Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Волжските българи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Камерер написа
    Смех ... ма голем! Нали?
    Ми незнам то имам един док дето пише, че сме МАРСЯНЦИ :sm113:
    А за тия цитати незнам доколко са вярни писанията но сега като се замисля вярно че са глупости :sm186: пирамидите по-голями от хеопсовата със мумия дето й стоят навущата след ~5-6 хил години :lol:
    Вие ще ми разбиете представите за света бе хора , да се надявам че другия док. не е такава дивотия
    :tongue5: :tongue5: тея ги не бях виждал

Comment

Thorn написа
      Що - да не би да смяташ, че не е?
      Не, твоите аргументи са убедителни..

.
      ..И кажи ми ти страннико,
      чувал ли си звук,
      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Обещанные фото из Казанского музея...
        Древние Булгары
        "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Браво, хубави и интересни снимки.

Comment

Имам чувашка фамилия!

Здравейте,
            Фамилията ми е Иливанов, среща се основно в с. Мало Конаре, Пазарджик.
            Преди дни по ICQ с мен се свърза една девойка от Чувашката република със същата фамилия и взе да ме пита от кога е има тази фамилия в България. Доста се учудих, защото поне от около 150 години (до там се помни само) тази фамилия е има тук. Никой не помни да сме дошли от някъде. Фамилията Иливанов в чувашката република произлиза от чувашкото име "Иливан" и е тръгнала около 1600 - 1650 година.

Някой може ли да ми каже, след 1600 г. имало ли е преселение към днешна България?
            И имам ли някакво основание да ги считам да далечни роднини?

Comment

Във Шоуто на Слави с татарската певица Яалсул(ако правилно я пиша),Слави изкара татарите едва ли не българи, доколкото знам преди е имало прабългарско царство Воложка България преди монголците да го превземат.Въпроса ми е сегашните татари както ги наричат руснаците доколко са ни кръвни роднини?

Comment

Luchs написа
                Във Шоуто на Слави с татарската певица Яалсул(ако правилно я пиша),Слави изкара татарите едва ли не българи, доколкото знам преди е имало прабългарско царство Воложка България преди монголците да го превземат.Въпроса ми е сегашните татари както ги наричат руснаците доколко са ни кръвни роднини?

С една дума - не. Самите татари са смесица от доста племена и народи, а дори и чувашите, които се смятат за остатъци от волжка България пак не могат да се нарекат 'кръвни роднини'. Ние нямаме почти нищо общо с тях, развивали сме се отделно 1300 години, е може да се намерят хора в България със еднакъв генетически произход като някои чуваши, но само толкова. А самията Слави Трифонов е идиот.

Davis, по-вероятно е това име да се е запазило и ползвало тук и така да се е получила фамилията.

Comment

Davis написа
                  Здравейте,
                  Фамилията ми е Иливанов, среща се основно в с. Мало Конаре, Пазарджик.
                  Преди дни по ICQ с мен се свърза една девойка от Чувашката република със същата фамилия и взе да ме пита от кога е има тази фамилия в България. Доста се учудих, защото поне от около 150 години (до там се помни само) тази фамилия е има тук. Никой не помни да сме дошли от някъде. Фамилията Иливанов в чувашката република произлиза от чувашкото име "Иливан" и е тръгнала около 1600 - 1650 година.

Някой може ли да ми каже, след 1600 г. имало ли е преселение към днешна България?
                  И имам ли някакво основание да ги считам да далечни роднини?
                  Да ти кажа- може, защото, доколкото си спомням, по време на османското нашествие в Пазарджишко са заселени татари от Златната орда, които били избягали от Тимур. Май имаше и по-късни заселвания пак на татари и пак в Пазарджишкото поле. Всъщност старото име на Пазарджик е Татар Пазарджик
                  Та, нищо чудно с тия татари да е имало и група чуваши, та и някой Иливан
                  A strong toun Rodez hit is,
                  The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Темата е интересна , успях да прочета всичките мнения.

