Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските историчари - П.Добрев и ко.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Малко "първобитен" национализъм ще ни се отрази добре, за да се изравним с нашите балкански съседи
    НИщо хубаво не виждам в това - поне аз не виждам. Зя някого подобна идея може да звучи привлекателно.

    Comment


      Това е едновременно ирония на национализма (в смисъл, че не е нужно да е първобитен) и един намек, че в един националистки полуостров ние сме вакуум, изпълнен с нихилизъм...
      Не 7, а 77 пъти по 7...

      http://www.mathematicalanthropology.org/

      Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

      Comment


        Позволете да кажа малко добри думи за БД - когато тръгваше предаването му по "Скат" преди още да влезе в голямата политика предаването му беше наистина популярно и гледано.Това го казвам с най чиста съвест.Аз лично съм носил на мои познати в чужбина / става въпрос за 2000 - 2002 г./предаването на дискове за да могат да го гледат.Доста хора се запалиха за българската история покрай предването и това за мене е безспорен факт.Дори си мисля,че именно успеха на предаването напомпа до немай къде самочуствието на БД за да го превърне във фактор в политиката,историятга и къде ли още не.Тогава скромният историк / спомням си го с едно изтъркано пуловерче/ без претенции за гениалност нямаше нищо общо с арогантният дебелак със скъп костюм който сам задава въпроси и бърза да отговори преди госта.
        Last edited by resavsky; 04-10-2007, 15:47.

        Comment


          и един намек, че в един националистки полуостров ние сме вакуум, изпълнен с нихилизъм...
          Бааа, не знам, аз подобно нещо не забелязвам. Напротив, по-скоро (ако погледнем като цяло), не сме кой знае колко по-различни в това отношение от съседите си. Характерно е, че тези, които смятат, че трябва да има повече национализъм пишат така - "перизпълнени сме с нихилизъм". А други, които смятат, че първобитният национализъм е в повече пък твърдят обратното. Не мога да кажа, че познавам достатъчно съседите ни, пък и нашето общество, че да заключа къде е истината. Мога да пиша само за себе си (нали съм си индивидуалист ) - на мен всяка форма на групова идеология, която се опитва да расте за сметка на личността ми е неприятна. И определено не бих искал дъщеря ми да получава споменатото обучение - няма да й е от полза.

          Comment


            Хм, не мисля, че сме във вакуум. Кръчмарският патриотизъм на българина не се е изпарявал и за миг през годините на прехода, но с разликата, че постепенно нелепиците в съзнанието на обикновения човек се засилват под давление на множеството литература, която пазарът бълва все повече, както и на някои телевизионни предавания. Няма кой знае какви разлики нашето положение с това на съседите ни- като изключим Югославия, където национализма се превърна в държавна политика при Милошевич, със съответните последици, съвсем закономерни.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

            Comment


              Не знам, аз лично познавам множество хора с комплекс от това, че са българи - очевидно по - интелигентни, на които не им харесва какво се случва у нас и търсят някаква изначална вина. "Българите сме такива", "българска работа" и други подобни глупости.
              Не 7, а 77 пъти по 7...

              http://www.mathematicalanthropology.org/

              Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

              Comment


                Наистина и на мен ми се вижда, че елементарният, "първобитният" национализъм е в повече. От него полза няма - само вреди. Национализмът трябва да е малко по-интелигентен, но явно не сме случили на това ... във всеки случай глупостите (а рано или късно става ясно че са именно глупости) определено вредят и имат в крайна сметка обратният ефект. Да, сега може и да подплатяват самочувствието на кръчмарския национализъм, но в перспектива определено са много вредни. Тези, които са излъгани днес, утре (е "утре", в преносен смисъл но рано или късно - определено) ще бъдат отблъснати и ще се люшнат в другата крайност. Мисля, няма смисъл да казвам колко вредно е това, нали? Всички го знаем.
                За тия, дето казват "българска работа" и т.н. - ами зависи. Ако е за съвременната българска политическа и икономическа действителност - аз също не виждам нищо радостно в нея. По-скоро обратното - корупция и неграмотност, особено у тези, които имат някакви ръководни длъжности, независимот дали в частния или държавния сектор - просто някои навици умират извънредно трудно.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                Comment


