Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проекти за плавателни канали

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Проекти за плавателни канали

    Някой знае ли повече за тези проекти разработвани преди '89?
    Единия е за прокопаване на плавателен канал от Варна до Русе, който да конкурира румънския канал Дунав-Черно море, както и значението на делтата на Дунав измествайки трафика на плавателните съдове поради по-краткия и бръз маршрут към Босфора (с около 300 км спрямо румънския канал). Релефът на местността го е позволявал - да се разширят коритата на някои реки (Провадийска и Бели Лом) заедно с водохранилища край тях и да се свържат. Проблемът се е състоял в това, че почвите в района са били неподходящи - водата бързо се просмуква в почвата и се стича в подземни галерии и кухини. В крайна сметка е построен канал от Варна само до Девня (дължина 20 км, дълбочина - 14 м). След това проектът е замразен.

    По-амбициозния проект обаче е бил за превръщането на Искър в плавателна река чак до Софийското поле и издълбаването на канал и пристанище край самата София, която трябвало да има всички достойнства на другите европейски столици. Гражданите са били доста ентусиазирани и доколкото знам са участвали масово в изкопаването на канал край жк Младост. Но всичко това е изоставено след 1989 г..
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

    #2
    Верно и аз сам чувал некакви такива работи за Софииското море ама мисля е било много преди 1989,май през 50-те или 60-те години.
    No job
    No money
    No girl
    No problem

    Comment


      #3
      Това е прочутият плавателен канал на Вълко Червенков. Някаква дивотия за намиране на работа на софиянци, та да не мислят много-много какво става в държавата. :p
      Изоставен е още през 60-тте. Доскорто очертанията му можеха да се видят в Младост, зад Макдоналндс, който е на бул."Ал.Малинов".

      Comment

      Working...
      X