Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Митове и реалности в българската военна история.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Митове и реалности в българската военна история.

Сега се сещам за един интересен случай.при отстъплението от Трънската позиция-дядо Рангел- пъдар и местен бракониер отказва да изпълни заповедта и се скрива със своята "Крънка" в кухо дърво.С точни изтрели успява да убие 25 сръбски офицера и по този начин да спре за един ден настъплението на цялата Моравска дивизия.Към края на деня е открит от сърбите и е убит.
    И после как да не кажеш: Велик е нашият войник!

В контраатаката във Видин участвала доброволческа рота от 100 ученика от гимназията! Понеже много настоявали, ги включили със задачата да викат "ура" отзад. Те обаче атакували сръбската позиция и пленили един взвод с оръжието.

Ей такива ми ти работи.

Comment

Примери много,а и не само в тази война.Въобще трябва да се направи отделна тема за изключителния героизъм.Аз съм навит,ама все не ми остава време.Какво ще кажат колегите по въпроса?

Comment

Пишете, само да е логически свързано.
        Все в тази връзка замислял ли си се е дали е възможно да застреляш 25 офицера с Крнка? Пред този дядо съветските снайпери ряпа да ядат. А всички знаем, че съветските снайпери са най-.......
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

Comment

Виж за пушкалото не съм сигуруен.Писах за Крънка,щото дядото е бил опълченец(май!?) и следователно би трябвало да е бил въоръжен с такава система.

Comment

Аз за него съм чел, че оживява и след войната. На въпроса как така е успял сам да спре сръбската армия при Трън той отговаря просто: "Царевицата тамън беше узрела, ако бех пущил сърбетата - 'се щеха да я оберат". :tup: :nworthy:
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

:lol:
              http://free.data.bg/sashoka/Audio/Dj...or_s_diado.mp3
              Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Sturmpionier написа
                Сега се сещам за един интересен случай.при отстъплението от Трънската позиция-дядо Рангел- пъдар и местен бракониер отказва да изпълни заповедта и се скрива със своята "Крънка" в кухо дърво.С точни изтрели успява да убие 25 сръбски офицера и по този начин да спре за един ден настъплението на цялата Моравска дивизия.Към края на деня е открит от сърбите и е убит.
                Това пък къде го прочете? :sm186: и то точно 25 офицера.Ще те помоля да ми дадеш твоите източници за да ги сравня с моите.Предварително Благодаря!
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Sturmpionier написа
                  А що 25? Аз бих написал 50, по-кръгличко е някак си. Като ще пишем глупости, да е с размах.

Warlord написа
                  Аз за него съм чел, че оживява и след войната. На въпроса как така е успял сам да спре сръбската армия при Трън той отговаря просто: "Царевицата тамън беше узрела, ако бех пущил сърбетата - 'се щеха да я оберат".
                  А останалата българска армия какво е правила? Излиза, че според теб е излишна, така ли? След като един дядо с пушка е спрял цялата сръбска армия ...

Това сериозна тема ли е, или е за да се пробват колко голяма глупост ще мине?
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Parabellum написа
                    Това пък къде го прочете? :sm186: и то точно 25 офицера.Ще те помоля да ми дадеш твоите източници за да ги сравня с моите.Предварително Благодаря!
                    Добре де линчувайте ме-Божидар Димитров Бях чувал и някъде другаде-поточно чел в някой вестник...
                    Не претендирам че е пълна истина,може би и прикалих с патоса..

А останалата българска армия какво е правила? Излиза, че според теб е излишна, така ли? След като един дядо с пушка е спрял цялата сръбска армия ...
                    То май на подстъпите към Ленинград 1941 5 съветски танка бяха унищожили 40 немски.Хм какво ли е правила останалата съветска армия?

Comment

Целта на моята реплика към теб беше, за да те подтикна да погледнеш отвъд пропагандните клишета. Не фиксирай погледа си в тях, те не са реалната история. Също както един или друг случай на някакъв героизъм (който освен другото не се потвърждава), не решава съдбата на кампанията. Особено тая глупост с танковете, която цитираш. Помисли сам - ако беше така, какво прави немската армия край Москва? Как така РККА успява да загуби 6.1 млн души за 6 месеца и 20 и нещо хиляди танка? Явно е, че причините трябва да се търсят на друго място, нали? За германците важи същото през 1944-45 г., когато те губят хора и техника със същия темп, с който СССР губи в периода 1941-42 г.
                      Вглеждай се в причините, интересувай се от процесите, а не от глупави примери на плакатен героизъм.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Направо трудно вярвам на очите си, какви глупости се пишат в тая тема. Да се чуди човек къде гледа немейската хидра (при много то й глави).

Comment

Не бе човек-просто реших да напиша за въпросния случай.100% бях сиурен ще има подобни страсти.Нали за това е този форум-да определим кое как е било.Може би наистина е имало падобен случай.Хайде моля без излишни напатки

Comment

Какво "може" или "не може" да е било, няма да се изказвам. Но определено този форум не е място за писане на подобни глупости. Ако си решил така, то сериозно си се объркал, срешил си, не си попаднал на нужното място. И за да си спестиш "нападките" просто не пиши подобни глупости тук (или в други теми, че се сещам за разни небивалици, излезли изпод твоето "перо" и из други теми).
                            Този форум, доколкото знам, се опитва да бъде исторически (друг е въпросът доколко му се отдава тая работа), а не място за някакви национални митове, особено смешни като този. Сигурен съм, че ще намериш из интернет достатъчно форуми, където споконо можеш да си излееш душата по тези въпроси без някой да те "нападне" - тук не е тоакова място.

Comment

Не не съм решил да пиша глупости.Извиниявам се наистина-както казах исках единствено да разберем дали наистина е имало подобен случай.Може би наистина съм прекалено наивен..

Comment

Working...
                              X