във фелдграу има много готина статия за "марита" потърси я щурмчо
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Преврат ли е 9 септември?
Collapse
X
-
Аматьор написаАз бих искал да, чуя твоето мнение, ясно по темата за 9 септ. 1944 г.
Моя милост написаВъпроса е да се избере по-малкото зло и на 9-ти септември това наистина е отказването на съпротива на ЧА. Само една буква, а каква разлика
Мен ме интересуваше дали е можело да се избегне това положение България да избира по-малкото зло или е можело картите да се изиграят по-добре. В началото на септември 1944 "коня вече е у ряката" и съпротивата срещу съветите е практически безпредметна (да кажем че има някакъв илюзорен шанс за паритет ) - дори да не могат да отделят достатъчно сили в този момент и българите да се бият като лъвове (т.е. да ги спрат временно), след няколко месеца братушките ще се завърнат. И няма да забравятЩурмпионер написаЕ значи все пак преминават в България от към Румъния. Нали така? А ако България не беше подписала тристранния пакт, от къде щяха да нападнат според теб?
1.1. Да нахлуят веднага
1.2. Да нахлуят след известна подготовка, т.е. струпване на припаси, камиони, поправяне на пътища и т.н.
1.3. Да нахлуят едва след като Югославия е превзета, т.е. от север и от запад.
1.4. Да нахлуят едва след като Югославия и Гърция са превзети, т.е. от север, запад и юг.
1.5. Да не нахлуват въобще.
2. Освен това, не трябва да се забравя, че положението през март 1941 г. и да речем юни-юли 1944 г. е коренно различно за Вермахта - няма нужда да изброявам защо.
3. Допълнителна пречка е съюзническата авиация, която през 1944 г. общо взето властва над Балканите. Албирео направи сравнение с настъплението в Ардените - което е успешно (образно казано) единствено благодарение на механизираните и бронетанковите дивизии (и на изненадата), които дивизии на Балканите ги няма (пак уточнявам, че нямам точни данни за наличните немски сили в региона, но просто предполагам че не са "първо качество"). Следователно Хитлер към дадената дата ще може да събере предимно спешени съединения и то с ниско качество (ранени, прекалено стари, прекалено млади, неопитни). Това разбира се е условно, но така или иначе главните фронтове са във Франция и в СССР и е малко вероятно някоя от елитните дивизии да бъде предислоцирана.
Ролята на съюзническата (а защо не и на съветската) авиация ще е естествено да подпомага България и да възпрепятства настъплението на немците. Мостове по Дунава, както и във вътрешността на страната ще бъдат бомбардирани, пътища и жп линии - също. Като прибавим хроничния недостиг на гориво и транспортни средства в немската армия (отново - съсредоточени в първостепенните точки), може да се очертае доста мудно форсиране на Дунава - от една страна под ударите на превъзхождаща авиация, от друга - срещу армия бранеща страната си.
С оглед на всичко това не мога да се съглася с твърдението "През 1941 щяха да минат оттам, значи и през 1944 щяха да направят същото". Първо, макар и най-вероятна, не можем да се основаме на една алтернативна реалност (защото все пак е алтернативна), и второ - поради коренно различното положение през лятото на 1944 г."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain, Dinain.......
моят въпрос към тебе беше безпределно ясен. Аз мога да не съм добре с граматиката, но поне все още мога някак си да чета.
отговори ми ясно : Какво според тебе е 9 септ. 1944 ?
едни твърдят - революция, други - преврат, трети като мен - безусловна капитулация.
ти пишеш за по-малкото зло и обесняваш това по-малко зло, но аз явно неразбирам ( стар човек съм, полуграмотен ) какво е това по-малко зло.
всъщност ликвидация на държава - по-малко зло ли е ?
кое тогава е най-голямото зло - леене на кръв или промяна на границите.
поразмисли и напиши.
според мен най-голямото зло е безусловната капитулация.
Ако бяхме капитулирали безусловно през 1940 г. пред Аркадий Соболев, щяхме да станем Българска Съветска република от есента на 1940 г. Точна както стана с Литва, Латвия, Естония и Молдова.
Като капитулирахме на 9 септ. 1944 г. ?
какво постигнахме :
аааа, верно бе, станахме само НАРОДНА РЕПУБЛИКА.
КАТО СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ПРОМЯНА НА ГРАНИЦИТЕ И ЛЕЕНЕ НА КРЪВ, КАКВО ПОСТИГНАХМЕ - 100 % КОПИРАНЕ НА РУСКИТЕ ГЛУПОСТИ, ДОВЕЛО СЛЕД 60 ГОДИНИ ПОСЛУШАНИЕ ДО ТОВА, ЧЕ СМЕ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА
Я погледни Германия, дори обеденена през 1990 г. пак е без 1/3 от територията си, но е една от най-богатите държави и общества в света.
