Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Независима или зависима външна политика?

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Независима или зависима външна политика?

    Как смятате, кой от следните варианти би бил по-добър за България след Освобождението, с оглед националните идеали?

    Независима (от никоя Велика сила) външна политика - точно това правят българските правителства и постигат невероятни резултати, НО...

    Зависима външна политика - само едно име ще спомена: Сърбия. Те водят такава политика и успяват във ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ да си осигурят подкрепата на някоя от Великите сили и крайният резултат е Югославия, която съществува до 1991 година (ако не се лъжа).
    Пример: По време на Българо-Сръбската война от 1885 г., Сърбия е подкрепена от Австро-Унгария в най-критичният момент. После Сърбия е подкрепяна от Царска Русия до самия и край (на Царска Русия, де). След ПСВ много добре знаете какво става. Сърбия си присвоява чужди територии с благословията на Великите сили. По време на ВСВ Сърбия (вече Югославия) е покровителствена от СССР и западните демокрации. След разкола с СССР, Западът я приема с широки обятия.
    Както виждате, държавата, която по всяко време съобразява политиката си с някоя от Великите сили печели много.

    Така че повтарям въроса: кой от следните варианти би бил по-добър за България след Освобождението, с оглед националните идеали?
    20
    Íåçàâèñèìà
    35.00%
    7
    Çàâèñèìà
    65.00%
    13
    Last edited by ToMaS; 06-11-2006, 06:17.
    “Целият прогрес и цялата култура на човечеството се базират изключително върху гениалността и енергията на личности, а в никакъв случай не са продукт на “мнозинството”.

    #2
    Гласувах за "зависима", защото колкото й да сме се правили на независими, сме си останали зависими такива.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #3
      Парабелум е прав. Държава с ограничени ресурси като България реално няма избор, пък и никой няма абсолютно независима политика. Дори за да израстне до нивото на регионален лидер (регион за България биха били, естествено, Балканите) и да се задържи там е задължителна подкрепата на поне една Велика Сила.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

      (Richard III - William Shakespeare)

      Comment


        #4
        Не мисля, че след Освобождението българската външна политика е била независима. За кратки периоди, може би, но в общия случай винаги сме се съобразявали с някого. Но за разлика от сърбите винаги сме избирали грешните съюзници и сме били на страната на прецаканите. А най-лошото е, че колкото и романтично да мечтаят понякога господа специалистите историци за това "колко по-различно е щяло да бъде, ако било станало еди-как си", всъщност не е могло да бъде иначе, защото изборът за държавата в най-съдбоносните моменти е правен от хора, които са можели да решат нещата само по един единствен начин. Пример - Цар Фердинанд.

        Comment


          #5
          Самият факт, че всяко наше дело след 1878 търси удобрението или признаването от страна на ВС, говори колко независима може да бъде външната полтика на новосъздадена България
          "Щом не щеш мира, на ти секира"

          Comment


            #6
            Май се отклонихте от темата. Въпросът е кое би било по-добре (хм) за България след 1878 г. - следване на независима външна политика или "подмазване" на една или повече ВС. Критерий би трябвало да са евентуалните резултати, постигнати по този или онзи начин.
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment


              #7
              Това , което наричаме България след 1878г. всъщност е васално княжество, факт от самосебеси определящ отговора на въпроса-тема.
              А за по-късните моменти-то Държавата , водена от изконния стремеж на народа за Национално обединение,неминуемо се сблъсква със свои съседи , "подкрепяни " отнякои Велики Сили. Т.е. за постигане на националния идеал е необходимо обвързване с други ВС , които да противостоят на първите , защото сама България е обречена на провал.

              Comment


                #8
                Господа, не може една държава с население от 3-4 милиона души да води независима политика без тежка промишленост по онова време. За да водиш що годе независима регионална политика по онова време ти трябват поне 10-15 милиона души и няколко фабрики за производство на оружие, оръдия, кораби. Тогава нека да ни напада който му стиска и да ни казва какво да правим в Македония , Одринска и Беломорска Тракия..............
                Мое лично мнение!
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #9
                  Мисля че пропускате нещо , след 1908г.България сама се поставя в зависимост от Русия според договора изпадаме в почти феодална зависимост , като единствено което те ни гарантират е подкрепа за обединяването на страната.
                  Затова България е спокоина през 1913г. Русия обещава че ,ще изпълни ангажимента си и Румъния и Турция няма да нападнат .
                  Всички знаем какво се случва .
                  Има нещо интересно след воината руснаците награждават румънски генерали с ордени за победите им срещу нас.

                  Comment


                    #10
                    Ако приемем, че зависима политика означава политика в унисон с външнополитическата доктрина на някоя "велика сила", то въпроса е каква ще е цената на нашата "зависима" външна политика. Ако съумееш добре да договориш подкрепата за съответната Велика сила, това може да е от полза за теб.

                    Независимата политика сама по себе си няма стойност, а от друга страна и най-зависимата, сервилна или "наведена" (както и казват таксиметровите шофьори) политика е удачна, стига да води до осъществяване на националния проект.

                    Например: "зависимата" от Германия политика, която води до безкръвно връщане на южна Добруджа.
                    Сведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!

                    Comment


                      #11
                      Според мен малко бъркате понятията зависима и независима външна политика. Под независима политика не разбирайте, да си сам срещу целия свят(горе долу както е сега Северна Корея), да не се водиш от ничие мнение и интерес освен собственото. Тя не изключва приятелски отношения с останалите държави! Политиката на цар Борис 3 е независима - водена в добри отношения с ВС и от интересите на България.
                      Зависимата е да изпълняваш всичко което ти кажат, без много много да му мислиш!
                      И ВС са зависими една от друга(примери колкото искаш) и те търсят вмаимовръзки и подкрепа. Но това не им пречи да имат независима политика. А какво остава за малка страна от ранга на България.
                      Разбира се, че ще и се налага да води някакъв вид зависима политика, но по-добре би било, ако е водена в наш интерес, а не на някоя ВС, което, пак казвам, не изключва възможността за добри взаимотношения.

                      п.п. мислех, да дам много примери, но засега се въздържах!
                      "...времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме." В. Левски


                      Приемайте промените, но не изменяйте на ценностите си.

                      Comment

                      Working...
                      X