Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В.Левски-1846

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз съм си направил труда да опиша всичко подробно и тук във форума, и в книгата си. Не си крия и името. А ти "звездоброека" :lol: (както си го превеждам на български, а не "звездоброеца") доколкото разбирам ме познаваш горе-долу, но все пак не достатъчно добре. Затова и предполагам не се подписваш с истинското си име. Дори съм сигурен, че и често го променяш. Ако искаш нещо да ми кажеш - кажи го директно! :mike: Има какво да ти отговоря, който или която и да си. :nod:
    Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

TypTyp написа
      Аз съм си направил труда да опиша всичко подробно и тук във форума, и в книгата си. Не си крия и името. А ти "звездоброека" :lol: (както си го превеждам на български, а не "звездоброеца") доколкото разбирам ме познаваш горе-долу, но все пак не достатъчно добре. Затова и предполагам не се подписваш с истинското си име. Дори съм сигурен, че и често го променяш. Ако искаш нещо да ми кажеш - кажи го директно! :mike: Има какво да ти отговоря, който или която и да си. :nod:
      Колега, не е важно аз кой съм, важно е ти кой си
      Не защото трябва да знаем , а защото имаш дързостта да ни занимаваш със себе си и своите писания, без документални основания. Сега ако кажеш , че от ЕСГРАОН-а на Империята са ти дали данните ще ме убиеш, вервай ми!
      Истината е, че ти не знаеш истината, но отричаш истината
      С математически изчисления и догадки се създават хипотези-анамнези
      Йоло Денев, знаеш ли го, колега? И той пише, книги пише, и то повече от твоя милост ама ти го слагаш в малкия си джоб
      В Мрежата попаднах на това : www.barabanchik.hit.bg .Има доста библиография и фактология. Виж да видим какво ще кажеш.
      А за рожденната дата на Апостола те съветвам да приемеш това , което е в сърцата и умовете на всички българи. Първата биография на Апостола от Г.Я.Кирков е писана и издадена във време, в което са живели роднините на Апостола. Незнам защо, но си мисля че грамотните по онова време българи са щели да убият с камъни всеки, който празнодумства за сметка на Дякона!

Comment

zvezdobroeca написа
        Незнам защо, но си мисля че грамотните по онова време българи са щели да убият с камъни всеки, който празнодумства за сметка на Дякона!
        В бъдеще се въздържай от подобни "фини" забележки.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Много забавен пост, не можах да се въздържа.

zvezdobroeca написа
          Не защото трябва да знаем , а защото имаш дързостта да ни занимаваш със себе си и своите писания, без документални основания.
          Може да ти се види странно, обаче в това се състои поне 90% от общуването и писането по форумите. Обсъждане, най-вече, разсъждения - също в големи колчества, най-често противоречиви, погледнато ретроспективно за всяка от темите - и доказателства - рядко, но все пак се случва.

zvezdobroeca написа
          Истината е, че ти не знаеш истината, но отричаш истината
          Странно съждение. А кой знае точно каква е истината? А ако се окаже, както често се случва, че тя силно зависи от гледните точки на множество хора, а и че е различна според това, дали се гледа от сегашна или тогавашна гледна точка? Освен това според мен има лигоческо противоречие в това изречение - или той хем не знае истината, хем я отрича?

zvezdobroeca написа
          В Мрежата попаднах на това : www.barabanchik.hit.bg .Има доста библиография и фактология. Виж да видим какво ще кажеш.
          Ти всъщност да не си прогонвания вече неведнъж от тук Барабанчик? Ако е така - значи все пак бановете са имали някакъв ефект - изразните ти средства са станали една идея по-меки

zvezdobroeca написа
          А за рожденната дата на Апостола те съветвам да приемеш това , което е в сърцата и умовете на всички българи.
          Да, само че науката и вярата са несъвемстими. Аз не съм наясно по въпроса, но все пак чета тази тема чат-пат. И според мен, ако някой има някакви доказателства или се интересува от въпроса, има тези и се опитва да ги докаже, не виждам защо трябва този стремеж да се наказва?

zvezdobroeca написа
          Незнам защо, но си мисля че грамотните по онова време българи са щели да убият с камъни всеки, който празнодумства за сметка на Дякона!
          Васил Левски е велик човек, определено. Но тази фраза, с празнодумствата звучи ужасно. Все едно сме се върнали 50 и нещо години назад, във времената на сталинизма. Може би, ако не ти харесват празнодумствата, а си и почитател на тая работа с камъните, трябва да се замислиш - а какво правиш в един форум? Форумите са предназначени преди всичко за "празнодумства". Предлагам ти да си направиш преоценка.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

"Когато Левски се хвана от турците и го обесиха в София, на негово място постъпиха други млади дейци, но тие нямаха това влияние между българският народ......Може някой патриот да ма попита защо нямаха те такова влияние, каквото е имал и покойният Лвски?...
            Левски беше возрастен, т.е. имаше около 30-32 години, а неговите последователи от 18 до 25 години."

Виж Болградския вестник "Български глас",г.1, бр.49 от 21май, бр.50 от 28май и бр.51 от 4 юни 1877г., спомени озаглавени "Млади и стари" подписани с инициала К. - Каравелов Това някак си не отговаря на тезата че е 26-27 годишен?!

позволявам си да пусна отново гореизложеното, тъй като не знам по какви причини то се оказа преместено в по предните страници и не отговаряше на датата когатосъм го пуснал.

