Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поп Кръстю...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    За предателството на Левски

    Аз също се присъединявам към застъпниците на тезата , че поп Кръстю не е предал Левски. То се вижда от всичките досега изброени подробности. Този голям материал, ако се пооправи в полемичната му част може спокойно да се публикува и да служи за ориентир за нивото на нашето Национално-освободително движение. А, ако се заровим в него ще срещнем много такива миризми. Но то е такова, каквото го правят хората. Нашите предшественици. Такива са били, такива са и делата им. В много случаи миризливи. Че и вонящи. На техния фон дейноста на Левски, Ботев и още много други изглежда действително апостолска и достойна за пример.
    А литературните произведения на дядо Вазов се схващат като историческа истина. Като първа инстанция. И там категорично заявеното "Той бе предаден от един поп...", така се е наслоило в съзнанието на цели поколения българи, че много трудно ще бъде опровергано. Въпреки категоричните доказателства за други предатели. За много предатели.
    :sm186: Казват, че проклятието на българския народ било предателството! Може би затова, зад сянката на всеки един наш герой се навървят и се крият, по няколко наши предатели. Като тези на Левски, като тези на А. Кънчев, като тези на Ботевата чета. А в средновековието българите се славели, като най-почтенният народ. И това го признават техните противници. И враговете им.
    :fire: Спори се кой е убил Ботев, но доколкото си спомням, той също не е ударен в челото (както литературното твърдение е наложило), а в гърдите. В музея в Калофер, уредниците посочват този факт, публикуван след уточняванията от комисия, обиколила местата на сраженията на четата, след освобождението. В нея е участвал и Никола Обретенов, обвиняван по-късно в ограбване на парите носени от четата (бил е касиер) и убийството на войводата. Тази комисия твърди именно, че Ботев е ударен от куршум в гърдите, където е засегнат някакъв нервен център. При засягането му се получава ефект, както при обесване на човек. Той се изпуска и изпразва от всякъде. Този факт кара комисията по естетични съображения, да не разпространява широко истината и до сега да се счита за такава, дядо Вазовото виждане за геройска смърт. Като, че ли смърта на човек винаги трябва да е геройска. А тя си е смърт! За него! За нас живите е вече нещо друго! :nworthy:
    Last edited by танкиста от Харков; 07-01-2005, 13:26.
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

    Comment


      #47
      Което е интересно в случаят.В своите "Записки по Българските Възстания" Захари Стоянов пише също, че Левски е предаден от поп Кръстя.
      Явно завалията и той се е докоснал то творчеството на Вазова-да не забравяме, че те двамата са едни от дейците на Съединението
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

      Comment


        #48
        Голямшката статия показва сериозно проучване на въпроса, но ми се струва на места посъчинена - напр. как било рязано ухото на Левски или пък как поп Кръстьо писал писмото при каймакамина.
        За Дърева, която определено не е капацитет, мнението на който да заслужава някакво внимание, е ясно защо така е писала - бяха хвърлили вината за предателството върху рода на един от партийните й лидери, имам предвид върху един от предците на Андрей Луканов :evil: (слаб му огън).
        За Вазов също е ясно - той прави литературна творба и е търсено по-силно звучене; в случая аналогията с библейската двойка Христос-Юда, а и Юда и поп Кръстьо били обвинявани, че злоупотребяли като касиери.

        Но думата ми е за шифрованата телеграма 1117/24.Х².1872г., имам предвид по ранната публикация. В нея се говори за доносник, но се споменава, че той е информирал за срещата в лозето. Самото залавяне на Левски обаче не се отдава като заслуга на някой доносник. Самият текст на телеграмата споменава поп Кръстьо, но показва че не е бил много добре познат на властите - даже се казва, че са го объркали с друг - едва ли би било така ако той е бил "героят" за залавянето.

        Когато става дума за предателство, май се губи нещо важно - наградата. Ако е имало предател, той е трябвало да получи такава. Но нямаме турски документи за награждаване. А да речем Йордан Кисьов, който издава Велчовата завера е бил награден.
        За нападките към Димитър Общи не съм много съгласен - той прави разкритията за да покаже, че на са разбойници, а това е национално-освободително движение. Упреците щяха да са уместни, ако се бяхме освободили сами.

        А също и за хаджи Иванчо, може възгледите му да не са били революционни и действията му популистки, но е проявявал голяма далновидност - той сигурно се е обърнал в гроба си като го сравняваха с Жабчо. Все пак хаджи Иванчо наистина е бил репресиран, за разлика от Жабчо.

        И на мен ми стана интересно за "другото" - леле, какво не ми мина през ума. Но се опасявам, че като се каже какво е било, ще остана много разочарован, че не е нещо атрактивно. :noway:

        Comment


          #49
          Само за сведение- Председател на рев. комитет в Ловеч не е бил т.н Поп Кръстю Никифоров.
          Председател е бил Марин Поп Луканов от Ловеч.

          Comment


            #50
            Ако не е бил поп Кръстю друг щеше да бъде. Горкото попче е отнесло това обвинение в историята, за да може поне малко да се измие вината и срама от останалите съвременници и да бъдат те персонифицирани. Иначе съм съгласен, че доказателствата за неговата намеса са доста мъгливи.

