argonavt написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Турско робство или османско владичество
Collapse
X
-
pnp5q написа Виж мнениеПредлагам "османско владичество с елементи на робство".
---
Апропо, Stan, в кои френски села са си плащали данъка в синове и дъщери?
Comment
-
Кало, не бих могъл да отговоря на въпросите ти от постинг 54 в рамките на тази тема, а и изобщо на форума. Те обаче са много конкретни, логични и съобразени с казаното от мен, което показва знания и мислене, а аз винаги се радвам да общувам с такива хора. Моите отговори на твоите питания се съдържат в книгата ми, която ще издам през тази година (дай Боже), написана въз основа на докторската дисертация, която защитих преди година-две.
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеПредлагам "османско владичество с елементи на робство".
---
Апропо, Stan, в кои френски села са си плащали данъка в синове и дъщери?
Ако кръвният данък е основание да говорим за "робство", то веднага трябва да уточним, само една част от българите са били под "турско робство", а друга част - не. Също трябва да уточним, че робството е продължило до 20-те г.Х²Хв., когато еничерите били ликвидирани, макар че реално робството било прекратено много по-рано, защото много преди това е било прекратено събирането на деца. Ей такива едни неща, който трябва да се имат предвид като се говори за "робство". Имам предвид когато се говори сериозно, а не превъзбудено псевдопатриотично в стил тв Скот
Comment
-
Stan написа Виж мнение
(1) А в кои български села са данъка в дъщери? При кръвният данък били събирани само момчета.
(2) Освен това, какво правим с факта, че от него били освободени голям брой българи. Като например войнуците.
(3) Ако кръвният данък е основание да говорим за "робство", то веднага трябва да уточним, само една част от българите са били под "турско робство", а друга част - не.
(4) Също трябва да уточним, че робството е продължило до 20-те г.Х²Хв., когато еничерите били ликвидирани, макар че реално робството било прекратено много по-рано, защото много преди това е било прекратено събирането на деца.
Впрочем, ето нещо от Иван дьо Вестин за съдбата на Перущица след Априлското въстание:
"А колкото за населението от две хиляди и повече жители, днес от него са останали само сто и петдесет старци и деца, които бродят из развалините, под които са изчезнали всичките им близки. Нито един здрав мъж не е останал, нито една жена: всички мъже до един са били избити, а жените, тези от тях, които са се спасили от клането, са били отведени в робство оттатък Балкана (7), където са ги отвлекли помаците, християни вероотстъпници (8), които се били стекли за плячка.
(2) Слагаме го в контекста му и сравняваме с факта, че останалия брой българи не са били освободени. И така, кои са били повече - войнуците или останалите?
(3) Точно! Бащата е свободен, а сина му еничар - не, но на таткото що му е - той е свободен... Само малко няма свободата да отбранява кръв от кръвта си...
(4) А кога са закрити пазарите за роби?
Имам и някакъв спомен, че друг мюсюлмански управник - някой арабски халиф ли беше - е отправил забележка на един от турските султани за търговията с роби, понеже противоречи на Корана - някой може ли да пусне нещо по-точно?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнение(1) Уви, не мога да ги изброя поименно, имам предвид регулярното набиране на свежи попълнения за султанския харем. Не знам как се е казвало на турски, но със сигурност са събирали девойки!
Впрочем, ето нещо от Иван дьо Вестин за съдбата на Перущица след Априлското въстание:
За да се абстрахираме от извънредния характер на ситуацията (въстанието), моля, обърнете внимание, че българите-християни без това да е и в най-малко противоречие с някой закон (освен, всъщност, с Корана!) представляват обикновена военна плячка на едно равнище с другите вещи.
(2) Слагаме го в контекста му и сравняваме с факта, че останалия брой българи не са били освободени. И така, кои са били повече - войнуците или останалите?
(3) Точно! Бащата е свободен, а сина му еничар - не, но на таткото що му е - той е свободен... Само малко няма свободата да отбранява кръв от кръвта си...
(4) А кога са закрити пазарите за роби?
Имам и някакъв спомен, че друг мюсюлмански управник - някой арабски халиф ли беше - е отправил забележка на един от турските султани за търговията с роби, понеже противоречи на Корана - някой може ли да пусне нещо по-точно?
В Османската империя е имало роби. И не само в Османската империя, ами май във всички европейски стари. А да не забравим - и в САЩ е имало роби. Между другото, знаеш ли как са се появили власите по нашия бряг на Дунав? Това са румънски крепости селяни и роби, които избягали в Османската империя. Избягали от собствената си държава. помисли малко по този факт. А знаеш ли как са се появили старообрядците в България - това пък са православни руснаци, които били преследвани от други православни руснаци и които намерили убежище в Османската империя. Помисли и върху този факт. А знаеш ли как се появили солунските евреи - те пък били преследвани от католиците в Испания.