Докато четях мненията и раглеждах линковете, си зададох редица въпроси, които не бяха засеганти до момента във форума.

Защо, след като Дунавските и Волжските българи имат един произход, от Стара Велика България, не са си помагали през годините, когато и двете държави са съществували като независими държави ? Възможно ли е, примерно в Дунавска България да не се е знаело за съществуването на Волжска България ? Вярно, че едните приемат християнството, а другите исляма, но в един голям период от време от почти 200г., преди приемането на новите религии, би трябвало да са изповядвали обща религия, тази на Стара Велика България. Още повече, че след приемането на новите религии, би трябва да е имало доста голям преходен период, преди по-голямата част от населението да ги възприеме истински. Т.е. религията за голям период от време не ги е разделяла. Ако човек има нужда от помощ, първо се обръща към своите братя и сестри, близки роднини, приятели. Не намерих информация двете държави да са поддържали някакви отношения.

След толкова много години на раздяла, не мисля, че могат да ни бъдат братя, но пък ако хората си искат името болгари, защо да не им се уважи желанието ? Както ние имаме право да носим това име, така и те имат това право. Още повече, че преди ВОСР в документите/паспортите на техните деди е пишело, че са българи по народност, и изведнъж в СССР изчезват българите и стават татари. Някой беше споменал, че Сталин искал те да станат по произход българи, за да са имали руси и волжски българи общ враг - татарите. Ако беше така, защо пък точно Сталин създава Татарската АССР ?

Не мисля, че е възможно ордите на Чингиз хан да са заличили Волжска България, така че нищо да не е останало от тях. Ние как сме се запазили през 482 годишното турско робство ? Език, писменост, религия, че и стари български крепости, пък и ние сме били цели 482г. под робство, колко поколения са се раждали като гяури и въпреки всичко не са ни претопили. Монголите са владяли Волжските българи много по-малко, май под 100г., за 100г. народната памет не може да избледнее до толкова, че да забравят, че са българи. Нашите деди са се изселвали цели села наведнъж, само и само да не прекланят глава пред турчина и голяма част от тогавашното население на Дунавска България се е пръснало на север, към Молдова, Украйна, Русия. По същия начин ( според мен ) е реагирало населението на Волжска България - преселило се е в Русия, след като се е възстановила държавата под името Казанско ханство е резонно населението да се върне обратно по родните места, защото спомените са били пресни. Докато при нас това е било почти невъзможно, след 150-200г. надали някой ще си спомня родината си, преди преселването

Освен две Българии ( те са били повече ) е имало в един момент и две Римски империи. Някой сеща ли се за други държави, които да са се дублирали в един и същ исторически момент като имена ?

Ако се възстанови името на Волжска България, то ще станем 3 държави с българско население: Дунавска България, Македонска България и Волжска България

Comment

valsotevs написа
                      Защо, след като Дунавските и Волжските българи имат един произход, от Стара Велика България, не са си помагали през годините, когато и двете държави са съществували като независими държави ?
                      Как точно си го представяте това "помагане" през няколко хиляди километра през Средновековието?

Не намерих информация двете държави да са поддържали някакви отношения.
                      А това е отговора на горния въпрос.

Не мисля, че е възможно ордите на Чингиз хан да са заличили Волжска България, така че нищо да не е останало от тях.
                      Те успешно са заличили и някои други народности, защо не и волжсците?

Ако се възстанови името на Волжска България, то ще станем 3 държави с българско население: Дунавска България, Македонска България и Волжска България
                      Аз за държави "Дунавска България" и "Македонска България" не съм чувал наскоро, дали да не погледна в някой атлас?! Мне, май няма такива... Къде точно ги намерихте тези, бихте ли ни казали?
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

И Дунавска и Волжска България са търгували с Византия, не може да не са се засичали търговци от едната държава с търговци от другата на някой пазар в Константинопол. Той и папата е на няколко хиляди километра от България, пък е поддържал връзки.

