Е поне чичо ми който е офицер тей ми каза че през 1994г се сменя униформата с камофлаж но явно не във всички подления.В кое поделение си бил?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Униформите
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
SSmart написаДа кажеш ,че е нямало руски доставки за БНА по времето на ВД ,дори и само за халати, е доста смело! Как ще го докажеш?
Comment
-
Интересно! Къде да го прочета?
ТОва ,което съм видял са два вида халати съветска разпетновка(:-)))русизъм) . Те се раздаваха свободно в средата на 80-те във военното училище ,а съм ги виждал и по частите. Правя разлика от българските , от които знам най-малко 3 вида( 2 летни и 1 зимен).Имам и в момента в къщи един летен.
Обръщам още веднъж внимание ,че халатите не са униформи! ТОва е полево защитно облекло!!!
Thorn написаПо това време в ШЗО, по точно в ЦУЦПМКН Плевен
Comment
-
БНА-БА написаЕто една картинка на разузнавателно облекло което се е ползвало както и преди казах от инжинерните войски и парашутистите и в някои случаи от офицери в КНП.
или парашутист. На по-голямо КНП от бригадно не съм стъпвал по време на учения по това време.Танкист съм , а това ми остана от службата в обикновен мотострелкови батальон!
Comment
-
SSmart написаИнтересно! Къде да го прочета?
ТОва ,което съм видял са два вида халати съветска разпетновка(:-)))русизъм) . Те се раздаваха свободно в средата на 80-те във военното училище ,а съм ги виждал и по частите. Правя разлика от българските , от които знам най-малко 3 вида( 2 летни и 1 зимен).Имам и в момента в къщи един летен.
Ето една картинка на разузнавателно облекло което се е ползвало както и преди казах от инжинерните войски и парашутистите и в някои случаи от офицери в КНП.
- влияние от страна на чехословашкия камуфлаж обр. 1965
- изцяло българско изобретение
-продукция на ГДР за България
Както правилно отбелязва SSmart, този камуфлаж се използва от някои танкови екипажи през 90-те години.
Comment
-
Нямам! Ако си гледал " Зона на особено внимание"(съветски филм мисля от началото на 80-те) там именно парашутисти са облечени в маскировъчни халати. Точно такива с такава разпетновка имаше и при нас. Нямам понятие от къде са се взели!
Това за танковите екипажи с маскировъчните халати къде видя ,че съм го писал? ЗАщото такова нещо не съм казвал! Да ,използвахме ги за работно облекло ,но за работа в танка си имаше ,а мисля и сега има, танкистки гащеризони няколко вида!
Comment
-
Аз подкрепят SSmart за това че този вид халат не се е ползвал от танкистите когато са в танковете,защото преди и сега си има специална униформа за танкистите с която се работи в танковете.Ето и още две картинки на два вида халати които са по стар модел и разликата им е много малка,даже трудно се забелязва.Според мен първия много прилича на ГДР униформа,ГДР униформата е била пак на такива чертички.Също тези два халата,шарката им се нарича жабешка.
Comment
-
БНА-БА написаАз подкрепят SSmart за това че този вид халат не се е ползвал от танкистите когато са в танковете,защото преди и сега си има специална униформа за танкистите с която се работи в танковете.Ето и още две картинки на два вида халати които са по стар модел и разликата им е много малка,даже трудно се забелязва.Според мен първия много прилича на ГДР униформа,ГДР униформата е била пак на такива чертички.Също тези два халата,шарката им се нарича жабешка.
Comment
-
SSmart написаНямам! Ако си гледал " Зона на особено внимание"(съветски филм мисля от началото на 80-те) там именно парашутисти са облечени в маскировъчни халати. Точно такива с такава разпетновка имаше и при нас. Нямам понятие от къде са се взели!
Това за танковите екипажи с маскировъчните халати къде видя ,че съм го писал? ЗАщото такова нещо не съм казвал! Да ,използвахме ги за работно облекло ,но за работа в танка си имаше ,а мисля и сега има, танкистки гащеризони няколко вида!
Колкото до прикачените от БНА-БА снимки, левият халат е ГДР-ски, мисля че беше обр. 1968, а десният- чехословашки М1965. Нямам сведения за доставки на тези два модела в България.
Comment
Comment