                  Даркас, моите скромни наблюдения показват, че навсякъде си имат подобни поговорки и ги използват често. Ако погледна себе си, то, от една страна, страната , в която съм се родил и езикът, на който говоря, малко или много са ме формирали какъвто съм. Това е езикът на който се изразявам. Т.е. тези фактори имат огромно значение за мен, но не защото са "български", а защото са ме формирали. Същевременно се опитвам да гледам на света от колкото се може повече различни гледни точки, т.е. да "избягам" от тази, която ми се е паднала поради обстоятелствата на раждането, възпитанието и образованието ми. Но не защото се срамувам от тях - хеле пък от историята на България, - а защото съм любопитен. За някои това е равносилно на "национален нихилизъм" - окачествявали са ме так, включително и на форума. Мисълта ми е, че за неща, които не зависят от мен не виждам смисъл да се гордея или пък срамувам. Те не са "мои дела". Но може да са интересни, от друга страна. Но не гледам на историята или пък на света като на черга.

                  От друга страна, ако разбираме "национализъм" като загриженост за всекидневната ситуация, в която живеем и опит тя да бъде подобрена, то аз само съм "за" такъв национализъм. Но не виждам връзка между тази позиция и обсъжданото тук.

                  Comment


                    понеже, гледам, разговорът тръгна към национализма и това как щял да се отрази добре, бързам да добавя своето ИМХО. То е - по-добре без българска нация, отколкото с шовинистична такава. ИМХО - два века национализъм са достатъчни, време е за преход към нещо ново, по-градивно, и най-вече, съобразяващо се с индивида. в крайна сметка Ubi bene ibi patria...
                    В този аспект смятам, че всякакво възприемане на БД, ПД и прочее неприятни клоуни и девиации на обществото като нещо различно от клоуни и девиации, е вредно, както за обществото, така и за всичките му отделни членове. И още, макар да знам, че веднага някой, лишен от повече от една сигнална система ще изока, че това, което съм написал е "нихилизъм", то според мен ръководената от БД институция е добре да се казва само Исторически музей. Поне две трети от експонатите вътре нямат нищо общо с българската нация. Пък и претенцията за историчност доста се бие с претенцията за националност.

                    Comment


                      Дискусията стана много интересна и действително много точно и конкретно изписва накратко проблемите на съвременното общество и заобикалящата ни деиствителност.Според мен, темата е по скоро за "българската история - национализъм и нихилизъм", но щом сте я подхванали тук, не виждам причина и аз да не се намеся.Някои потребителите по-горе много точно хванаха нишката на проблема с българския национализъм,и аз подкрепям почти всички мнения до тук(от предишната страница).Мен лично,наистина ужасно много ме отегчават хора като П.Д. и Б.Д(изключвам П.П.),защото доста често се опитват от мухата да направят слон.Имат доста непремерени,ненаучни и патриотарски изказвания,които не би трябвало да прозвучават от устата на такива авторитети като тях.За жалост като всичко в държавата ни и историята ни се намира в 9-та глуха(или май беше 10-та).Аман от измислици,теорий и конспирации.Все по-често като се сетя за нашата историография и веднага правя аналогия с македонската.Същите "ла*на"(с извинение) ги има и при нас.Това, естествено, понякога доста притъпява националистическите ми чувства,а претендирам да съм истински националист.

