Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фашизма и демокрацията - герои антиподи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Звания

Да му се невиди, Воланд, мислех че ще спрем с пропагандата и демагогията! Какво ще кажеш? Ясно е, че можем така да продължим до второ пришествие. Ака нека вече да се съсродоточим върху същината, мани я опаковката.
    После ти на мен ли ще ми казваш, че управлението не може да се осъществява от всички едновременно? Не ме разсмивай, Воланд! Аз това го говоря от самото начало. Предния път казах, че трябва да се управлява в защита интересите на суверена, а не самия суверен да управлява. В големия ибзнес и в обществото, така стоят нещата. И стига си са дърлил за това пъно ограничаване правата на хората. Зарежи пропагандата, сега говорим по същество. Аз само мисля, че идеологията е най-близкото нещо до фирмента култура. А последното е сред най-важните елементи за успеха на бизнеса. Контролната система при демокрацията – опозицията, е ясно че не функционира правилно. Как, с какво да я заменим, за да се защити интереса на народа? Това е актуалния въпрос. Според мен, това може да стане чрез идеологията – да я наречем за удобство “фашистка” идеология. Но тя може и да е друга, за мен няма значение стига да върши работа. Може и решението въобще да не е идеология. На теб последната не ти харесва. Добре, дай алтернатива. Сега не се опитвам да правя пропагандни изводи за и против фашизма или демокрацията. Зарежи ги и ти. Дай да видим не можем ли да направим нещо конструктивно.
    "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Фашо, май наистина не четеш какво ти се пише. Същността на твоята идея е да се подкрепи управление, построено върху пирамидален принцип и основано върху абсолютният авторитет - хората се отказват от личното си мнение заради авторитета на тиранина отгоре. Естествено, подобна ситуация може да се създаде и поддържа само изкуствено, т.е., с репресии. Именно затова сички ти казваме, че не жеалем да се откажем от свободите си в полза на подобна глупост.

Comment

Добре, ще пренеса обаче дискусията в нова тема, защото ще става дума за нещо друго вече.
        Иначе, Голъм ти отговори по същество по отношение на тоталитарните идеологии.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Структурата на демократичните общества е не по-малко пирамидална, въпреки, че "върхът" на пирамидата, включва няколко субекта, а не само един, както при тоталитарните. Каквото и да е общество не може да няма пирамидална структура, защото просто няма как да съществува. Въпросът е не толкова в тази структура, а в начините за трансфер на заповедите и отговорностите.
          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Действително страните изложиха тезите си и очертаха двете крайни виждания по въпроса. В последна сметка, ние по своеобразен начин доказахме, тезата: "Фашизма и демокрацията - герои антиподи". :lol: А на това тогоре го доказахме и в вдете посоки. :lol: Надявам се новата дискусия да е още по-ползотворна.
            "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Working...
            X