Далеч съм мисълта да идеализирам Османската империя, но като говорим за положението на българите в нея, трябва да се има конкретната епоха и да се сравнява с останалите страни.
Comment
-
Като каза за САЩ, там нямат проблем да казват, че е имало робство и че предтечите на свободни днес граждани са били роби Даже господстващата прослойка демонстрира разкаяние за делата на предците си. Пък тук се вика "е та кво от тва, навсякъде е било така".
И между другото комплексарщината идва от настоящето, а не от миналото.
Comment
-
SRH написа Виж мнениеКато каза за САЩ, там нямат проблем да казват, че е имало робство и че предтечите на свободни днес граждани са били роби Даже господстващата прослойка демонстрира разкаяние за делата на предците си. Пък тук се вика "е та кво от тва, навсякъде е било така".
И между другото комплексарщината идва от настоящето, а не от миналото.
Ето и един пример - през османският период много българи са станали мюсюлмани, много са били насилствентвено помохамеданчвани. Фактът обаче че е имало българи мюсюлмани, не означава че всички българи са мюсюлмани.
Comment
-
Дискусията вече стана на 100% като лафа "Ама вие защо биете негрите!" Каквото и да се каже все ще се намери някой да жали за отвлечната в харема на султана баба или заробен вуйчо или пропаднала невеста и всяка разумна аргументация отива на боклука. Вече почвам да викам за Крали Марко, само той ще оправи работата
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеВече почвам да викам за Крали Марко, само той ще оправи работатаA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Чудесно, Stan. Доколкото разбирам, различията ни са основно по термина "робство" - за мен акцента е върху вещното притежаване на един човек от друг.
В заключение ще цитирам Садеддин:
Алаеддин паша и Кара халил паша започнали отново да се съветват за увеличение на войската. Те предложили на султан Орхан следното: "Много от държавите на кяфирите с техните деца вече са покорени; мъжете и жените им са превърнати в роби. Те всички са Ваши роби и робини. Позволено и възможно е да вземете няколко хиляди от техните деца." Султан Орхан приел съвета на брат си и издал указ за създаването на йени-чери ("нова войска")."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Курсива е мой, с цел да подчертая собственото мнение на османските управници относно статута на завладените народи.
Хана преди време пусна една много добра статия по въпроса за робството в Османската империя:
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
dibo написа Виж мнениеМнението е автентично, но ние наслагваме върху него своите съвременни представи
Хана преди време пусна една много добра статия по въпроса за робството в Османската империя:
http://forum.boinaslava.net/showpost...&postcount=314
Ще дам един нарочно пресилен пример - ти като собственик на хладилник имаш право да го местиш всеки ден от една стая в друга. Факта, че не упражняваш това право всеки ден, не прекъсва собствеността ти. Аналогично, факта, че султанът е упражнил правото си да премести в еничарските казарми в Истанбул само един член от дадено семейство, не прекратява номиналната му собственост върху цялото семейство. Очевидно тук "номинална" също има значителна отоманска специфика спрямо западния термин, но - при всичкото ми уважение към детайла и контекста - според мен това положение е "по-ниско" от свобода дори в степента й, "обичайна" за завладяно население. А след като е налице и притежание от страна на султана, това ми е достатъчно да определя статута като `робски`. И това - въпреки, че лицето има собствено имущество и пътува: и двете могат да бъдат отнети/прекратени мигновено от султана, без право на обжалване, тоест - не са права, гарантирани от закона."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Факта, че не упражняваш това право всеки ден, не прекъсва собствеността ти. Аналогично, факта, че султанът е упражнил правото си да премести в еничарските казарми в Истанбул само един член от дадено семейство, не прекратява номиналната му собственост върху цялото семейство. Очевидно тук "номинална" също има значителна отоманска специфика спрямо западния термин, но - при всичкото ми уважение към детайла и контекста - според мен това положение е "по-ниско" от свобода дори в степента й, "обичайна" за завладяно население. А след като е налице и притежание от страна на султана, това ми е достатъчно да определя статута като `робски`We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
dibo написа Виж мнениеНяма да преповтарям цялата дискусия от предишната тема, само ще задам един въпрос във връзка с аргументацията ти - когато българския владетел мести население из земите си - това робство на населението ли е?
----
Докато сме на това разклонение на темата - преместването на индианците в резервата Оклахома акт на поробване ли е?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment