Чувал съм, че тежка бомба пада върху сградата на самото Министерство (на войната), пробива етажни плочи, но се се взривява, което спасява няколко войничета. Някой знае ли подробности за подобен случай (през 1943г.)?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бомбардировките 1943-1944
Collapse
X
-
Свалената от поручик Списаревски "крепост" Б-24 пада в района на с.Пасарел! Цяла София се исипва да я гледа и кой каквото може да си свали за спомен! Затова и нищо не е останало от нея! А по-едрите парчета вероятно по-късно са прибрани за вторични суровини!
Някъде бях писал за това, като разказвах спомените на флотския и пожарен офицер Цветан Иванчев!
Той твърдеше, че заедно с командира на пожарната в царството Захарчук отишли на мястото. Той си свалил от крилото на самолета едно автоматично пеногасително устройство. Това разбирал - това взел! Жалко, че не е бил картечар!!!
След доста ровене в апартамента му, успях да открия устройството и сега то се пази в музея на МВР! Така, че имаме запазена поне една част от свалените бомбардировачи над България!
И то баш от кой!!!
Last edited by танкиста от Харков; 22-06-2010, 09:21.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Падналия над Пасарел Либерейтър не е единствения бомбардировач свален на българска територия. Има поне още 7-8 подобни паднали машини. Не е възможно всички те да са плячкосани и разграбени...все си мисля, че чак такива туземци не сме, пък сме и авиаторска нация- все сме виждали и чували за самолети до 1943-44.Освен това по бегли спомени в НВИМ имаше разни парчета и части от оборудване на англо-американски бомбери.GOTT MIT UNS!
Comment
-
Гост
KAK написа Виж мнениеАз зададох въпрос свързан с това като отделна тема , понеже не бях видял тази . Преди години чух по радиото че някъде полицаи пленили двама съюзнически пилоти и ги разстреляли. После след девети май бяха съдени. Някой може ли да даде подробности вкл. и имената на полицаите ?
Значи не мисля, че е имало убити пленници. Може би това е на майор Томпсън историята, но тя е съвсем друга и пълна с неизвестни.
Що се отнася до съдени полицаи след 9-ти, то те май са повече от несъдените. Изобщо репресиите след тази дата нищо не могат да ни кажат за нечия вина, защото те имат съвсем друга цел и нямат нищо общо с виновност или невинност.
Гледам линка със снимките на Лавренов изчезнал, ето тук ги има:
Comment
-
Здравейте, понеже темата "Първата българска жива торпила" е заключена, ще задам въпрос касаещ к-н Списаревски тук - в повечето интернет сайтове пише, че той е свалил един бомбардировач преди тарана си, та въпросът ми е, някой знае ли въз основа на какви документи се твърди това?
Въпросът всъщност е на един руснак от форума http://reibert.info/forum, а аз се заинтересувах понеже въпреки уж огромното количество информация по случая, фактите (в смисъл на "свидетелски показания") са от излитането му (че е излетял по-късно с резервен самолет) - от наземния персонал на летището, и от тарана - от сваления американски пилот, промеждутъка между тях на мен ми се губи. Не изключвам възможността, аз да не съм търсил като хората, и предварително се извинявам ако "съм тръгнал да откривам топлата вода".
Comment
-
Гост
-
Списаревски сваля само един B-24 - този в който се блъска.
Това е отразено не само в бойния дневник, но и в донесението за бойните действия от деня на въздушни войски до щаба на войските, в протокола за признати въздушни победи и не на последно място в отделно секретно писмо от командващия Въздушни войски до Щаба на войските.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Гост
Значи не мисля, че е имало убити пленници. Може би това е на майор Томпсън историята, но тя е съвсем друга и пълна с неизвестни.
в архивите специално за този случай не съм се ровил,но Р.Руменин недвусмислено твърди че е имало първи В24 свален от огъня на бордовите оръдия на 109-а на Списаревски ...(е ,вярно е че изобилстват неточности в книгата му ,но за съжаление подобен труд от друг автор не е излизал....)
Comment
-
Изравям тази тема, защото в друг форум (този на "Сега") се пусна нещо, което частично би могло да обясни т.нар. играчки-бомби, хвърляни над България:
.
Да, това не са били писалки или моливи, защото не са можели да пишат; но ако незапознат с подробностите човек ги види и трябва да ги опише - би употребил точно аналогия с "молив" или "писалка".
В действителност става дума за детонатори на бомби с официално название "Switch, No. 10, Delay, Mk. I"; те са с такава форма, че неофициалният им прякор е "Pencil detonator" или "Time Pencil". През Втората световна война, казват, били произведени над 18 милиона такива детонатори http://forum.worldwar.it/Forum/viewt...p?f=65&t=18451 , основно във Великобритания, но има и аналогични американски образци.
Ето как изглежда един такъв детонатор: . С ръка на сърцето - как би го описал ти, Кунчев, ако трябва да опишеш като свидетел видяното?
Тези детонатори са част от бомби, и имат за цел осигуряване забавено действие при взривяване на бомбата (откъдето и названието "Time Pencil" ) . Казват, че не са хвърляни отделно (което е и логично), но при милионите хвърлени бомби е имало не един и два случая на детонатори, намирани невзривени извън бомбите - и взривяващи се впоследствие. Е, като се взриви в ръцете ти такова нещо, иди се занимавай с терминологични и фактологични уточнения и обяснявай на пострадалите, че това не емолив или писалка, а само "външно приличащ на тях обект" .
