Ей, къде е това? На Дунава някъде: във Видин ли?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Крепостите в България от Античността до 20 век
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Наскоро разбрах, че североизточно от с. Оряховица, община Стара Загора имало останки от средновековна крепост на име Ряховица (вероятно дала името на близкото село). Единственото нещо, което разбрах за нея е, че се смята за дата на нейното построяване XII в.
Въпросът ми е дали някой няма някаква информация за нея или поне да ми посочи подходяща литература, в която аз бих могъл да проверя за такава? Предварително благодаря!"...защото буквата убива, а духът животвори." (2 Кор 3:6)
Comment
-
belata_a написаНаскоро разбрах, че североизточно от с. Оряховица, община Стара Загора имало останки от средновековна крепост на име Ряховица (вероятно дала името на близкото село). Единственото нещо, което разбрах за нея е, че се смята за дата на нейното построяване XII в.
Въпросът ми е дали някой няма някаква информация за нея или поне да ми посочи подходяща литература, в която аз бих могъл да проверя за такава? Предварително благодаря!
Споменава се и при похода на Михаил Глава Тарханиот срещу Теодор Светослав Тертер когато неговите войски я превзели /Пахимер/ заедно с други от Копсис до Сливен ...
Иначе в книгата на Б.Д. и Антоний Хаджийски "Каменните щитове на България" има за нея но не е много подробно има и в "Българска военна история през средновековието" на Б Чолпанов и Д.Ангелов ... не съм бил там но доколкото знам няма някакви руини останали вероятно са незначителни ....
SRH написаСтрува ми се, че тук е темата да попитам имате ли информация за крепостта край с. Красен, Русенско? Някакви източници, които да я споменават? Археологическите разкопки са забатачени и даже не е ясно защо.
тук съм поместил всичко на което съм се натъкнал за тази крепост ...
Comment
-
arhangel написаhttp://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=9228
тук съм поместил всичко на което съм се натъкнал за тази крепост ...
Comment
Comment