Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Военни паметници и гробища

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

paskal написа
    А, и би трябвало да знаеш - за мъртвият или хубаво, или нищо.
    Айде без такива глупости, моля, тук не е панахида в селската църква.
    ....
    Да вметна моето кратко мнение: при Жабокрек загиват войници на чужда армия, а самото събитие може да се е терористичен акт, военно престъпление и какво ли не. Тези загинали войници имат разбира се семейства, а всяко семейство заслужава умрелите да бъдат споменати по някакъв начин - дали чрез плоча на самото място, дали чрез една обща плоча за всички загинали немски войници на територията на България, няма значение. Но съм съгласен с Голъм, че това трябва да е инициатива на немската държава или на самите семейства.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

А дали по същата логика паметниците на съветската армия, Альоша, както и на американските /и английски /пилоти се заковават от съответните "силни" правителства?

Comment

Само едно питане:Жабокрекската операция какво представлява?-Нападение на партизански отряд срещу пансион за ранени войници или срещу действаща част, която пазела този пансион? Двата варианта се обсъждаха в темата във форума, но така и не ми стана ясно кое, аджеба, е правилното?
        А, и още нещо-партизаните по принцип не са ли извън закона не зависимо от страната, която защитават? Дали например съветските партизани в тила на Вермахта са извън закона на СССР?
        Last edited by ssbg; 02-01-2011, 14:14.

Comment

ssbg написа Виж мнение
          Само едно питане:Жабокрекската операция какво представлява?-Нападение на партизански отряд срещу пансион за ранени войници или срещу действаща част, която пазела този пансион? Двата варианта се обсъждаха в темата във форума, но така и не ми стана ясно кое, аджеба, е правилното?
          Моето мнение по темата за " Жабокрек" - няма да е много интересно ,но :
          Партизаните /Шумкарите / са планирали акция за набавяне на оръжие . Знаели са ,че там има ранени немски войници и малък
          брой - войници за охрана .
          Акцията взима нежелан обрат -партизаните са разкрити и немските войници откриват огън . . . Ранените, също грабват оръжие и така подписват присъдите си .
          Да - определено войниците са избити - ПАРТИЗАНИТЕ НЕ ВЗИМАТ ПЛЕННИЦИ .

Убити са 25 войника на Вермахта .
          Last edited by ranik56; 02-01-2011, 05:44.

Comment

Добре, нека приемем, че Немското посолство в Германия пожелае да направи паметна плоча.

Какви ще са реакциите???? Повече от отрицателни, нямате си представа каква политическа буря може да стане, но когато го предложат българи, нещата са други. Факт! Германия не иска да търси конфликти, заради част от чувствителната им история.

Ще го направим ние!

Comment

барон дьо Грим написа Виж мнение
              Доколкото мога да кажа от Съюза на ветераните от войните в България ще вдигнат вой до небето. По случай 65-годишнината от края на ВСВ те издадоха книга под авторството на д-р на ист.науки Марин Калонкин, в която заклеймиха немските войски пребивавали у нас и ги обминиха във всевъзможни деяния. Според мен обаче инициативата си струва. Противници обаче ще има много, главно разни комунистически и социалистически елементи. Най-много да разбият паметната плоча, както сториха с плочата на Христо Несторов/анархист и горянин/в в село Габарево. Колкото до събитията от Жабокрек - за мен това си е чист тероризъм, който се различава от тези срещу Световния търговски център и "Света Неделя" само по броя на жертвите.
              Уважаеми колега ,прекалено политизирате нещата -
              И на децата е ясно ,че в Световен мащаб -нещата се развиваха зле за Фашистка Германия . Целта на Съюзническите армии беше :
              Да приключи този ад - война , концлагери , убийства на мирно население /цивилни граждани / и най -вече -да прогонят войските на т.н.р "Трети райх " от Европа . Реално след ВСВ -Германия беше
              един КОНЦЛАГЕР - "вилицата на шията " беше за ГДР - от Руснаци - за ГФР от Американци - Друг е въпроса ,кой -как ги е използвал .Окупационни Зони - неоспоримо - Някой да е чул - Германец да се е оплакал . .. .че Германия е била Окупирана ?!
              През 1982 г. бях в Германия /ГДР/ - пътувах от Лайпцит до Берлин ...
              и на двете гари имаше - Руски Войници с парадна униформа и ботуши . Никой няма да разбере ,какво искам да кажа - затова ще
              бъда кратък - Не е за това ,че " такава е била Униформата " -
              просто - Съветския ботуш газеше Германската земя 45 г . За да не се събуди "онова зло " в Германеца .

Comment

Операция Овърлорд написа Виж мнение
                Добре, нека приемем, че Немското посолство в Германия пожелае да направи паметна плоча.

