If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
:fire: Много се изкефих на интереса. :nworthy:
:1087: За жалост наистина устройството не работи. Пружината се счупи точно както Парабелум пише, в плоската част, която влиза в отвора към барабана и го повдига за да превърти. Има някакъв майстор в Пловдив, за който чух, че правел такива пружини, но не съм го търсил. Всъщност, аз нямам намерение да гърмя с револвера и затова мога да го преживея и в това състояние.
:sm100: А относно размера на изделието, то той не е голям -около 15 см. Той си е като другите Велодоци, само дето в кръста (в барабана) е малко по-дебеличък! Ако очаквате някой кютук като Гасерите, няма да го намерите.
Дано ти излезе късмета и да немеря в моят стар съндък тази пружинка
Последно в него лежаха за реставриране около 10-тина Булдога, четири Велодога, Две Лефушета и два Гасера обр.73.
Аз между другото съм голям фен на Гасера . това желязо много ме кефи.Огромно, стабилно, вдъхва респект. Аз го наричам "Балканският Колт", заради наистина голямото му разпространение на Балканите
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
:sm113: А ето едно друго много-хубаво нещо, което в момента е изложено и може да бъде видяно в музея на МВР, заедно с батко си -Големия Броунинг мод. 1903 г
Аз го имам същото Мъниче.Много е сладичко
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
:twisted: Като чета тука кави благини си насъбрал, направо люта, черна (благородна) завист ме гризе! :wall: Е, шегувам се разбира се! Такива неща трябва да се събират, реставрират и пазят! Защото нещо започнаха да свършват! Сега се сещам, че на едно място имам два такива, много-повредени и нуждаещи се от реставрация гасери. Някой се беше изгаврил с тях и ги беше обезобразил порядъчно. Но мисля че могат да се реставрират поносимо. Та да могат да станат, поне за стена. :wall:
:sm113: Ето един пистолет Щаер мод. 1910 г., 9 мм. Щаер, с много оригинална конструкция. При изстрел цевта са завърта около оста си и по този начин презарежда. Пълнителят е несменяем и патроните са зареждат отгоре с пластина. При разреждане отстрани има едно лостче, което като се натисне надолу освобождава партоните и ги изхвърля нагоре. Пистолета стреля страшно стабилно и е много сериозно оръжие. В нашата страна се среща с години на производство 1910, 11, 12 г. Доколкото знам, е бил на въоръжение в танковата бригада. Отделни екземпляри е имало и в полицията.
:fire: Представения тук е от колекцията на музея на МВР и е в много добро състояние. Е, оксидацията малко я няма, но иначе е супер. Стреля със специални патрони 9 Х 21 Щаер, които за жалост хич ги няма.
Направо са ти го подарявали. Трябвало е да го вземеш. Преди десетина години, един специалист донесе такъв в музея и поиска да му го откупим за 800 марки. Тогава много му се смях, обаче после, на два пъти такава цена мина край мен. Чак след това се появиха разни книжки и статията на Жоро Маринов за него. Даже снима музейния Щаер. Много е готин. И сега съм го турил в изложбата.
Ето нещо, което по мои данни го има на склад, някъде в МВР-то. С още такива. На цена 73 лв. Това последното ми звучи като научна фантастика, но може и да го има. Нали сме страна на чудесата. Сега го издирвам.
Attached Files
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Ето един пистолет Щаер мод. 1910 г., 9 мм. Щаер, с много оригинална конструкция. При изстрел цевта са завърта около оста си и по този начин презарежда.
Завъртането на цевта само отключва затвора (разединява цев и затвор). Презареждането и пълненето става при възвратно-постъпателното движение на затвора.
Attached Files
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Колегата Nick ме помоли да му опиша българската М88-90 и затова аз слагам тези снимки тук.
Фактически това е преправка от пехотната пушка на карабина в Българските арсенали. В момента тт. данни аз не мога да дам,защото пушката не е при мен. Това което се вижда на пръв поглед, е че липсва мерникът за залпов огън на скобата .Другото видимо нещо е мушката-тя не е с втулка към цевта-дали беше запоенва или направена от едно парче метал зедно с цевта ще ви излъжа-ще трябва да погледна пушката и да докладвам.