и то без Бреслау и Кьонихсберг, с нов Берлин, нямащ нищо общо с предишния Берлин ( абсолютен център на власт, политика, икономика, финанси, култура )
погледни и Унгария и Полша.
Унгарците се биха с басмачите от 1941 до 1945 г. и отново през 1953 г.
Това принуди феодалите от Кремъл, да отстъпват пред исканията на Унгарците, да им плащат яко за да са прилично мирни, да не ги следват като нас ( коне с капаци ) тотално и в крайна сметка пак са по-добре от нас.
На унгарците им взеха достатъчно земя и пуснаха доста кръв......
Но те оснаха народ със самочувствие.
Поздрави
Comment
-
Аматьор, тая тема "територия или политика" вече я засегнахме и не ми се ще да се повтарям, че някои патриоти ще се засегнат. Становището си съм го дал черно на бяло по-назад. Факт е наистина, че и Германия и Унгария и Финладния и безброй други страни са губели територии и сега са "по-добре от България" - което не е обезателно свързано едно с друго. Съгласен съм и че е по-лесно и по-разумно население да има свободата да избира къде да живее - ако иска, да се върне в родината си, ако пък не - явно не му пука.
Примерът ти с 9-ти септември обаче е неадекватен и вече на няколко места се посочи защо. На този етап няма надежда за военна победа срещу СССР - колкото и смело да се сражава българската армия, в края на краищата ще бъде победена. Тоест изборът "борба" би довел само до допълнителни разрушения, а дългосрочните резултати биха били още по-лоши за България (според мен) - по-тежки репресии, по-агресивно "превъзпитаване" на населението, още по-ограничена автономност; или дори насилствено присъеднияване към СССР + настаняване на съветски войски във Федеративна Република България, за да няма повече "зловредни идеи за независимост". В този смисъл аз виждам "по-малкото зло".
ПП Германия прави точно обратния избор - тя избира борбата. И падането на нацизма е придружено с опустошаването на цяла Германия. Нацистската власт е нямало как да оцелее в следвоенна Германия - съюзниците са се разбрали отдавна по този въпрос. От тази гледна точка след даден етап Германия е трябвало да капитулира, достигайки неизбежния резултат, но с по-малко разрушения и жертви. Разбира се това не е станало. Разликата е явно във "фанатизма" на управляващите, доколко те вярват в идеологията си и каква цена са готови да платят за нея.
А щях да забравя - 9.IX. 1944... май трябва да се нарече преврат (с външна помощ). Не може да става дума за революция, поне аз си представям революцията като нещо много по-спорадично, нещо, радващо се на широка подкрепа от народа. А такава няма."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Dinain написаГермания прави точно обратния избор - тя избира борбата.
Dinain написаА щях да забравя - 9.IX. 1944... май трябва да се нарече преврат (с външна помощ). Не може да става дума за революция, поне аз си представям революцията като нещо много по-спорадично, нещо, радващо се на широка подкрепа от народа. А такава няма.
Що се отанся до "революция" - разбира се всеки може да интепретира и дефинира понятието по свой вкус и мнение. Но според мен основното съдържание на понятието "революция" е "коренна промяна на властта и организацията на държавата и социума". Поне в моите представи "сопрадичността" няма нищо общо с "революция", както впрочем и наличието или отсътвието на "широка подкерпа на масите". Въсщност повечето революции са осъществени от малка, често конспиративна и добре организирана група от хора.
Друг е въпросът за наличието или отъствието на това, което обиконвено се нарича "революционна ситуация", тук трябва да се подчертае, че трябва да е налице сериозна криза, което е съвразно с представите на голяма част от населението.
Затова за мен 9.²Х.1944 г. е преврат като осъществяване, а последвалите го събития са революционни, защото довеждат до коренна промяна в организацията на държавата и социума. Капитулацията е отделен акт, извършен от победилите превратаджии (макар че според мен със сигурност е щял да бъде извършен и ако нямаше преврат).
Във връзка с постановката на въпроса (преврат/капитулация) е добре да се разгледа един пример - как биха се оценявали нещата ако допуснем, че някой от многобройните опити за покушение срещу Хитлер и последвал военен преврат би бил успешен? Тогава превратаджиите, които биха установили някакво военно правителство и веднага биха се опитали да договорят мир чрез някакъв вид капитулация как щяха да бъдат оценявани впоследствие?
Comment
-
Във връзка с постановката на въпроса (преврат/капитулация) е добре да се разгледа един пример - как биха се оценявали нещата ако допуснем, че някой от многобройните опити за покушение срещу Хитлер и последвал военен преврат би бил успешен? Тогава превратаджиите, които биха установили някакво военно правителство и веднага биха се опитали да договорят мир чрез някакъв вид капитулация как щяха да бъдат оценявани впоследствие?