Прочее, според вездесъщата Уикипедия, бомбата в куфарчето на фон Шауфенберг в заговора срещу Хитлер е била взривена точно с "пленен" английски детонатор "Time Pencil" и английски пластичен експлозив. http://en.wikipedia.org/wiki/Pencil_detonatorWe don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
И още нещо по темата:
Архивен преглед 3/4 2006We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
dibo написа Виж мнениеИ още нещо по темата:
Архивен преглед 3/4 2006
Да си летят, ей така през юли 43-та, да пускат оръжие и прочие.
Въпросът е американци ли са?
Всички знаем, че на 1 август 43-та 174 Б-24 тръгват към Плоещ.
Какво се случва и това знаем.
Та въпросът ми е-има ли логика месец преди това американците да пускат единични самолети-нощем, които да пускат тук-там оръжие и прочие материали.
Направо си ми мирише на немска пропаганда.
Възможно ли е швабите да са извършили тази диверсия, за да можем активно да влезем във войната?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Гост
Възможно е, но е малко вероятно. По това време има опит за засилване на партизанското движение, помощ или опити за помощ от страна на англичаните през и чрез Югославия, някои доставки на оръжие.
Немците ако решат да направят нещо такова ще направят голяма беля, да стреснат хората и да успеят да обърнат курса на България. Надали обаче той е бил толкова на кантар. За немците е било ясно, че няма да влезе БГ..
Списъкът на хвърлените материали си говори за снабдяване на бойна или диверсионна група.
Comment
-
Parabellum написа Виж мнениеХм, много интересно.
Да си летят, ей така през юли 43-та, да пускат оръжие и прочие.
Въпросът е американци ли са?
Всички знаем, че на 1 август 43-та 174 Б-24 тръгват към Плоещ.
Какво се случва и това знаем.
Та въпросът ми е-има ли логика месец преди това американците да пускат единични самолети-нощем, които да пускат тук-там оръжие и прочие материали.
Направо си ми мирише на немска пропаганда.
Възможно ли е швабите да са извършили тази диверсия, за да можем активно да влезем във войната?
Първо. Руменин описва два случая - един в с. Новоселци (Видинско) на 26.06.1943 и един в с. Киселица (Кюстендилско) на 16.06.1943г. Тоест и двата са в Западна България на границата със Сърбия.
За този в Новоселци казва:
"На 26 юни 1943 в околностите на с. Новоселци 14 годишният Геро Павлов Вутов намира в гората западно от селото красива писалка. При отвинтване на капачката писалката избухва със страшен трясък, откъсва пръстите на двете му ръце и обезобразява лицето му"
За този в с. Киселица "На 16.06.1943 17-годишният Кирил Стаменов намира на полето луксозна кутия с бонбони. При отварянето й тя експлоадира и откъсва пръстите на двете му ръце"
В другите съобщения имаме детски играчки, часовници, писалки. Ако помислим малко, ще се сетим, че така всъщност незапознато цивилно лице би описало различните взривни материали.
Сега - защо са хвърляни. Имам следната хипотеза:
Из Котева, Котев - Британското разузнаване в България 1939-1945 ВИ 2003, стр. 133:
"В началото на 1943 британското военно ръководство започва изпращането на военни мисии до всички стратегически точки в Македония и Сърбия, т.е. в полосата на действие на българската V армия и I окупационен корпус. Основната им задача е да изучат възможностите за съпротива на местните четнически организации, като заедно с това по възможност да предприемат самостоятелни саботажни операции срещу комуникации на противника и съоръженията в минодобива.
На 15 април 1943 близо до гр. Брoд в Македония е спусната "на сляпо" военна мисия под командването на капитан Дж. Морган, но тя почти веднага е заловена от подразделения на V армия.
.....
На 18 април 1943 в планината Хомлие в Североизточна Сърбия е спусната диверсионно-разузнавателна група под ръководството на майор Ерик Гринууд. На 21 май с.г. към нея се присъединява втора група от английски парашутисти, предвождани от капитан Джаспър Рутем и новозеландският лейтенант Е. (Мики) Харгрийвс, които формират ядрото на английската военна мисия за региона. От създадената от тях база, намираща се в непосредствена близост до Видин, те имат за задача да атакуват неприятелското корабоплаване по р. Дунав и да проучат възможностите за извършване на саботаж срещу най-голямата мина в Европа за добив на медна руда, намираща се при гр. Бор."
Групата край Бор действа до 11.12.1943, когато е засечена от немците и унищожена.
"Друга военна мисия, при командването на капитан Джон Семър е спусната с парашути, близо до Прищина в Косовското поле на 19 април 1943г. с основна цел да организира саботажи в хромовите мини в Алатини. За изпълнението на тази задача тя се изнася по североизточните склонове на Шар планина и на разстояние около 53 километра от мините. Тази мисия също има злощастна съдба - тя бързо е открита и попада в засага, устроена от българските военни подразделения, при което падат убити петима нейни членове."
и т.н.
Тоест английски военни мисии, спускани и действащи около бившата българско-югославска граница през 1943 или точно в района, където са намирани "бомбите-играчки" има поне няколко.Last edited by dibo; 01-11-2010, 14:57.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
Comment