Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Обсадата на Плевен

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Снимки от бойното поле край Плевен

Изпращам малко снимки от бойното поле край Плевен.На това място е бил центъра на атаката към редут Омер бей който е самостоятелен редут със собствени окопи , но няма окопна връзка с други окопи. Паметника е на 300- 400 м. югоизточно от редута.

Comment

В книжарницата на БАН намерих "Дневник на Николай Яшвил" ,момчето е бил ординарец на ген.Гурко.На мен лично ми харесва въпреки ,че е малка по обем и в почти телеграфен стил.

Comment

andreev написа
        В книжарницата на БАН намерих "Дневник на Николай Яшвил" ,момчето е бил ординарец на ген.Гурко.На мен лично ми харесва въпреки ,че е малка по обем и в почти телеграфен стил.
        Има ли я още тази книга?Колко струва?
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Мисля, че я има.Струва осем лева.Написана е половината страна на страницата на руски , другата половина на български.Не е много голяма по обем.Мога да ти я купя ,но не знам кога ще минавам от там.

Comment

pleven
            since 1453
            from İstanbul

Comment

Снимка от възстановка капитулацята на Осман паша и линк за другите снимки
              since 1453
              from İstanbul

Comment

miralayyunus написа
                Снимка от възстановка капитулацята на Осман паша и линк за другите снимки
                http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83914&photo=45
                Това не бе възстановка а "жива картина". Идеята бе! -Ние от НД"Традиция" -Шумен; В.Търново и Русе с безрезервната помощ на софияци да направим "първата крачка" за осъществяване на възстановка -"Епичните боеве край Плевен 1877" 2007 г. Подържаме контакти с румънци, които ще се представят на мероприятието с автентични униформи. Подаден е анонс и към руски реконструкторски клубове.
                Събитието което ознаменувахме в Плевен бе посрещнато с голямо удобрение от кметското ръководство.

Тук наш съмишленик засне събитието- http://gstg.data.bg/Untitled_00012.wmv
                :tup:

Ето и думите на пашата, които изрича преди да предаде сабята си!
                /Синвол на безусловна капитулация/
                след кратко мълчание
                ....«Дните не са еднакви. Ден след ден следва, но няма два сходни дни: един — щастлив, друг - - нещастен.
                . Напълно се подчинявам на вашето желание. .
                .
                »

xr100
                Last edited by xr100; 12-12-2006, 17:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Малко снимки от парк "Скобелев":

Малко снимки от паметници, посветени на жертвите, паднали за освобождението на Плевен:
                  Last edited by pleven.ws; 15-12-2006, 00:45. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  http://gallery.pleven.ws/

Comment

Невероятното изминаване на пътя Видин -Плевен
                    since 1453
                    from İstanbul

Comment

miralayyunus написа
                      Невероятното изминаване на пътя Видин -Плевен
                      Кое точно му е "невероятното" на това изминаване - продължителността, средната скорост, джунглите и реките, широки 3 км ли? Разбирам за Ливингстън и Стенли да се каже, че са изминали невероятен път през пущинаците на Конго, но на Османпашовото изминаване какво му е "невероятното", не знам. На мен доста по-невероятно ми се струва да вземеш пътя с кола от Печатницата до Графа през Орлов мост в 9 часа в понеделник за по-малко от 15 минути...
                      Last edited by Николай; 20-12-2006, 16:51.

Comment

Оставете преходът на Осман.
                        Вижте какво прави руската армия през зимата - преминава Балкана. до този момент всички спецове на Запад казват, че зимата Балкана не може да бъде преминат.
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Дами и господа, имам следния въпрос: Къде бих могъл да намеря описание на бойният път на отделни руски подразделения и по конкретно на 18-и Вологодски и 19-и Костромски полкове от 5-та пехотна дивизия. Къде да потърся малко повече информация за боевете за Горни Дъбник? Нета ще си претърсвам сам (но евентуални препратки - на руски и хм на английски също ще бъдат приети с благодарност), питам най-вече за книги. Предварително благодаря на всички, които ще се опитат да помогнат.
                          Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

Първо здравейте на всички.До селото ми Опанец се намира паметник на 2-ра румънска дивизия превзела редутите на върха малко над самото село.Един ден реших да отида до паметника и видях нещо като окопи които бяха доста плитки и обрасли с трева.Стана ми интересно и доста търсих и четох по темата не само за редутите при Опанец а за всички около Плевен.Обаче много малко информация се намира.Интересува ме какво всъщност представлява редутът,чудя се дали това което видях е остатък от редут или просто съм се объркал нещо.Намерих обяснение в уикипедията но е на руски и нищо не разбрах.Може ли някой да помагаhttp://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%...B4%D1%83%D1%82

Comment

Реду́т (фр. redoute, убежище) — укрепление от затворен тип, по правило земно-насипен тип, но не задължително, с вал и ров пред него , предназначено е за кръгова отбрана.Строи се наи често във форма на правоъгълник, има и пет и шест ъгълни редути.дължината му по фронта е 50-200 м , в зависимост от числеността на гарницзона му / от 200-800 човека/
                              Редут има външен ров, вал със земно насипно стъпало за разполаганеи на артилерията и стрелците, вътрешен ров за укритие на гарнизона. В редута се влиза от задната страна, през проход широк 4-6 метра и прикрит с насип, така че да не може директно да се обстрелва вътрешността на редута и с места за стрелци, които да отбраняват входа при нужда.
                              Редутите на входа на Плевен срещу бензиностанцията от към Гривица са румънски. Построени са с форма на W с места за оръдия на върховете. тази форма позволява да се използва флангов огън при защита на челната стена на редута. дълбочината на окопите е приблизително деиствителна, може би по дълбок е окопа за прикритие, във вътрешната страна.
                              Наглед е просто нещо, но поставен на определено място на местността, върши добра работа. щурмуването му изисква артилерия, почти докато се стигне рова.

Comment

Мерси много за превода.Къде точно са тея редути нещо не мога да се сета.Ако имаш GoogleEarth постни една снимчица да видя горе долу къде са.

Comment

Working...
                                X