            По въпроса за "другото" и аз съм заинтригован. Ако може уважаваният от мен Парабелум да ми пусне два реда на личния мейл ще съм му безкрайно признателен. Ако не, поне напишете има ли доказателства и къде могат да бъдат прочетени. Ние не сме нито глупави, нито мързеливи и ще си ги намерим сами.

            Моето лично мнение е, че за всяка велика личност трябва да се изучава всичко известно, защото то дава по-ясна представа за мотивите за действията му. Както е и в случая с ненужното забавяне на Апостола в Къкрина, така че моля за публичност.

            Страничния въпрос за отбори наречени на комунистически величия по времето на соца е интересен. Има такъв отбор и той е този на Дупница (с извинение!), който се казваше и се казва "Марек" на името на Станке Димитров, каквото тогава беше и името на града.
            Last edited by Sula; 12-08-2009, 10:32.
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

            Гюстав Льо Бон

            Comment


              #51
              Мисля,че е твърде вероятно поп Кръстю да е изкупителната жертва и прикритие на някое друго предателство. При разрушаване на къщата на Марин ПопЛуканов - която е до днешния музей на Левски в Ловеч са открити 1360 жълтици- това са парите събирани от сиромасите за пушки. Според писмото на Левски, Марин отказал да ги предаде защото ги бил използвал "за свои си работи".Тези пари са изиграли своята роля за предателството,освен други фактори,но са останали в земята защото Марин бил в Диарбекир,а баща му го заклали черкезите при кървавите събития,около освобождаването на Ловеч.Едно е сигурно ,не само един е предателят, освен това не се знае с точност кой е той.
              "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

              Comment


                #52
                Parabellum написа Виж мнение
                Това за "Другото" можем да го обсъждаме на маса, но не и тук.Само ще спомена, че Левски е предаден от Ханджията
                Абсолютно съм съгласен и това се доказва с документ/писмо/ от ДАА-Велико Търново които изнамерих по време на събирането ми на документи за дипломната ми работа на тема :Христо Иванов - Големия.

                Comment


                  #53
                  Parabellum написа Виж мнение
                  Левски се е сблъскал на излизане от Ловеч с полицейският началник, който доста добре е познавал хората в града.Запитан къде отива,Левски му отвръща, че има лозе и отива да го види.Това се сторило подозрително на Мюдюринът и той пратил няколко заптиета "Да видят те каква е тази работа"
                  Наистина след залавянето на Апостола, той до Търново е конвоиран от шепа заптиета.Чак в този град те разбират ,кого са хванали.
                  Левски напуска Ловеч -вариант 1: Облечен като турчин. За това негово преобразяване коментират не само Марковски като описва заминаването на Левски от Троян за Ловеч, а и поп Луканови, че дошъл облечен като турчин преди да тръгне за Къкрина. Като преобразен го вижда и Марийка Сиркова в нейните спомени.
                  Това първо, второ вероятно да е имал тескере в 100 %. От П. Стоянов знаем, че най-вероятно е имал тескере на малък Добри Койнов.
                  Имало е заложени капани, не само на Къкрина, нека да не забравяме и да не пропускаме факта, че "мним" Левски е заловен около 14 декември, при опит да премине в Хърсово /Румъния/смазан от бой, турската власт намира в това лице турчин на име Осман. Не случайно е, че Левски стой в Ловеч от 12 декември и се крие в лозята.
                  За това залавяне Й. Филаретова пише, че едва ли не турците гръмко са обявили това, само и само, истинския Левски да се успокой и да допусне грешка. И той я допуска.
                  Напълно споделям мнението, на Васил Боянов "Левски и Ловеч", че Левски е престоял около две седмици в Ловеч, а не е преминал за 1 ден от Троян за Къкрина.
                  А това със прословутата случка на "Пази-мост" си е измислица на Никола Цвятков. Нито е имал възможност да чуе, какво си говори Левски със заптието, нито Левски му е споделил какво са си говорили.Това е била първата акция на Никола Цвятков,бил е достатъчно млад и неопитен.

                  Comment


                    #54
                    Parabellum написа Виж мнение
                    Поп Кръстю не е предал Апостола.Като председател на Ловешкият комитет,той е бил нарочен, но от кого?Ако поп Кръстю беше предал Левски,то той нямаше да доживее Свободата.
                    А иначе Левски е станал жертва на собствената си увереност и на...............другото ще го запазя за себе си, защото наистина може да стане скандал във форума
                    От къде съдиш, че поп Кръстьо е бил председател на Ловешкия комитет? Мисля няма такива документи за неговото председателство. Че попа е председател твърди сам Марин поп Луканов, но ако се обърнем към анкетите извършени както от П.Стоянов така и от Кацев Бурски, болшинството казват председател е бил Марин поп Луканов и то е станал такъв след несполучливия обир в къщата на Денчо Халача. Предупреден, че ще бъде заловен и разследван под пред текст, че иска да продължи образованието си в гр.Писек, Чехия, Иван Драсов напуска Ловеч и България. А както споменава сам Драсов:" Аз бях всичко и парите на мен поверяваха и писма и т.н/цитирам по памет/.
                    Че Левски не е станал жертва на собствената си увереност, мисля има 2 писма в който си казва : Внимавайте мога да умра. Гледайте!
                    Че е знаел с какво се е захванал, съм на 100 % сигурен. Бил е достатъчно умен за да прецени, че играта с империята все някога ще свърши.

                    Comment

                    Working...
                    X