Относно Хитлер - много зависи от това какъв точно мир ще договори новото правителство. Колко по-"ощетяващ" е той, толкова повече хора ще ги виждат като "предатели" и "родоотстъпници" и ще твърдят как войната е можело да бъде спечелена, ако Хитлер е останал на власт. Други ще ги виждат като "спасители на Германия от нацистската напаст" или нещо такова"No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Нещо не те разбрах. Че и с Хитлер и без него ВСВ щеше да завърши с поражение на Оста?
От другата страна военните поражение на Русия много "подпомагат" недоволството и чувството за брожение в армията и населението, т.е. Октомврийската революция е до-голяма степен предизвикана и от събитията на бойното поле...
Идва ми наум алтернативка "Какво щеше да стане с Русия, ако не беше участвала в ПСВ?""No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Русия и да беше участвала и да не беше в ПСВ - все е едно, там проблемите са на друго ниво и са твърде неразрешими. Случилото се по време на войната е само повод. И без него рано или късно щеше да се случи същото. То и няма как едновременно да съществуват толкова ниска грамотност, толкова неефективна власт и самодържавие ... и същевременно в тая система да навлизат по малко елементи от западноевропейската култура, които са твърде разрушителни за царска Русия в онзи момент.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Напълно съм съгласен с теб, Камерер. Може би ако се променят в алтернативна посока доста неща в Руската империя някъде през последните две десетилетия на Х²Х век...
Dinain написаНещо не те разбрах. Че и с Хитлер и без него ВСВ щеше да завърши с поражение на Оста?
В случая с Русия от 1917 г. е малко по-различно - от една страна, не е много възможно да се поддържа войната, но това не означава, че принципно ако се намери воля не би могло Русия формално да остане във война и да завърши сред победителите. От друга страна, мисля си че и да не се беше случила Октомврийската революция е било много възможно да бъде сключен някакъв договор с Германия. Т.е. има много възможни алтернативи. Примерът с Германия е различен - там единстевната възможност за приключване с договор е свалянето на Хитлер (а дори и това не е сигурна възможност). В единия случай имаме много възможни алтернативи и възможности, в другия само една, тази разлика имах предвид.
Comment
-
Добре, нямам никакви възражения. Щом стигнахме до Октомврийската революция, май много сме се отклонили от темата за 9.IX.1944
Между другото, относно забележката на Голъм по-назад - относно превратът с чужда помощ - точно това имах предвид. Руснаци физически не са участвали в смяната на властта, но тяхното присъствие очевидно подпомага (всъщност спокойно може да кажем "позволява") преврата. За това казах с чужда помощ - в смисъл не физическа, а "морална" да я наречем.
Не съм съгласен с определението "революция" обаче. Освен че думата носи положителен заряд, т.е. че новата е власт е по-добра от предишната (въпреки че оригиналното значение е по-скоро неутрално - нещо като "разбъркване на картите", "започване от начало"), тя предполага и някаква подкрепа сред населението. Така че не мисля че може да се говори за "групичка съзаклятници" - ако делото им е популярно, те (водачите) извършват революцията с подкрепата на народа, демонстрации, протести, знамена, песни и т.н. Ако тази подкрепа отстъства, то хората които ще заемат властта ще са малко популярни сред народа, делото/каузата им ще е непопулярна или поне непозната. Следователно и властта им няма да се радва на популярност (поне в началната фаза, после народа може да се превъзпита) - или с други думи това ще е диктатура.
И какво излиза - че една непопулярна власт (или може да е била популярна сред народа, и единствените недоволни да са тази групичка съзаклятници) е заменена с (друга) непопулярна власт - т.е. няма промяна, къде тук е революцията? Мисля че това събитие може да се определи само като преврат..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Не.
Излиза една проста и фундаментална истина.
Когато водиш война срещу даден противник и стъпиш на условно автономна територия със собствено самоуправление, но съюзна на противника, най - често заменяш режима от такъв с твои противници на такъв с твои съюзници. Това се праваи от древността до днес.
А хорската любов... Тя е естествено чудо.
Има документални кадри как българите са приемали фашистките войски. С бурна и нестихваща всенародна радост.
И как са приемали русите - освободители след това. Пак със същата радост.
Така че и преди девети и след девети правителствата все си имат всенародната любов. И подкрепа.
Що се отнася до същността на понятията:
Какво е аджеба революция не се наемам да коментирам.
Но девети септември идва не само със смяна на управляващите, а и с подмяна на режима. Т.е. не е просто преврат.
Сещам се за пелопонеските войни, където във всяко завзето село Атина прави привидна демокрация, а Спарта - олигархия.Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !
Comment
Comment