направо е за в подпис... яко ме разсля ! яко!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военни паметници и гробища
Collapse
X
-
И аз като добричлия да кажа, че не е приемлива идеята за военен турски паметник във Добрич. Това ще се превърне като свещено място-сборна точка за не малобройното турчеещо се население на града и няма да мине време, когато лудите глави, ще започнат да веят турски национални знамена и да се пеят националистически турски песни.
Comment
-
albireo написаБаце, култов си. Признавам те...
Сега виждам как съм го написал исках да кажа, че във военните гробища в Добрич почиват останки на турски войници. Заради този пропуск имаш бира от мен, а аз ще искам билет за някои твой ръгби мач
tonev и аз да измисля нещо за подпис да бъда наред с великите личности :p
Айде стига шеги, сега пак сериозно. Някой да е чувал скоро нещо по въпроса какво ще има ли паметник или не. Че скоро не съм си ходил към Добрич.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Няма проблем, даже може да си направим среща (вече правехме една) ама като гледам май няма да е скоро, но ще видя има един малък вариант да си дойда доста скоро. Но стига сме спамили, ако измислим нещо ще отворим отделна тема.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Обновяват гроба на ген. Михаил Савов
Похвална инициатива. Дадена е и кратка биографична справка. Но там удобно е пропусната зловещата, водеща и решаваща роля на този човек за 16 юни 1913 г. Българинът има доста избирателна историческа памет... Особоно когато му липсват основни познания и когато трябва с нея -историческата памет - да решава злободневни политически задачи.
Comment
-
Генерал Савов наистина е един от главните виновници за "престъпното безумие" но като се направи анализ на цялата му военна и политическа кариера мисля че паметника все пак е заслужен.Не казвам че трябва да му се прощава 16 юни но неговите заслуги като строител на българската армия не трябва да се пренебрегват.
Comment
-
Михаил Беров, внук на ген. Михаил Савов: От смъртта си насам ген. Савов най-много е бил хулен и много рядко - признаван
05 октомври 2007 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Михаил Беров е внук на ген. Михаил Савов, главнокомандващ Българската армия през Балканската война. С него разговаряхме след поклонението пред гроба на ген. Савов в навечерието на 95-ата годишнина от началото на Балканската война. През август 2007 г. Сдружение “Плиска” и Сдружение “Йосиф Щросмайер” възстановиха и обновиха гроба на ген. Савов. Агенция “Фокус” дари финансовите средства за обновяването на гробното място на главнокомандващия на Българската армия през Балканската война. На 5 октомври 1912 година България влиза в започналата няколко дни по-рано война между Балканския съюз и Османската империя. На този ден Княжество България и Гърция обявяват война на Османската империя. Общонационалната кауза, обединила българите, е освобождението на Македония и Тракия, останали под османска власт след Берлинския договор от 1878 г.
Фокус: Г-н Беров, разкажете за Вашата родствена връзка с ген. Михаил Савов?
Михаил Беров: Казвам се Михаил Беров и съм внук на ген. Савов, негов единствен наследник. В нашия род всяко поколение има по един Михаил. Аз съм Михаил, малката ми дъщеря е Михаела и внукът ми също е Михаил. Да се надяваме, че традицията ще продължи!
Фокус: В навечерието на 5 октомври с военен церемониал пред гроба на Вашия дядо бе една от първите прояви по повод 95 години от Балканската война. Как гледате на това?
Михаил Беров: Много се радвам на всичко това, което се случва, защото генерал Савов от смъртта си насам най-много е бил хулен и много рядко е бил признаван. Паметникът на гроба на ген. Савов е единственият в Централните софийски гробища, който е обърнат към Македония. Преди време циганите го бяха откраднали и за щастие знаех, че при полк. Петко Йотов, директора на Националния военноисторически музей, има още един негов бюст там. Навремето този бюст е бил на алеята във Военното училище. Свалихме отливка и направихме копие от него и сегашният паметник е излят от полимер бетон. Долу на паметника имаше и един венец с меч, и вероятно догодина ще сложим и него.
Фокус: Във Вашето семейство с какво помните ген. Савов?
Михаил Беров: За него се говори като за главнокомандващ на Балканската война, но нещата започват много по-отрано. Той е командвал южния фланг на Сливница през Сръбско-българската война (1885). Благодарение на това, че въпреки дадената заповед да отстъпи, той не отстъпва, са успели да задържат височината, което впоследствие е много важно за цялата война.
След това – по време на контрапреврата при Стамболов (1886), той е комендант на Пловдив. В града по това време има доста солидни русофилски атаки, които той парира. След това е бил началник на военното училище. Оттогава има една цяла книга със заповедите на военначалника. Бил е и два пъти военен министър.
След това вече идва Балканската война, когато е главнокомандващ.
На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война и по време на войната го освобождават като главнокомандващ на армията и се опитват да прехвърлят на него вината за атаката срещу гърците. Едно от най-интересните неща, и то почти не се знае, е по време на Букурещкия мир (10 август 1913): Когато се сключва Букурещкият мир, ген. Савов, който командва една от армиите долу, обгражда цялата гръцка армия, начело с гръцкия престолонаследник. Тогава той изпраща телеграма в Букурещ - да забавят с един ден подписването на примирието, за да може той окончателно да обгради гръцката армия и гърците да не се измъкнат от друга позиция. За жалост обаче телеграмата е скрита, доколкото знам – от тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия. Тогава, ген. Савов, и това го има в неговия архив (през 1946 г. предадохме част от неговия архив на Народната библиотека), получава едно благодарствено писмо от цар Фердинанд, който му благодари и препоръчва да отиде да се лекува в чужбина! Той напуска България и след това най-вече е бил в Германия и Франция.
В края на Първата световна война (1914 - 1918) се връща в България. Това е станало след пробива на Добро поле (15 септември 1918) и по-скоро - тогава го викат да се върне. Той обаче се връща късно, през 1919 г., и така не участва в Първата световна война.
По време на режима на Александър Стамболийски (1919 - 1923) – Михаил Савов е един от организаторите на режима на трудовата повинност, който служи за “маскиране” на българската войска. Стамболийски го изпраща пълномощен министър в Париж, тъй като тогава отношението на Франция към България е много лошо. Затова министър-председателят го изпраща във Франция като човек с много голям авторитет. В същото това време Франция води усилена война с Турция и на няколко пъти ген. Савов е викан във френското министерство на отбраната с молба – да даде сведения за турската армия, за тактиката на турската армия и т.н. Разболява се от туберкулоза и през 1928 година умира във Франция. Всички тези неща ги знам от майка ми, която го е гледала през цялото това време, когато е бил болен.
Много интересно е също, че политическото му завещание всъщност е насочено против династията. Той забранява и на никой не дава право да положи венец на гроба му, с изключение на майка ми... Цар Борис праща венец, майка ми го връща. И го връща два пъти. На третия път го оставят вън от гроба, отстрани. Тъй като той е считал, че династията е виновна за националните катастрофи на България...
Comment
Comment