Чингиз хан е заличавал успешно малки народи, племена и племенни съюзи, но държава с размерите на Волжска България би било доста трудно да се заличи, пък и никой да не е оцелее, че да не помнят кои са и от къде са. Над 50г. са трябвали, за да покорят напълно Волжска България, за тези 50г. сигурно доста от населението на страната е избягало и се е спасило. Османските турци са били не по-малка напаст за Дунавска България, и въпреки всичко не сме забравили, че сме българи.

Вижда ми се гнила цялата тази работа те да са българи и да е виновен само Сталин, че да си забравят името. При последното преброяване при тях, много малка част са се записали българи, може би беше под 1%, по-голямата част са се записали като татари ~52% и руснаци ~40%.

Comment

Освен две Българии ( те са били повече ) е имало в един момент и две Римски империи. Някой сеща ли се за други държави, които да са се дублирали в един и същ исторически момент като имена ?
                          Не знам дали ще ти е от помощ, но - ФРГ и ГДР, КНДР и Южна Корея, Сев. и Юж. Виетнам, даже две Индии
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
                            Не знам дали ще ти е от помощ, но - ФРГ и ГДР, КНДР и Южна Корея, Сев. и Юж. Виетнам, даже две Индии
                            Имах предвид държави от древността

Comment

Е, като говориш за държави от древността, нали си даваш сметка, че национализмът там и тогава е бил все още несъществуващ. Това е идея от доста по-късно време. Информацията също се е разпространявала инак, по-бавно, с много по-големи изкривявания и т.н.
                              Като стана дума за Чингиз хан и заличаването на малки държави - доколкото националната идея във вида, в който ние я познаваме, тогава не е съществувала, заличаването на такива държави или околодържавни образования не е било невъзможно. Може би точно заради такива причини я няма и тази, на която е посветена темата?
                              По въпроса за разделянето на държавите - ами, не е необходимо да отиваш далеч или да се чудиш - индийските и китайските княжества и държави, разделянето на Римската Империя и т.н. - практически навсякъде има такива примери.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

valsotevs написа
                                Вижда ми се гнила цялата тази работа те да са българи и да е виновен само Сталин, че да си забравят името. При последното преброяване при тях, много малка част са се записали българи, може би беше под 1%, по-голямата част са се записали като татари ~52% и руснаци ~40%.
                                Населението на Република Татарстан е смесено с т. нар. татари и руснаци - приблизително 50 на 50. Така, че 40 % от татарите не са се писали руснаци, а са си руснаци.
                                Цялата история, че Татарстан, Чувашия и Башкортостан са всъщност Булгаристан и че предполагаемите потомци на волжските прабългари и ние днешните българи сме родни братя, ми се вижда пълна дивотия. Един мой познат от преди повече от десет години разпространяваше вманиачено същите теории. Нищо друго не мога да кажа, освен, че са пълно безумие. Да в Татарстан има хора, които се обявяват за бУлгари, но за мен това ми прилича на явлението ОМО в Пиринска Македония.
                                Дори да приемем, че историческото име на населението на днешната Република Татарстан е "булгари" или "българи", то това не ги прави същия народ като нас. Аргументирано беше много ясно - разделени сме от 1300 години, смесили са се с коренно различни племена, днешният им език е тюркски, а мнозинството изповядват исляма от повече от 1000 години. Не бива да се намаля и значението на ислямската религия. Вярващия муслиманин чувства по-близък свое единоверец, независимо от неговата народност, език и раса, отколкото своя единородец, от друга вяра. За волжските татари по-близък народ са арабите или индонезийците мюсюлмани, отколкото чувашите, българите християни или православните татари - т. нар. крещени.
                                Last edited by Makedonikus; 23-03-2007, 11:12.

Comment

Working...
                                X