Николай написа
Първото народно събрание, отказва да национализира земята и предприятията. Единственото решение в тази посока е, да се национализират предприятията в които има немско участие - нещо съвсем нормално според мен. Това не се харесва много на братята и хората са сменени, а също и политиката - както каза Кало следва изграждане на тоталитарна държава по руски тертип.
Освен това не всички осъдени от народният съд са невинни жертви. Дядо ми е бил в сливенския затвор/поради това, че е бил антифашист/, където е бил подлаган на една интересна шегичка. Тези които са издържали на разпитите/да се чете - носили са на бой/, на случаен принцип са извеждани на разстрел веднъж седмично. Смешното е, че понякога разстрелите били истински, а понякога - не. Завързвали им очите и стреляли - някой път с халостни, някой път с истински патрони, осъдените никога не знаели. Дядо ми имал честа да участва три пъти в такова преставление/очевидно уцелвайки фалшивите разстрели/. Както се изрази той, хубавото било, че просто припадал вместо да получи инфаркт.
Според мен е съвсем нормално, на организаторите на това да им бъдат лепнати /ей така, на око/ 10 години затвор, след 45-а, за подобни методи.
Comment