне обаче исторически, се вижда много ясно връзката между обясвам (обесвам, закачам) и обясца (нещо обесено, закачено). Защо не е наречено това украшение висулка или нещо от типа на наушници, както беше в полския или чешкия - сигурно е интересно да се изследват някои харктерни модели на мислене, но в тази тема се обсъжда дали думите са със славянски произход или не. Е, със славянски произход са.

Comment

gollum написа
                Хъм, откъде си толкова сигурен, че подобна дума не се среща в друг славянски език? Преди беше сигурен, че я няма в никой, но ето, че я има в руския.
                Има в руския дума "обичай", а не "обич" в смисъл на любовь, което е руската дума. Така, че всъщност в руская я няма. Само ако приемем, че "обич" иде от "обичай", а той от "обикновено", може да се съгласим с теб.
                Но пак - дали "обичай" не идва от "обич", в смисъл - "обичат да правят това и това"?

Хана написа
                Нямам необходимите справочници под ръка, но думата ОБИЧ е сравнително късна. Доколкото си помням, при Найден Геров (края на 19 век) я няма. Там думите са обыкнувам и обыквам. Сега защо българинът е асоциирал любовта с навика или с нещо познато, повтарящо се, е отделен народопсихологически въпрос, на който аз не мога да отговоря.
                Но ми се струва, че е съвсем очевидно и без филологическо образование следната логическа връзка:
                обич - обичам - обиквам - обвиквам - привиквам/свиквам (всички си спомнят какво е представка, нали). Подобно е примерно облог-приложение-заложба и т.н.
                Примерно също така думата обеца я няма в никой друг славянски език. Като се погледне обаче исторически, се вижда много ясно връзката между обясвам (обесвам, закачам) и обясца (нещо обесено, закачено). Защо не е наречено това украшение висулка или нещо от типа на наушници, както беше в полския или чешкия - сигурно е интересно да се изследват някои харктерни модели на мислене, но в тази тема се обсъжда дали думите са със славянски произход или не. Е, със славянски произход са.

Първото е интересно - ако при Найден Геров я няма, дали липсва изобщо от текстовете на български до него? Т.е., тя да се е появила в българския някъде през втората половина на 19-ти век??? Дотогава коя дума се употребява с това значение в текстовете преди Найден Геров, вкл. средновековните?

"обич - .... свиквам" не е ли малко произволно. Може би "Привързвам - привиквам - свкиква - навиква ... ит.н."

И наситина, дали пък "обич" и "обиКновен" не е случайно фонетично съвпадение?

ПП
                Хубаво, думата "обич" е спорна. А останалите?
                Last edited by ; 04-03-2007, 20:54. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

КГ125 написа
                  И наситина, дали пък "обич" и "обиКновен" не е случайно фонетично съвпадение?
                  Не е. Това се нарича палатализация и е много характерна за славянските езици, срв. плакал - плач, лекувам - лечител, пека - печка и още много подобни думи. Същото е и с обиквам - обичам, връзката между двете е очевадна.
                  Ето какво е палатализация: Палатализация в славянските езици

ПП
                  Хубаво, думата "обич" е спорна. А останалите?
                  Има Български етимологичен речник (БЕР), който се намира във всяка библиотека. Там са дадени подробно произходите на думите в българския език, историята на развитието им и вариантите им в различните диалекти.

Comment

А така , Хана, с речника ги! По главите! По главите!

Измислят си само тука езици! Да живеят славяните!

请您死在地狱般的阵痛
                    きさまはしんでくださいませんか

Comment

Има руски етимологичен речник на Макс Фасмер, който е достъпен през интернет - за разлика от българския етимологичен речник, който се съмнявам да се намира във всяка библиотека. Едно от местата, където може да се търси в речника на Фасмер, е http://starling.rinet.ru/indexru.htm - само внимавайте как организиранете търсенето, избирайте и далечна етимология, и допълнението от Ожегов. Каква е ползата от този речник в нашия случай - намирате дума, която има близка по звучене дума на руски. Търсите в речника руската дума и виждате нейната етимология. Ако има подобна дума в други езици, особено неславянски, значи вероятността думата да е остатък от прабългарски е малка.
                      Нямам време да проверявам думите от списъка по-горе, но няколко от тях на пръв поглед са съмнителни за прабългарски произход - "сирене/суроватка", "бате", "тази", "тънък", както и очевидно звукоподражателните "бухал" и "гугутка". Разбира се, пет-шест думи от списък със стотина не е кой знае какъв процент.
                      Но все пак не разбирам какво точно се опитваме да докажем с подобен списък, от една страна, и с намирането на грешки в него, от друга.

Comment

Ами, аз поне задавам въпроси върху любопитна материя, доказателствата идват с търсенето.