Какви ще са реакциите???? Повече от отрицателни, нямате си представа каква политическа буря може да стане, но когато го предложат българи, нещата са други. Факт! Германия не иска да търси конфликти, заради част от чувствителната им история.

Ще го направим ние!
                Приятелю , нямаш проблеми . . .
                финансирай мероприятието . Набирай съмишленици и давай напред .
                Кофти е това , обаче -ти си супер анонимен и никой няма и не трябва да ти повярва - Кой е този , дето плаче на чужд гроб ?!
                Пределно ясно ми е ,че си навличам -беда с постовете ми към теб ,но - това ,което правиш е голяма простотия .
                Е - освен ,ако не ти е фикс идея .
                Трябва да знаеш обаче ,че за такова нещо се иска разрешение от Властите и от Близките на загиналите . . . дерзай .

Comment

ranik56 написа
                  Фашистка Германия
                  Какво трябвад да представлява това?

Колкото до останалото (за всички), какъв е всъщност смисълът от дискусията, ясно е, че имаме две непримирими мнения, хубаво, но повторението им по няколко пъти няма да промени нищо.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
                    Какво трябвад да представлява това?

Колкото до останалото (за всички), какъв е всъщност смисълът от дискусията, ясно е, че имаме две непримирими мнения, хубаво, но повторението им по няколко пъти няма да промени нищо.
                    Кое ,какво . . . . Не аз - съм Определил Германия като -" Фашистка " през - ВСВ . Германия сама се е определила ,като - такава и го
                    е доказвала . . . до края на Войната ./С изключение -Атентата срещу Хитлер /
                    Не натрапвам мнението си и не желая да споря с никого -историята няма да бъде пренаписана ,тя е такава ,каквато е .
                    За да не пълня форума с ненужни постове - добавям : Националсоциализма е вид Фашизъм .
                    Има къде да прочете човек - кои държави са били Фашистки .
                    Last edited by ranik56; 02-01-2011, 22:10.

Comment

Германия е национал-социалистическа. Италия е фашистка. Между практиките в двете държави има немалки разлики. Ако искаш ги наречи тоталитарни, тогава можеш да ги включиш в едно множество и да добавиш и СССР, но тук все пак държим на определенията. Не е нещо без значение и в двата смисъла.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

ranik56 написа
                        През 1975 г. Бяха раздадени с Указ - Медали : на всички военнослужещи : войници ,сержанти , старшини и офицери от БНА и МВР - послучай. . " 30 години от Победата над - ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ " . Точно така пише на медала .
                        А тук ,както искате я наричайте .

Виждам ,че няма да намериме общ език тук - Хареса ми . . "Бойна слава " -Военноисторически форум
                        Но за съжаление - виждам нещата по друг начин .
                        Аз съм Българин и за мен преди всичко е важна България .
                        Повече ме вълнува " Славата на Българската Армия " - отколкото гробовете на
                        убитите фашисти и техните лакеи в България .

Днес приключвам участието си във форума .
                        Бъдете здрави .
                        Споделям национализма ти - която държава иска да вдига паметни плочи на свои войници, нейна трябва да е инициативата. България отговаря преди всичко за българските (загинали) войници.

Но можеш да лепнеш същия етикет и на българските войници и ще е също толкова погрешно, според мен. В България е имало и фашистки период, и комунистически период. Но ти не наричаш умрелите български войници "фашистки български лакеи" или "комунистически български лакеи", нали така? Няма значение какъв е бил режимът в България, важното е, че тези хора са умрели за България (В Сърбия, 1944, в Унгария до края на войната и т.н.

1912-1913 – по време Балканска война загива 1 български летец
                        1915-1918 – по време на Първа световна война загиват 7 български летци
                        1943-1944 – по време на англо-американските бомбардировки загиват 31 български летци
                        1944 – след съветската окупация на България и преврата на 09.09 от комунистическия режим в България са разстреляни 18 български летци
                        1944-1945 – в края на Втората Световна Война, биейки се срещу нацистка Германия и нейните съюзници загиват 27 български летци
                        1960-2003 – 4 летци загиват в мирно време по време на тревоги и още 4 по време на аварии.