Attached Files
Голямо мерси! (Да цитирам Лиско на Борис Априлов, който казва на французойчето Жан: "Много сме ви задължени на вас французите затова, че сте измислили думата 'мерси'..." )
Мушката на моята М88-90 е Маузерова. Запоена е с твърд припой и е маркирана със кирилската буква Д. Това ме интересува най-много в твоята карабина.
Естествено е мушката за залпов огън да липсва - позицията на средната скоба е изменена, което променя и прицелния ъгъл. Да не говорим, че самата идея за стрелба от 1800 schritten нагоре (1 schrit = 71 см) не е много реалистична.
Благодаря отново, снимките показват едно доста рядко оръжие. Ще чакам другите снимки след завръщането ти от България.
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Ето една интересна пушка - Бердан 2.
Произведена е през 1879 година в Тулските заводи. За разлика от по-старите образци няма страничен мерник за групов огън. На цевната кутия вместо руския двуглав орел е щемпеловано лъвче.
Явно е поръчка за Българската Земска войска.
Обаче това е нищо.
Аз видях Уинчестър 1871-ако се нелъжа-с щамповано Българско лъвче върху приклада и цевната кутия.Снимка съм направил само отдалеч на пушката-тогава нямах цифрово фото.100% съм сигурен че не е шашма, защото познавам собственика на това оръжие и знам как той го намери.
И до ден днешен се чудим що ще лъвче нашенско върху Уинчестър.
Колегата Nick ме помоли да му опиша българската М88-90 и затова аз слагам тези снимки тук.
Фактически това е преправка от пехотната пушка на карабина в Българските арсенали. В момента тт. данни аз не мога да дам,защото пушката не е при мен. Това което се вижда на пръв поглед, е че липсва мерникът за залпов огън на скобата .Другото видимо нещо е мушката-тя не е с втулка към цевта-дали беше запоенва или направена от едно парче метал зедно с цевта ще ви излъжа-ще трябва да погледна пушката и да докладвам.
Още нещо за карабината М 88-90, която е на снимките, на вниманието на Nick! Мушката е заработена направо върху цевта, не е запоена и не е на пръстен, както при маузерите. Цевта при дулото е стругована външно до размера на цевта на пехотната пушка, за да може да се ползва същия нож. Средната гривна е махната и са оставени само първата и третата, затова няма и странична мушка, тъй като при пехотната пушка тя е на средната гривна, както и антабката за ремъка Липсващата антабка е заменена при преработката със странично разположена отляво на ложата между двете гривни, еднаква с тази на карабината М 90. Има и вариант антабката да е изкована от пластина и разположена централно отдолу с болт през ложата, както при капсулните мускетони от 19 в. Мерника не е преправян, но пластината за страничната мушка не може да се вади настрани. Задната антабка е преместена отстрани на приклада и отворът отдолу е запушен с дървена пластинка. Общо взето, в това се състои преработката и се е получила, според мен, една чисто българска карабина. На снимания от Parabellum екземпляр има лъвче отгоре на патронника и върху задтилъка на приклада, според мен е поставено при преработката.
valo написа
Ето една интересна пушка - Бердан 2.
Произведена е през 1879 година в Тулските заводи. За разлика от по-старите образци няма страничен мерник за групов огън. На цевната кутия вместо руския двуглав орел е щемпеловано лъвче.
Преди две-три години ми попадна комплектна Бердана 2 с български лъв върху цевната кутия, но не е пехотна, като тази на снимките на Valo, а драгунския вариант. Върху цевта няма надпис, както при стандартните бердани, а само трицифрен сериен номер, ремъкът се прекарва през прорези в ложата и приклада, както при Мосин, гривните са тънки, задържат се от странични пружини, а не с болтчета, по-къса е от пехотната, с олекотена цев. Има допълнително болтче отстрони отляво на цевната кутия, което служи за затворна задръжка, а мерникът е по-къс от този на пехотната пушка. На приклада има кръгъл печат с българския лъв и надпис под него 1880. Предполагам, че е поръчана за българските пионерни войски (които са си били аналог на руските драгуни). В момента не мога да пусна снимки, но имам и по-късно ще я видите, а мисля че и Parabellum може да изрови снимки на същия екземпляр. Иначе, като изключим няколко дупки от червеи на приклада, е в пълен комплект, включително шомпол и щик, които са различни от тези на пехотната пушка. Горд съм с тази придобивка.
Last edited by Mauser; 27-04-2005, 12:05.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Comment