Ей сега писах за новоосвободените земи и ми дойде на ум че и тая тема е слабо позната.Моите познания се ограничават с разкази на хора от селото на баща ми - зелениково,но в района все пак е действал един от големите им отряди.Дядо ми Димитър по време на войната е бил ятак,не че е бил комунист,даже е симпатизирал на германците,но единият от двамата партизани от село му е бил пръв приятел.Той има медал за това и като верен човек след като се върнал от казармата е участвал в охраната на селото.Вторите партизани е нямало какво да ядат и редовно се връщали в селото.Той им е симпатизирал и ги е подпомагал щото е искал да си запази земята.Имаше един дядо Койо ,лека му пръст който е бил втори партизанин и ми е разказвал че зелениковският отряд били към 70 души по някое време,предимно млади хора от околните села.Те редовно си слизали по къщите понеже повечето хора ги подкрепяли и им казвали за патрулите.Калеко ми пък който е върл комунист ,по това време е бил бил младеж ми е разказвал че вторите партизани слизали в село и убивали тия дето са се записали в кооперацията.Някой толкова се страхували че дори и въоражени не смеели да останат в село ,а отивали да спят в брезово където имало милиция.Калеко ми и дядо изобщо не се обичаха.
Накрая един разказ на баща ми : Когато отишли на училище в първи клас учителката ги карала да разказват за семейството си ,едно момче казало -баща ми е бил партизанин,а сега е в ткзс-то.Тя му казала -седни на първия чин ,баща ти се е борил за свободата.След време детето било накарано да разкаже за баща си.Той разказал как насила искали да им вземат земята и баща му станал втори партизанин.Учителката го прекъснала- мълчи баща ти е бил фашистка гад,седни на последния чин.Детето се разплакало и излязло от час.Цялото село било възмутено от това ,дядо казал на баща ми да се държи приятелски с това момче.
Накрая един разказ на баща ми : Когато отишли на училище в първи клас учителката ги карала да разказват за семейството си ,едно момче казало -баща ми е бил партизанин,а сега е в ткзс-то.Тя му казала -седни на първия чин ,баща ти се е борил за свободата.След време детето било накарано да разкаже за баща си.Той разказал как насила искали да им вземат земята и баща му станал втори партизанин.Учителката го прекъснала- мълчи баща ти е бил фашистка гад,седни на последния чин.Детето се разплакало и излязло от час.Цялото село било възмутено от това ,дядо казал на баща ми да се държи приятелски с това момче.
Comment