Униформите

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • БНА-БА
    лейтенант
    • Dec 2007
    • 182

Е поне чичо ми който е офицер тей ми каза че през 1994г се сменя униформата с камофлаж но явно не във всички подления.В кое поделение си бил?
    Българската Армия е в сърцата ни.
    http://vbox7.com/play:eb638c1e
    http://vbox7.com/play:f18d542d

Comment

• Thorn
      ветеран
      • Aug 2005
      • 7760

По това време в ШЗО, по точно в ЦУЦПМКН Плевен

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Sturmpionier
        ветеран
        • Jul 2005
        • 591

SSmart написа
        Да кажеш ,че е нямало руски доставки за БНА по времето на ВД ,дори и само за халати, е доста смело! Как ще го докажеш?
        С няколко месечно проучване по въпроса и авторство на първото подробно изследване за камуфлажните униформи в българската аримя от 1943 до 1999. Ако имаш сведения за използване на съветски камуфлажни униформи в БНА, моля сподели. Винаги има какво да се допълни по темата. Аз лично не попаднах на никакви данни.

Comment

• SSmart
          heavy metal
          • Mar 2008
          • 283

Интересно! Къде да го прочета?
          ТОва ,което съм видял са два вида халати съветска разпетновка(:-)))русизъм) . Те се раздаваха свободно в средата на 80-те във военното училище ,а съм ги виждал и по частите. Правя разлика от българските , от които знам най-малко 3 вида( 2 летни и 1 зимен).Имам и в момента в къщи един летен.

Обръщам още веднъж внимание ,че халатите не са униформи! ТОва е полево защитно облекло!!!

Thorn написа
          По това време в ШЗО, по точно в ЦУЦПМКН Плевен
          Преведи ЦУЦПМКН !??!?! Не си спомням какво беше това!
          Last edited by SSmart; 12-04-2008, 20:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

• БНА-БА
            лейтенант
            • Dec 2007
            • 182

Ето една картинка на разузнавателно облекло което се е ползвало както и преди казах от инжинерните войски и парашутистите и в някои случаи от офицери в КНП.

Comment

• SSmart
              heavy metal
              • Mar 2008
              • 283

БНА-БА написа
              Ето една картинка на разузнавателно облекло което се е ползвало както и преди казах от инжинерните войски и парашутистите и в някои случаи от офицери в КНП.
              Младеж,точно това имам в къщи. Никога не съм бил разузнавач , сапьор
              или парашутист. На по-голямо КНП от бригадно не съм стъпвал по време на учения по това време.Танкист съм , а това ми остана от службата в обикновен мотострелкови батальон!

Comment

• Thorn
                ветеран
                • Aug 2005
                • 7760

ЦУЦПМКН - Централен учебен център за подготовка на младши командири и новобранци

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Sturmpionier
                  ветеран
                  • Jul 2005
                  • 591

SSmart написа
                  Интересно! Къде да го прочета?
                  ТОва ,което съм видял са два вида халати съветска разпетновка(:-)))русизъм) . Те се раздаваха свободно в средата на 80-те във военното училище ,а съм ги виждал и по частите. Правя разлика от българските , от които знам най-малко 3 вида( 2 летни и 1 зимен).Имам и в момента в къщи един летен.
                  Можеш ли да приложиш снимка на съветските халати за които говориш, или поне такава от време на службата ти на която ясно се виждат ?

Това е маскировъчен халат обр. 1976, чиято разпетновка е известна като "жабешка кожа". Тя съчетава в себе си т.нар "дъждовен" и "петнист" (Flecktarn) камуфлаж. Произходът на тази разпетновка е загадка, която за сега не може да бъде разгадана по простата причина, че документите, свързани с внедряването на камуфлажни облекла в БНА и БА са все ще засекретени.Аз лично имам три хипотези по въпроса:
                  - влияние от страна на чехословашкия камуфлаж обр. 1965
                  - изцяло българско изобретение
                  -продукция на ГДР за България

Както правилно отбелязва SSmart, този камуфлаж се използва от някои танкови екипажи през 90-те години.

Comment

• SSmart
                    heavy metal
                    • Mar 2008
                    • 283

Нямам! Ако си гледал " Зона на особено внимание"(съветски филм мисля от началото на 80-те) там именно парашутисти са облечени в маскировъчни халати. Точно такива с такава разпетновка имаше и при нас. Нямам понятие от къде са се взели!
                    Това за танковите екипажи с маскировъчните халати къде видя ,че съм го писал? ЗАщото такова нещо не съм казвал! Да ,използвахме ги за работно облекло ,но за работа в танка си имаше ,а мисля и сега има, танкистки гащеризони няколко вида!

Comment

• БНА-БА
                      лейтенант
                      • Dec 2007
                      • 182

Аз подкрепят SSmart за това че този вид халат не се е ползвал от танкистите когато са в танковете,защото преди и сега си има специална униформа за танкистите с която се работи в танковете.Ето и още две картинки на два вида халати които са по стар модел и разликата им е много малка,даже трудно се забелязва.Според мен първия много прилича на ГДР униформа,ГДР униформата е била пак на такива чертички.Също тези два халата,шарката им се нарича жабешка.

Comment

• SSmart
                        heavy metal
                        • Mar 2008
                        • 283

БНА-БА написа
                        Аз подкрепят SSmart за това че този вид халат не се е ползвал от танкистите когато са в танковете,защото преди и сега си има специална униформа за танкистите с която се работи в танковете.Ето и още две картинки на два вида халати които са по стар модел и разликата им е много малка,даже трудно се забелязва.Според мен първия много прилича на ГДР униформа,ГДР униформата е била пак на такива чертички.Също тези два халата,шарката им се нарича жабешка.
                        От къде взе тези снимки? Ако са в български музей просто излиза,че сме имали внос и от други страни на ВД!?!?!?!

Comment

• БНА-БА
                          лейтенант
                          • Dec 2007
                          • 182

Тези снимки съм ги взел от сайт в който дават всички униформи на българската армия от периодите БНА-БА също в сайта има и много снимки на полски униформи и отделно снимки на БА

Comment

• Sturmpionier
                            ветеран
                            • Jul 2005
                            • 591

SSmart написа
                            Нямам! Ако си гледал " Зона на особено внимание"(съветски филм мисля от началото на 80-те) там именно парашутисти са облечени в маскировъчни халати. Точно такива с такава разпетновка имаше и при нас. Нямам понятие от къде са се взели!
                            Това за танковите екипажи с маскировъчните халати къде видя ,че съм го писал? ЗАщото такова нещо не съм казвал! Да ,използвахме ги за работно облекло ,но за работа в танка си имаше ,а мисля и сега има, танкистки гащеризони няколко вида!
                            Виждал съм снимки на танкови екипажи с въпросните халати. Но това не означава, че са се ползвали при работа в танка.

Колкото до прикачените от БНА-БА снимки, левият халат е ГДР-ски, мисля че беше обр. 1968, а десният- чехословашки М1965. Нямам сведения за доставки на тези два модела в България.

Comment

• БНА-БА
                              лейтенант
                              • Dec 2007
                              • 182

Някой ако може да качи снимка на офицерска лятна униформа за да сравня с моите две и да видя имам ли или няма офицерска лятна униформа.

Comment

• Гвардейски полковник
                                редовен
                                • Sep 2006
                                • 65

БНА-БА написа
                                Тези снимки съм ги взел от сайт в който дават всички униформи на българската армия от периодите БНА-БА също в сайта има и много снимки на полски униформи и отделно снимки на БА
                                Що не пуснеш линк и ние да го видим този сайт!?

Comment

Working...