Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Генеалогия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Генеалогия

Аз лично не знам много за генеалогията, но ми бяха доста интересни темите, в които се обсъждаха българските родове, аристокрация и т.н. Ако някой може да напише повече за произхода и историята на някои по-интересни фамилни имена сещам се сега примерно за името Матаков (може и да бъркам, но мисля, че беше прабългарски клан/род).

Генеалогията е "спомагателна историческа наука", която изследва историята на родовете и родствените връзки между тях. Казано на човешки език - родословнитв дървета. Основните подходи при едно изследване са 2:

1. Родословно дърво на предците: започваш от себе си и попълваш майка, баща, техните майка,баща... и така назад докъдето стигнеш - всички твои прадядовци и прабаби до н-то коляно.

2. Родословно дърво на потомците - започваш от основателя а даден род - най-ранния известен представител и започваш да описваш неговите потомци, техните потомци и т.н. до наши дни.

Основната част на родословието е мъжкото потомство - предаването на родовото име в поколенията. У нас е застъпен един по-широк подход, при който се изследват всички потомци, дори и тези, които носят различни родови имена (практически принадлежат към друг род).

за всеки представител се събора имена, дати и място на раждане, брак, дипломиране, работа, деца, смърт, гроб, къща,.. биографични данни, снимки.

Интересно е проследяването поне до 1-во ниво на сродяванията на даден род с други родове - т.е. в кои родове си "дават" дъщерите и от кои родове си "взимат" жени, защото така се очертава контекста на рода - вижда се общественото му положение.

В Западна Европа и Америка (въпреки кратката история) генеалогичните знания са нещо нормално - човек знае рода си, поддържа паметта за тях, гробовете са подредени и чисти, у дома има родови портрети на дядовци и прадядовци... У нас по ред причини малко са родовете с родословно дърво, гробищата са тревясали, а хората рядко знаят историята си по-назад от пра-дядо си. Причина за това освен "бит и душевност" са и кърджалийските нашествия, когато много селища са унищожени, архивите и докуметите са изгорени, а населението се изселва. По тази причина, историята на повечето изследвани български родове се губи някъде в средата на 18-ти век. Изключенията са малко и за тях можеш да попиташ княз Стратемирович, защото той ги изследва от години.

Това е съвсем накратко, защото сега нямам време. Ако имаш въпроси, питай.
    Сведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!

Comment

Мене ми беше ясно какво е като цяло, но ми е по-интересно конкретно ако някои има информация за български фамилии, каквато май точно княз Стратемирович беше писал в някои теми. Мисля, че той е и писал за някои в българската Википедия. Като цяло темата ми е интересна, а сведения почти не се намират.

Иначе единственото интересно в моето родословие е, че родът ми от бащина страна идва от едно миячко село в западна Македония. Пък за мияците се предполага, че са една от малкото славянски групи, които са запазили идентичността си.

Comment

На мен спешно ми трябва такъв специалист !!!
        Ако някой зърне поста моля да пише ЛС.

Comment

А чрез генеалогията може ли да се открие дали някои от пра-родителите ти е бил от благороде/аристократичен произход? Дали и ти имаш такава кръв? От къде идва рода ти?
          Примерно: Ти сега живееш в южна България, но рода ти да е дошъл тук преди 200 години от Северна България.
          А може ли някои от специалистите да проучи кой ти е пра-пра-пра-пра дядо?

Comment

Инфо за българската аристокрация
            "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Ами за това дали човек е от благородна кръв не знам, но знам, че може по ДНК да се намерят хора, които са близкородствени, но никога не са се виждали и не знаят за връзката между тях. В някои страни има т. нар. ДНК регистри, където всеки доброволно може да даде "проба" ДНК и така да я съпостави с на други също дали. Или да я остави и други да търсят и т.н. Така може да се намерят родствтени връзки на хора - разделени или по друг начин са загубили приемственост - до 50-60 генерации преди тях (ученте смятат една генерация за 25 год., така че ако сметнем става дума за 1250-1500г. )
              "... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."

Comment

Ами сега като се замисля - ако съществува "проба" ДНК от човек с благородно потекло и има съвпадение.... защо да не се открие връзка.....?
                "... намерих ключа и отворих вратата. Там - царството на моите сънища и мечти - беше пусто, глухо... отидох до картинаната, изтрих я от прахта, исках да видя още веднъж следите на онова, което някога мислех възможно. Но можех ли да вярвам на очите си? ..."

Comment

Working...
                X