If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Във всеки случай съм срещал твърдение, че най-големият български град по това време е....Истанбул.
Мдам, това е защото се изчислява, че българската колония там през третата четвърт на 19 век е била около 50 000 души, което далеч надвишава големината на българските градове по онова време - най-големите са по 20-30 000 души (и естествено далеч не всички в тях са българи ). Което обаче не означава, че Истанбул с неговото почти милионно население е български град ))
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
НСИ има качени доста неща в електронната си библиотека и качват постоянно нови, включително и пред- и около освобожденски.
Сайтът на библиотеката http://statlib.nsi.bg:8181/
Ето примерно "Движение на населението в Българското княжество през 1882 година"
Което обаче не означава, че Истанбул с неговото почти милионно население е български град ))
Е аз все едно това съм казал Макар че май Истанбул достига милион малко по-късно (за 1877 г. Салнамето дава цифра от 6-700 000). Други пък твърдят, че по това време българската колония е достигала 100 000 човека. Трети май казват, че българи там въобще няма )))
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Хана, благодарности за линка, много ценно
Ги, кажи ми моля те къде си гледал картата на австрийския консул и салнамето на Истанбул? 50 до 100 хил. българи в Истанбул направо ми се вижда майтап, на какво почива подобно твърдение?
Хана, благодарности за линка, много ценно
Ги, кажи ми моля те къде си гледал картата на австрийския консул и салнамето на Истанбул? 50 до 100 хил. българи в Истанбул направо ми се вижда майтап, на какво почива подобно твърдение?
Хм, ами за броя на българите напр. тук. Картата не си спомням къде я гледах, но ще я потърся в харда.
Абе джанъм единственото, което разбирам от това е, че в средата на 19 в. българите били записани за гърци (чудя се кой тогава успя да ги отсее) и че през 1882 г., когато явно има по-надеждни данни (отделна графа) са 8 хиляди, но иначе били от 40 до 100 хил., значи 80 хиляди. А стига бе , за тва викам, че е хлъзгава работа и намирисва на пропаганден матрял
П.П. А кат каза карта и се сетих за твоя въпрос, ще гледам тази събота да го свърша, че стана за резил работата вече.
Хех, аз вече бях забравил Намерих я картата на австроунгарското консулато, но тя пък се оказа много голяма (8МБ). Ако я кача да не стане проблем с форума нещо?
Comment