                      Comment


                        Поразчистих малко доколкото можах намесата на политиката, но не се получи съвсем.
                        Все пак занапред се въдържайте от отклонения в посока нихилизъм/национализъм (има си тема за това, май заключена :mhehe: )
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          Не мога да разбера, какво толкова ви нервират опитите за изглаждане и избистряне на нашата история, пък било и с цената на някой "вероятни", а не категорични доказателства. Нивото на тези усилия също не е необходимо да бъде на високо академично ниво, а трябва да отговарят на нивото на средния (разбирай простия) българин. В тази категория включвам и себе си! :rock:
                          Така, че работата на БД и ПД е полезна и според мен не възбужда онзи национализъм, от който се страхувате и който презирате. Съгласете се , че дълго време историческата истина по много въпроси беше преиначавана, премълчавана и откоровенно изопачавана. И в повечето случаи в наша вреда.
                          Аз лично харесвам опитите на ПД да направи нов прочит на ранната ни история, дори да се увлича и да преиграва в отделни моменти. Но всъщност вкарвайки в научния обмен тези теории, се дава поле за търсене на противни или подкрепящи обосновки. А това вече е полезно, както и да го отричате.
                          :tongue5: Не може да се отрече, че прабългарската история не беше получила своето научно осветляване в голяма част от спорните си моменти. А сега може да се спори и да се търси истината. И ако махнем на страна емоциите ще останат достижения, които ще подхранват не оня първобитен нихилизъм, а ще са полезни за всички. И най-вече за децата ни! :fahr39:
                          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                          Comment


                            При всички положения малко по - активно разглеждане на историята на прабългарите ще е полезна. Откриват се разни неща в Кавказ и Дагестан - археологически, съобщават ги по новините и просто потъват. Материалната култура на Волжка България преди ислямизацията не се разглежда тук въпреки, че в скоро време се намериха доста неща, Плиска така и не я разкопаха... при всички положения, верни или не, теориите на ПД най - малкото ще накарат сериозни учени да се занимаят с този въпрос, а не да оставят всичко в застой, само защото е прабългарско...
                            Не 7, а 77 пъти по 7...

                            http://www.mathematicalanthropology.org/

                            Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

                            Comment


                              танкиста от Харков написа
                              Не мога да разбера, какво толкова ви нервират опитите за изглаждане и избистряне на нашата история, пък било и с цената на някой "вероятни", а не категорични доказателства. Нивото на тези усилия също не е необходимо да бъде на високо академично ниво, а трябва да отговарят на нивото на средния (разбирай простия) българин. В тази категория включвам и себе си! :rock:
                              Така, че работата на БД и ПД е полезна и според мен не възбужда онзи национализъм, от който се страхувате и който презирате. Съгласете се , че дълго време историческата истина по много въпроси беше преиначавана, премълчавана и откоровенно изопачавана. И в повечето случаи в наша вреда.
                              Аз лично харесвам опитите на ПД да направи нов прочит на ранната ни история, дори да се увлича и да преиграва в отделни моменти. Но всъщност вкарвайки в научния обмен тези теории, се дава поле за търсене на противни или подкрепящи обосновки. А това вече е полезно, както и да го отричате.
                              :tongue5: Не може да се отрече, че прабългарската история не беше получила своето научно осветляване в голяма част от спорните си моменти. А сега може да се спори и да се търси истината. И ако махнем на страна емоциите ще останат достижения, които ще подхранват не оня първобитен нихилизъм, а ще са полезни за всички. И най-вече за децата ни! :fahr39:
                              Нервират ни,защото насаждат грешни представи у малките деца и младите националисти.Прабългарската история е интересна и трябва да се знае, но освен нея в българската история има и славяни и траки,а точно те са ощетените в случая.Това създава предпоставки за тотално размиване на някои основни историческия понятия. :tdown

                              Comment


                                И никой не е казал, че активното разглеждане на прабългарската история е нещо лошо, не. Лошо е изкуствено да се създава впечатление у аудиторията на тези автори, че ние, съвременните българи, имаме нещо общо с тях освен името. Тази тенденция се появи след падането на комунизма у нас и под давление на нечии болни мозъци, които са решили да се отрича всичко славянско, да се обявява за долно и подчовешко едва ли не.
                                Quae fuerant vitia, mores sunt.

                                Comment

                                Working...
                                X