Да, малкото орле се появява точно тогава някъде. А пък с другия орел нищо не намирам :1087: Нищо сканирано. Утре ще сканирам и ще сложа снимки. Този орел - с буквата - е даван също доста на немски пилоти, минали през България през войната. Не че са карали наши школи, по-скоро на приятелски начала, както са им раздавани пилотски/наблюдателски значки и ордени за храброст.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
НАГРЪДНИ ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
ww2 написаАбе що ме карате да ровя по чекмеджетата....
А за значката Армейска група Макензен съм ти много благодарен. Дядо ми е участвал в този поход, но такава значка не бях виждал.
kapitan написаДа, малкото орле се появява точно тогава някъде.
Първата е от периода 1930-1932 г. Офицерът в средата е от въздушни войски още с полувоенната униформа, въведена през 1930 г. (с петоъгълни пагончета на ръкавите - над тях тогава за първи път се появява крилатият пропелер с корона). С указа за смяна на формата на БА от 1932 г. въздушните войски фактически се възстановяват като род войска, като военнослужещите с новите униформи получават и пагони.
Втората е от периода 1932-1937. Пилотите са с новите униформи (все още без петлици), с пагони, но без вензела на Цар Борис (поставя се след 1937 г.)"ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
Last edited by танкиста от Харков; 29-03-2005, 11:16.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
знак за благодарност
Знакът за благодарност имах предвид и аз. А за малкия нямам идея... Все пак, ако се съди по приликата, твърде вероятно е и двата знака да са на Дирекция Обществено подпомагане. Например, малкият да е отличителна значка на Дирекцията, а другият да е награден - за служители и граждани, допринесли за дейността на Дирекцията. Но това са само хипотези...
А иначе, доколкото знам, Дирекция Обществено подпомагане е била към структурите на Министерството на вътрешните работи и народното здраве и се занимавала (както личи от името) с помощ за бедните, вдовиците от войната, сираците и пр. Народното здраве се появява като дейност в Министерството на вътрешните работи някъде към 1913 г. (дотогава държавата не се е занимавала със здравеопазването) и остава там до 9.9.1944 г., когато за първи път се обособява в самостоятелно министерство."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
трудовак написаАз обаче не съм виждал нито документ, нито снимка на летци с този знак..."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
Ето ги и от мен. Снимката с тримата е датирана Октомври 1941. Юнкери от ВНВУ, и тримата са летци, с еднакви орлета, но само на единия се вижда добре.
Втората снимка е същият юнкер, имам предвид онзи в дясно на общата снимка.
Какво може да се заключи по снимките - 1942 година, значи 62 - 63 випуск може би. Юнкер, с типична обща за всички юнкери униформа, но с орле за първи пилотски изпит. А пък немската пилотска значка означава, че е бил с някоя от групите юнкери-пилоти на обучение в Германия /като юнкери, наши пилоти са били на обучение или поне познавателно посещение вГермания, Италия, Полша, Унгария.../. Скоро се надявам да разбера и кой е той...На нож!
Comment
-
kapitan написа...и тримата са летци, с еднакви орлета, но само на единия се вижда добре."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
уникати
Още пилотски "орлета"
Първите три знака са изработени от злато, възпроизвеждат формените и явно са били предназначени за мн-о-о-о-го специални подаръци. На гърба на втория е гравирана датата 14.02.1933 г. и се чете името Petko Първият и третият са с апликирани диаманти и рубини.
За четвъртия нищо не зная, но е хубав."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
-
Хе хе хе....хубави сайтове посещавате нема що.....тия измислици с "диамантите" и "рубините" никога не са съществували реално, както и златните значки и орлета, разбира се, просто никога не ги е имало, това са така наречените "fantastic items" и се произвеждат сега, като са предназначени само и единствено за продаване на незапознати западни "колекционери" на дебели цени....
Пък вие може да си го дискутирате колкото си искате....
Comment
-
Дааа, това ако не са на Vicmart и Сие фантасмагориите - пак добре :mhehe: Лошото е, че ментетата са не само фантастики - на "пазара" има фалшиво орле, фалшиво орле с Б, фалшиви значки Пилот/Наблюдател/Парашутист... всичко!!! Така че ако сте решили да се сдобивате с такива благинки - внимателно, че да не си хвърлите парите на вятъра...На нож!
Comment
-
ментета
Пазарът се е пазар и щом има търсене, то ще се задоволява - включително и с ментета. Щом има купувачи за "марковите" маратонки напр., ще има и за "автентичен" антиквариат. А тези три изделия (това и WW2 не вярвам да отрече) възпроизвеждат в благороден метал реални (формени) знаци. Независимо от това кога са произведени и каква история им се приписва, те са си уникални (както се казва "И да не е истина - добре е измислено"), което ги прави любопитни и интересни. Разбира се само за невежи като мене, които не знаят какви сайтове да посещават..."ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."Предизборна програма
Comment
Comment