Хана написа
                        Не е. Това се нарича палатализация и е много характерна за славянските езици, срв. плакал - плач, лекувам - лечител, пека - печка и още много подобни думи. Същото е и с обиквам - обичам, връзката между двете е очевадна.
                        Ето какво е палатализация: Палатализация в славянските езици

Има Български етимологичен речник (БЕР), който се намира във всяка библиотека. Там са дадени подробно произходите на думите в българския език, историята на развитието им и вариантите им в различните диалекти.
                        Не звучи нелогично, наистина. /Макар че, дали този процес със сигурност обяснява етимологията? Само за сравнение - например някои руснаци обясняват произхода на името Борис при тях с някакви борови гори; всъщност знаем, че то идва там от синовете на българската княгиня и руския княз Владимир Не Знам Кой Борис и Глеб, първите руски светци/.

Българския етимологичен речник заслужава отделно внимание, но в него някой от думите от горния списък са обяснени твърде нелогично. Като остане време ще постна един списък.

bsb написа
                        .......Ако има подобна дума в други езици, особено неславянски, значи вероятността думата да е остатък от прабългарски е малка.
                        Нямам време да проверявам думите от списъка по-горе, но няколко от тях на пръв поглед са съмнителни за прабългарски произход - "сирене/суроватка", "бате", "тази", "тънък", както и очевидно звукоподражателните "бухал" и "гугутка".
                        Зависи какъв е езика, на който думата има аналогия или обяснен произход. Може точно това да докаже прабългарски произход.
                        В какво е съмнителното на "сирене" и "бате"?
                        А звукоподражателността изключва ли определен произход?

Май че осен етимологията идва време за сравненията на звученето и значението на съответната дума в различните езици и търсенето на аналози Ествествено, с нужното за деликатността на материята внимание.
                        Last edited by ; 05-03-2007, 16:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Хана нямах намерение да се включвам в темата но не мога да не тизадам един въпрос - защо всички близки думи в българския и руския език се приемат априори за славянски.Не е ли възможно голямата част от тях да се преминали от древнобългарския към руския език.Пример - батко,богатир/багатур,името Борис.

Comment

Тъй, тъй. Особено като се има предвид, че в ПБС процесът на културно влияние е обратен - от България към Русия. През 19 век е от Русия към България, с литературните и пр. източници, но в средновековието, точно когато т.нар. "старославянски", т.е. "старобългарски" се е формирал, процесът е бил обратен. Направо можем да приемем презумпция, че думите са дошли оттук в руския.
                            Другите славянски езици, като чехски и полски не са търпели такова влияние, но според мен сръбския и руския в онова време - да..

Comment

Всъщност да се говори за значително българоезично влияние върху формирането на руския език (особенно пък народе такъв) е доста пресилено. Но да се отрича такова влияние също е необосновано.

Да не забравяме че по времето на покръстването на Русия (Киевска Русия) , тя дори не е била монолитно държавно образование, а все още нестабилна федерация от автономни княжества. Някои от тях са приели хистиянството преди Киев, други отказвали да го приемат дълго след Киев (особенно северяните). А киевската книжовна школа макар да е била явно повлияна от книжовния църковен български по това време - много бързо адаптира българската писменост на своите потребности, вместо да се адаптира сам към тази писменост.

Определено не съм срещал характирни само за българския език слова в древноруските текстове които съм чел ( би ми направило впечатление като носител, така да се каже, на двата езика) . макар че е възможно и да греша просто защото това са били изначално български думи , които преминали по-късно в руския и затова не ми правят впечатление.

请您死在地狱般的阵痛
                              きさまはしんでくださいませんか

Comment

Не знам изследван ли е този въпрос или политиките в миналото са го спирали, но помня твърдото заявление на акад.Лихачов, че "няма никакъв старославянски, това е старобългарски".

Да помислим: България и Русия приемат християнството от Византия; Русия по-късно. България преживява процес на изчистване на гръцкото богослужение, чрез учениците на Кирил и Методий и делото на Борис I по въвеждането на славянското богослужение.
                                Русия, по-точно княжествата, идат на тая сцена по-късно. При тях мисля, че процесът "от гръцко богослужение към славянско" /оттук и книжнината, от нея и езика/ отсъства, те минават направо на славянско. Откъде ще получат книгите, буквите, и пр. От Византийците? Не е ли 100 пъти по-естествено оттук, като се има предвид и междинното положение на България, и близостта на езиците?
                                Знам, че Светославовият сборник е отнесен от Преслав от хората на Светослав Киевски; сигурен съм, че име и други примери на влияние.
                                Обратния вариант при така сложеното тогава положение - България, християнска и славяноезична страна да не даде нищо към Русия...

Comment

Working...
                                X