Аз лани се сдобих с две цеви за Гра и една за Бердан 2 от "бетоновоза".Лека полека и те ще станат на пушки.Само време ми трябва и късмет за да намеря другите части.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българско Оръжие
Collapse
X
-
здравейте
искам да попитам, как са били избрани пушките и карабините от ситемата Манлихер за въоражение в Българската армия?
имало ли е комисия, тестове, избор от няколко системи?
тоест защо е била избрана точно Манлихер, а не примерно Маузер? Освен по-високата скорострелност?
извинявам се, ако тази тема вече е била дискотирана, а не съм видял.
предварително благодаря!
Comment
-
Ivaylo написа Виж мнениенякакъв вариант на аферата Шарл - Жан, с главни герои Рачо Петров и Михаил Савов ли имаш в предвид? твърде вероятно е да е точно така.
и все пак, имало ли е съревнование в този избор - комисия, търг, предлагане, оценки, тестове? как е обоснован избора на Манлихер?
Общо взето така се стига до избора на манлихерата, подобно е положението и със картечниците Максим, и с другите оръжейни доставки / скорострелните оръдия Шнайдер; миноносците тип Дръзки и тн.. /
Comment
-
ZWQRA написа Виж мнениеОбщо взето така се стига до избора на манлихерата, подобно е положението и със картечниците Максим, /
Comment
-
Картечниците Максим са закупени от Министерството на войната в следните серии:
1. 10бр. Максим обр.1905 производство на ТОЗ /другите 22бр. са получени след октомври 1912г./ - общо 32бр.
2. 112бр. Максим 1904/07 производство на DWM ,първоначалната поръчка е допълнена с 32бр. - общо 144бр.
3. 88бр. Максим 1909 пак производство на DWM от които 72бр са с щит, 16бр. без щит за конницата.
В прикачения файл е доклада на парламентарната комисия по въоръжението от 1908г.
Comment
-
Картечницата Шварцлозе М07 и по-късната модификация М07/12 е получаваме от Австро-унгария след като ставаме съюзници 1915г. В периода на първата световна получаваме около 2000бр. Шварцлозе М07 - М07/12.
Тези картечници използват манлихеровия боеприпас 8х50R.
В след военния период до началото на втората световна получаваме още 1500бр. Шварцлозе но вече за патрони 7,92 маузер.
От документите добивам представа, че австрийците са били по-дащни от германците. Например до 25 април 1917 сме поръчали от Германия 1150бр. картечници, а сме получили до същия срок само 680бр Мадсен М97 /за които ние сме си платили на датчаните, но Германия ги конфискува, и после ни ги препродава .../
Сега ако ме попиташ колко maxim spandau mg08 получаваме от Германия ще се затрудня да отговоря. Общо Германия доставя на България 1950бр. картечници, 680 от които са Мадсен М97 (7мм) , други са трофейни руски Максим М1910, трофейни румънски Сент Етиен М07, трофейни сръбски Максим М07 които след подмяна на цевите стават като нашите от балканските войни. С една дума германците нариват всичкото непотребно оръжие /пушки, картечници, оръдия/ при нас... Така се сдобиваме с бразилските скорострелни оръдия и тн...
Comment
Comment