If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Значи, бегло разгледах, ако ще слагаш и 11-а германска армия, корпусът е 4-ти резервен корпус на генерал Винклер (Winckler) и включва 101 и 103 пехотни дивизии към декември 1915 година.
Дивизиите на Х² армия на генерал Галвитц
(Gallwitz) от група Макензен през октомври са като цяло в следния ред:
III корпус на генерал Лохов (Lochow)-6-а & 25-а резервни дивизии
IV резервен корпус -101-а & 103-а
X резервен корпус Кох (Kosch)-105-а & 107-а дивизии
XXII резервен корпус , братът на германския началник щаб Ойген фон Фалкенхайн (Eugen von Falkenhayn)-11-а Баварска,43-а резервна,Алпийския корпус (също дивизия).
По други източници XXII резервен корпус е в ²²² австрийска армия.
Благодаря, von Danitz!
Само че, задачата която ми поставяш е прекалено голяма за един любител, като мен. За сега се ограничавам в структурата на българските полкове, бригади, дивизии и армии. Германските съединения съм показал съвсем схематично и то само доколкото са в командането или подчинението на българските.
"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Състав на Действащата армия в навечерието на българската намеса в Първата световна война.
256 пехотни дружини
210 артилерийски батареи
50 кавалерийски ескадрона
15 700 офицери
716 600 редници и подофицери
122 500 коня
95 000 вола
Цялата тази мощ бе предостатъчна за разчистване на сметките не само със Сърбия и Румъния, но и с Гърция! Не трябваше да се съобразяваме с германските искания, а да изтласкаме съюзниците от Солун, с което Южният фронт щеше да бъде ликвидиран. Направо не ми се мисли какви перспективи се разкриваха след това...
Отказът на Берлин да разреши решително настъпление е единственият случай в българската военна история, в който осъждам германските ни братя по оръжие :evil:
Благодарение на един Велик Българин на който дори и до днес се изучават тактическите диствия, на който и до днес не сме направили паметник на видно място ( като много други ), понеже е спасил стотици хиляди та дори и при определени условия милиони български животи. Макар и с риск да се повторя това е генерал Владимир Вазов - Поклон пред светлата му памет, Полкон.
О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език.
Браво!
Голям труд си положил.
Предлагам ти една лека корекция за разписанията през ноември и декември:
При мобилизацията 4 етапен полк е в Трета армия.
От 30.11.1915 г. е във Втора армия /Гюешево - Крива Паланка - Кюстендил/.
След обявяването на войната с Румъния отново е прехвърлен в Трета армия. От 23.09.1916 г. е в Добрич. Т.е. вече не трябва да присъства в разписанието на Втора армия.
Четвърти опълченски полк при мобилизацията е в Трета армия.
От 24.09.1916 г. е на Южния фронт в състава на Първа бригада от Шеста пехотна Бинска дивизия. Там е до пролетта на 1918 г., когато е прехвърлен за охрана на жп линията в Сърбия. Т.е. не се е връщал в Трета армия и не трябва за фигурира в нея в декемврийското разписание.
Поправих таблиците за 24.ноември.1916 и за 31.декември.1916
в постинг #365
Относно 4-ти етапен полк, действително нямах никакви източници за този период, но е напълно логично да се е върнал в 3-та армия при започването на войната с Румъния.
Относно 4-ти опълченски - прав си - груба грешка от моя страна.
Погледни в темата за Балканските войни - добавих някои артилерийски полкове, както ти бях обещал.
Български полкове в ПСВ 7.февруари.1917 - 1.май.1917
Прилагам таблици за организацията на полковете през първата половина на 1917.
Този период ми е особено труден и сигурно съм допуснал маса грешки, та ще се радвам ако ми помогнете да ги поправя.
През периода Трета конна бригада действа на Македонския фронт, а не в Добруджа.
На 29.12.1915 г. в Щаба на Трета армия е получена заповед от ЩДА, че Трета конна бригада в състав от 7-ми конен полк и 10-ти конен полк се придава към Втора армия, а на нейно място ще влезе Първа конна бригада. В изпълнение на заповедта на 04.01.1916 г. 10-ти конен полк и щабът на бригадата се натоварват на жп станция Попово и през София заминават за Ихтиман. До 10.01. приключва превозването на цялата бригада. На 25.01.1916 г. бригадата е в Ихтиман, на 06.05. - в Самоков, на 09.07. - в Дупница, където към нея се присъединяват картечни дивизиони.
От 12.08.1916 г. бригадата е в Битоля. Участва в Леринската операция.
До май 1917 г. върши патрулна дейност и е на позиции в приезерната област.
От 29.05.1917 г. 10-ти конен полк напуска Охрид и е на път през Скопие и Кюстендил за Ксанти, където се включва в състава на Втора конна дивизия към Четвърта армия.
Осми пехотен Приморски полк през м. май също е на южния фронт. Мисля, че той е първият полк, пренасочен от Добруджа към Македония в самото начало на 1917 г., но не мога да се ангажирам с конкретна дата. Първоначално заема част от района на Пета Дунавска дивизия в района на с. Хума. Със сигурност участва в отбиването на съглашенски атаки от началото на м. март до септември. Известни са ми имена на загинали от полка при Хума през този период. Придаден е към 302-ра дивизия и заема район по Селечка планина в Завоя на Черна.
Благодаря, четец!
Абе знаех си аз, че нещо съм объркал - особено в разписанието за май. Ще пусна поправени таблици в близките дни. Сигурно имам още грешки - големи рокади са ставали през първата половина на 1917...
Сега намерих, че 8-ми пехотен Приморски полк е бил на позицията на Пета дивизия при Хума до 19.04.1918 г., когато е заменен от 2-ри пехотен Искърски полк и заминава за Завоя на Черна.
Comment