Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България и алтернативата, в която Германия печели ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А как аргументираш тази алтернативна реалност, която си обрисувал? Би ли обяснил напр. как така според теб ПСВ бива избегната? Ще ми бъде интересно да прочета, но все пак очаквам нещо повече изречения от типа на: "...ами някак си така решават да не воюват".
    Все пак който изгражда дадена АР би трябвало да може да се аргументира защо точно тази АР а не някоя друга напр.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Това не е интересната част да се обеснява как. Плюс това не съм обрисувал нищо, а само съм нахвърлял примерни въпроси. Аз лично не мога да си представя, как би могло да се избегне станалото в най-добрия случай датите на войните биха могли да са други. Но все пак да си представим, че е станало някак си, дори съвсем фантастично.
      Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

аз мога да си представя как не избухва ПСВ(щото имам богата фантазия ) ПСВ не избухва ли заради отказа та Сърбия да изпълни Австро-Унгарския ултиматум ? тоест ако Сърбия беше изпълнила Австро-Унгарските искания какви щяха да са причините да избухне ПСВ ?
        No job
        No money
        No girl
        No problem

Comment

fichev написа
          аз мога да си представя как не избухва ПСВ(щото имам богата фантазия ) ПСВ не избухва ли заради отказа та Сърбия да изпълни Австро-Унгарския ултиматум ? тоест ако Сърбия беше изпълнила Австро-Унгарските искания какви щяха да са причините да избухне ПСВ ?
          Фичев, ти правиш ли разлика между причини и повод? Как ти звучи причината за войната между Германия и Австро-Унгария от една страна и Франция, Росия и Англия е в това че Сърбия отказала да изпълни всичките 10 точки от ултиматума. И България не можела да приеме подобно нещо и решила да се включи във войната, как да понесе неизпълнението на ултиматум.
          ВСВ пък започнала щото някакви затворници обстреляли една немска застава.
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Все пак би било добре да зададеш някакви начални условия и последващо примерно развитие. Не за друго, а защото от такива неща зависи и разглеждания от теб проблем. Честно казано аз не виждам как би могла да бъде избегната Първата световна война, а втората зависи изцяло от нея. Можеш да се съсредоточиш върху някакви комбинирани условия, например някакви подобни:
            1. Русия: цар Александър III успява да избегне обстоятелствата, довели до болеста, донесла гибелта му (да не ги описвам тук, че ще е голямо отклонение) и доживява до края на първото десетилетие от ХХ век. Тъй като той се е опитвал да избегне войните на всяка цена, неговото влияние би могло да е сдържащ фактор и за Франция и за Германия.
            2. Друг вариант е смяна в германското ръководство, но това ми се вижда малко вероятно да смени и курса. Във всеки случай ще е сложно. Но пък замяна на немското ръководство с някой, който да се страхува от война прави Първата световна война малко по-малко вероятна. Разбира се, в този случай Русия ще трябва да е враждебна с Великобритания, за да не се усили прекалено френската позиция.
            3. Като още една възможност може да се посочи комбинация от обстоятелства - разпад на Османската Империя, предизвикан от серията войни, предхождащи световната от една страна, комбиниран с нарастнала враждебност между Русия и Великобритания след войната от 1904та година в Далечния Изток. Но това е сложна комбинация от обстоятелства, която е трудно да се разиграе.

При всички случаи обаче, избягването на войните не би имало ефект върху нашата държава, освен ако се включим в някакво разделяне на наследството на Османската Империя. Като се има предвид качеството на нашата дипломация обаче ми се струва, че ефектът от такова наше участие ще е национална криза ...
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

добре де сутрин сам малко неадекватен и пиша глупости но все пак какъв би бил повода за ПСВ?
              причините за включването на България във войната мися че са ясни

И България не можела да приеме подобно нещо и решила да се включи във войната, как да понесе неизпълнението на ултиматум.
              е чак пак такава глупост не сам си и помислял
              No job
              No money
              No girl
              No problem

Comment

Ако можех да дам последвало примерно развитие щях ли да пускам темата ?

Comment

Michael Wittmann написа
                  Ако можех да дам последвало примерно развитие щях ли да пускам темата ?
                  Е, това е вече несериозно. Това твоето е като покана - пичове, дискутирайте за каквото ви текне в тая тема ...
                  Хубаво е да има граници на дискусията, за да не се размива, а и някакви начални условия, за да има прецизност. Иначе просто няма смисъл. Все едно да кажеш - абе, давайте в тая тема да си говорим нещо за история.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Точно това е целта да се дискутира без граници на въображението що се отнася "защто", "как" и т.н. и в крайна сметка да се достигне до примерен вариант за това какво би представлявал света без войните.

