За Шипка се получава добра темичка, защо да не спретнем и една специално за Плевен. Мисля, че има какво да се пише тук. За нас българите Шипка е името, което моментално изниква в съзнанието ни, щом споменем за Руско-Турската Война 1877-1878г. и това е разбираемо - все пак там се сражават опълченците, но за останалия свят именно обсадата и сраженията около Плевен се превръщат в централното и най-одумваното събитие за войната. Което също е напълно разбираемо, защото Плевен има огромно стратегическо значение. Развоя на действията около Плевен предопределя не само развитието на войната и по другите участъци (мисля че в първата обща тема "Шипка и Плевен" се спомена за това как Плевен влияе на съдбата на отряда на ген. Гурко), но и в крайна сметка съдбата на блаканската кампания като цяло. При Плевен Осман Паша печели една завидна репутация (според мен не особено заслужено) и понататък е третиран едва ли не като победител, което е малко странно акто се има предвид, че в крайна сметка той е категорично победен и се предава с кажи речи най-боеспособната част от турската армия в плен. Все пак не може да не се отчете, че на фона на действията на някои руски генерали, талантът и уменията на Осман паша като командир няма как да не изпъкнат.
Другата голяма фигура, която е останала в съзнанието ни е без съмнение Скобелев, заради личната смелост и упоритостта с която провежда щурма на турските укрепления.
Но странното за мен е че някак в сянкак и в страни от всичкото това остава човекът, който за мен има най-голямата заслуга за руската победа - Тотлебен. Военачалник, който си е научил уроците при Севастопол и с действията си определено стои над останалите командири и от двете страни на бойното поле.
Другата голяма фигура, която е останала в съзнанието ни е без съмнение Скобелев, заради личната смелост и упоритостта с която провежда щурма на турските укрепления.
Но странното за мен е че някак в сянкак и в страни от всичкото това остава човекът, който за мен има най-голямата заслуга за руската победа - Тотлебен. Военачалник, който си е научил уроците при Севастопол и с действията си определено стои над останалите командири и от двете страни на бойното поле.
Comment