Няма значение правителството във всички тези периоди какво е било, важното е, че това са български граждани, които са загинали. Това е. Важи и за немците. Аз не съм от най-големите фенове на нацистка Германия и на фашисткия режим у нас, предвид че баба ми е била в концлагер за евреи в Лом. Но е човешко да оттададеш почит на загиналите войници, били те фашистка/нацистка/хитлеристка Германия, СССР или САЩ. И забележи, не става въпрос за СС или НКВД. Нито става въпрос за паметна плоча на немската армия (огромна разлика), на Германия, на Хитлер или на СС. Не знам дали някъде по света има, но би било добра идея да се направи една паметна плоча на загиналите немци, руснаци, американци, французи, британци, сърби, японци и китайци през войната.
                        http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Крамер написа
                          А дали по същата логика паметниците на съветската армия, Альоша, както и на американските /и английски /пилоти се заковават от съответните "силни" правителства?
                          И за двата типа паметници май си има отделни теми във форума. Паметника на сащианските летци е инициатива на тяхна си (щатска) организация, доколкото знам. Да си призная, с подробностите около решението за построяване на паметниците на съветската армия както и финансирането на самите проекти не съм запознат, а това е необходимо, за да се каже нещо категорично, но аз бих ги определил като резултат на политическа конюнктура. Каквото най-често е в една държава с общество, което трудно може да се определи като гражданско, е и решението дали да се одобри или не някаква частна или чужда инициатива за подобно нещо (дали паметник, дали паметна плоча - няма значение).
                          Да си призная, аз съм единствено против разрушаването на исторически паметници, защото те са част от нашата историческа памет и напомнят доброто и лошото, напомнят какви са били предците ни, а и говорят доста за самите нас. По отношение на издигането на такива, то е въпрос на съответната инициатива, на-добре общества или частна.

Ще го направим ние!
                          Ок, както писах и в други теми, щом имаш или имате желание, започвате да събирате средства и подписи, правите проект и задвижвате нещата по съответния ред. Това е въпрос и на частна инициатива. Но, да си призная, би ми изглеждало доста зле ако подобно нещо се направи по държавна инициатива.

Comment

ranik56 написа Виж мнение
                            Уважаеми колега ,прекалено политизирате нещата...
                            Уважаеми колега - политиката не е всичко, но всичко е политика.

Comment

Според мен това би трябвало да се направи! По много причини. Например, германците няма да го направят. Дъравата им посмъртно няма да тръгне да прави някаква плоча за шепа войници някъде си, да не говорим с какъв уклон са управляващите точно в момента. Обществените им организации от рода на Volksbund са безкрайно заети, задачата пред която са изправени, надхвърля хилядократно капацитета им. Има още 300 години да издирват гробища и кости в бившия СССР, Полша и в самата Германия, преди да стигнат до поставяне на плоча за случай като нашия. А семействата - не се знае дали въобще има такива! В Германия през войната загиват цели родове. Нищо чудно вече да няма въобще кой да си спомня за тези нещастници. А и самите германци след войната търпят огромна трансформация, масово не искат да си спомнят какво е било, пазят някъде снимките на своите загинали, но... до там, срам ги е дори да заговорят за тях. И все пак, като се направи нещо, не са против! При откриването на плочата на летеца Венгел, от посолството изпратиха един офицер в парадна униформа, с щръкнали рижи мустаци, дойде човекът, участва в събитието, стоя мирно, отдаде почест на своя загинал сънародник и колега... и така.
                              Друга причина е собственото ни житие и битие. Колкото и да е абсурдно, ежегодно болни мозъци се събират на мястото и празнуват, честват избиването на хората! Този изрод, комунизмът, не само не е заклеймен както си трябва, не само получава реабилитация, но дори и е на почет и нещо като повод за празници! Затова такава плоча трябва да се постави, всеки повод трябва да се използва, за да се разобличи комунизмът, да се види какви терористи са били нашите мили нелегални другари от онова време! На знам дали знаете, но в същата операция са се засилили да избиват и свои абсолютно невинни сънародници - българи! След като избиват немците, виждат по пътя цивилен автобус и откриват безразборен огън! Само късмет е, че няма невинни убити българи! Чист късмет! А след това другарите свалят хората и изгарят машината. Ако това не са убийци и вандали, не знам какво са! Впрочем комунистите са убили предостатъчно невинни и достойни българи, така че един запален автобус им е най-малкото прегрешение!
                              И накрая, плочата май наистина ние, българите трябва да я поставим. В края на краищата, малко трябва да сме гузни пред онези хора. Ранени кой знае къде, докарани тук да се възстановяват, уж в приятелска държава - и се появяват някакви изроди и ги избиват! А тези изроди-терористи все пак са от български произход. Не мога да кажа, че са българи, тъй като действат по внушеие на и в полза на напълно външни и враждебни нам сили, но поне генетично са от български произход. Затова, струва ми се редно да поставим такава плоча. Просто да бъдат почетени няколко обикновени хора, жертви на ужасната война!
                              На нож!

Comment

Мисля, че това, което казваш е много добър аргумент в ръцете на тези, които не искат плоча. Политизираш. И лесно някой може да каже "значи какво, до почетем смъртта на нацистки терористи, за да дразним комунистическите терористи?".
                                http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Working...
                                X