Comment

Хубаво ама за да говорим за
                      примерен вариант за това какво би представлявал света без войните
                      би трябвало да кажем как се е зародил светът без войните. Ти искаш да опишем "светът без войните (без ПСВ и ВСВ)" - ОК. Проблем няма. Но за да опишеш "светът без войните"....за да можеш да разбереш кое е характерното, кое е основноото в "светът без войните" трябва да разгледаш произходът му.
                      Иначе казано ключов въпрос тук е "по какъв начин?" Ако отговориш на въпроса "Как (по какъв начин) става така, че да се случи Х, Y или Z?" - тогава ще можеш да разбереш и същността на Х, Y или Z. Кое ги прави именно такива Х, Y или Z, а не примерно А, В или С.
                      А това което ти казваш е: "ми да има Х, Y или Z..." при което моментално следва въпроса: "а защо точно Х, Y или Z?" и ти отговаряш : "ми няма значение, важното е да ги има, приемаме че са станали Х, Y или Z, дайте да ги опишем сега. Какви биха били?"
                      Е как да знам какви биха били, ако не знам как са се зародили??? :sm186:
                      Ние тук за история ли все пак говорим (па макар и алтернативна) или си фантазираме като Незнайко в слънчевия град :mhehe:
                      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Хмм Ок - "here goes nothing.." дет се вика. ПСВ не се състояла защото извънземни са дошли и са направили каквото трябва. С технлогия тип "Mеn in black" не са оставили никакви следи от стореното съответно ВСВ не се провежда и т.н.
                        Доволен ?

Comment

Michael Wittmann написа
                          Хмм Ок - "here goes nothing.." дет се вика. ПСВ не се състояла защото извънземни са дошли и са направили каквото трябва. С технлогия тип "Mеn in black" не са оставили никакви следи от стореното съответно ВСВ не се провежда и т.н.
                          Доволен ?
                          Ами чудесно, ето моят вариант. Годината е 2006, зулусите са завзели цяла Европа и са продали населението като роби в Австралия. САЩ са се обединили с Мексико и водят преговори да направят същото с останалите държави на двата континента. В Азия има връщане към корените и цялата територия е под властта на монголците. Какво остава?
                          А да Африка, ми там либийците водят война със маорите за контрола над Гана, другото си е като сега.
                          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Браво, моля аплодисменти за Ханс.
                            :jesse4:

Comment

Момчете, много се отклонихме от темата. Не видях никакви теории(без една), затова как би изглеждала България след ВСВ. А темата е тази. Иначе, може да се съберем по бира и да си го обсъждаме в кръчмата. В толкова посоки се раздели темата, че не знам коя да следвам.

Въпросът с България, според мен стои така, ако цар Борис 3 беше надживял Хитлер(има хипотези, че цар Борис не е умрял от естествена смърт, а това е станало малко след една голяма кавга с Хитлер, което дава повод за съмнения, че може гермацните да са виновни за смъртта му, затова при по добри стечения на военните действия, можеше царя да доживее края на ВСВ, примерно), състоянието на родината ни сега, можеше да е много по различно. Цар Борис 3 е един от малкото, които Хитлер е уважавал. С авторитета който е има(царя) можеше да предпази държавата от евентуална германска агресия, след войната.
                              След смъртта на Хитлер(ако не и преди това), според мен, райха би се разпаднал много лесно и Европа да се върне предишното положение. Тогава доста от основанията на които да ни отнемат
                              тероториалното разширение, ставам много . При една наша добра дипломация(в лицето на цар Борис 3, примерно), може да се постигне желаното национално обединени, дългосрочно.

п.п. Теорията за смъртта на цар Борис 3 е интересна. Дори съм си мислел да пускам тема. Интересно е кой би спечелил най-много от кончината му-Сталин, Хитлер или някой друг. За жалост най-много губим ние .
                              "...времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме." В. Левски

Приемайте промените, но не изменяйте на ценностите си.

Comment

според мен от ПСВ нататък започва бавният залез на западната цивилизация достигнала пълния си разцвет и пищност именно по времето на "бел епок" 1890-1914. понякога си мечтая за тази Европа...

Comment

Working...
                                X