Относно Димитър Страшимиров интересно е че никъде той не опровергава първите биографи на Апостола относно неговата рожденна дата, дали пък случайно не ги е чел? Колкото до израза "почти съвръстник" това е доста разтегливо понятие. Единственото място където е посочена възраста на Левски като 26-27 годишен това е само в неговите показания пред турския съд. Аз поддържам мнението че той лъже властите, понеже иска да скрие участието си в първата Българска легия. За участниците в тази легия се знае, че влизат в бой с турският гарнизон а именно това утежняващо обстоятелство иска да скрие Левски. "Ще се потурча даже само да остана жив и пак да работя" това са думи на Левски казани пред неговите другари Никола Цвятков и Христо Цонев, мисля че те са показателни за това на какво е бил готов Левски, какво тук значи някаква си лъжа?

Относно тезата за възраста на Левски съм запознат с нея доста по отдавна.
            Искам да попитам Тур тур чел ли е статията във вестник "Посланик" бр.27 декември 1996г.: " Кой се страхува от Апостола на Свободата или 150 години от рождението на Васил Левски" с автор Александър Алексиев.
            И още един въпрос знае ли нещо за следната снимка?

Ето и още нещо интересно: сп. "Развитие" - София, год.1 бр.2 от 15.03.1918г. "Спомен от деда Панайота Хитов за Василя Левски"
            " Аз дойдох във Влашко от Сърбия по време на преврата (11. 2.1866г.) предизвикан от свалянето на княз Куза, за да видя дали не ще може да се предприеме нещо и за наша полза............Подир няколко дена той(Левски) се озова в мушията "Циганка" и тук Раковски ме запозна с него. Пред нас стоеше момък на около 28 години, среден ръст, жив, пъргав, очи сини, чакърести, необикновено светливи, сух, жилав, руса коса, с малки мустаки." Тоест ако през 1866г Лезски е бил 28 годишен то той е роден около 1838 г.
            Last edited by isvev; 28-01-2008, 23:20. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
            Аз просто търся истината

Comment

Наистина взе да става интересно. :rock: Преди шътнаха от форума barabanchik - появи се isvev. След него пък zvezdobroeca. Хора, почвам да си мисля, че между Вас има нещо общо. Но това в крайна сметка е без значение. Сега сериозно.
              Относно пост # 60 - колега, много добре знаеш, че спомените са наративен исторически извор, а не исторически документи. Към тях следва да се подхожда с особено внимание. Прочети какво пише в посочената от теб книга на Н. Кондарев за спомените на П. Хитов. Същото важи и за спомените на Л. Каравелов. В твърденията си аз се базирам на исторически документ. Ако мислиш, че протоколите от заседанията на турския съд в София не са такъв - здраве му кажи. :sm113: Така че ще продължавам да имам и дързостта и документалните основания да Ви занимавам с хипотезата си.
              По последния пост # 65 - за спомените на Л. Каравелов се изказах току-що. На тях не се позовавам, но в книгата си цитирам едно много важно негово писмо, което си е автентичен, наш (български), частен исторически документ. Isvev, държа да ти обърна внимание върху това, че с предполагаемите си лъжи пред съда, за съжаление Дякона не е могъл да отърве смъртната присъда. Просто няма как да се изкара непълнолетен. Между другото широко разпространено е мнението, че В. Левски е осъден и обесен най-вече по чл. 174 от Отоманския закон за наказанията (т. е. за убийство), а не толкова по споменатите в присъдата чл. 55, чл. 56 и чл. 66. Още повече, че деянията му отговарят на такива по чл. 58, за които се полага каторга. Но мотивите на турците са пределно ясни и няма какво да ги коментираме.
              С Ал. Алексиев се познаваме, но отдавна не съм се чувал или виждал с него. Навремето ни запозна покойния Г. Тахов, който изрази тогава радостта си, че двамата независимо един от друг работим по един и същ проблем. Това стана след мое участие в предаване по радио "Хр. Ботев", свързано с възрастта на Апостола. Алексиев работи по прикачената по-горе снимка и също пише книга, но докъде е стигнал не зная. Той разполага с мои материали, както и аз с някои негови и това е всичко. Би било обаче хубаво да обединим усилията си и да се заемем някой ден с написването на един общ научен труд по темата.
              Накрая ето и още нещо интересно, свързано с отправяните срещу мен във форума упреци, за това че Левски не би могъл да е замонашен толкова млад. Още преживе на Апостола във възрожденския в. "Съветник" (1864 г.) излиза статия, в която пише: "Това калугерче било облечено в черни дрехи младо с измама... Момчето, като момче, най-после се излъгва и се врича да стане калугер...Най-после калугерчето като пораснало и му стигнала паметта повече, се решило... да си търси щастието на друго място... Мнозина се почудиха на тая постъпка на калугерчето, но за мене тя никак не се види чудна. Както съм покалугерен и аз на 15 години, аз съм в истото негово положение и мога прилично да оценя постъпката му." За същата млада и зелена възраст, на която някога се е вземал един кандидат-свещениц (дяк) говори и Дим. Маринов в своята "История на града Лом и Ломска околия". Така че и в този факт няма нищо необичайно.
              Засега толкова, но съм сигурен, че и още неща ще излязат на бял свят.

Comment

TypTyp написа
                Наистина взе да става интересно. :rock: Преди шътнаха от форума barabanchik - появи се isvev. След него пък zvezdobroeca. Хора, почвам да си мисля, че между Вас има нещо общо. Но това в крайна сметка е без значение. Сега сериозно.
                Нека да ти кажа че не познавам нито barabanchik нито zvezdobroeca, така че не си прави илюзии че си обект на някакъв заговор. Не вярвам да си мислил , че просто ще изнесеш някакви факти и всички веднага ще се съгласят с теб :kill_myse

TypTyp написа
                Относно пост # 60 - колега, много добре знаеш, че спомените са наративен исторически извор, а не исторически документи. Към тях следва да се подхожда с особено внимание. Прочети какво пише в посочената от теб книга на Н. Кондарев за спомените на П. Хитов. Същото важи и за спомените на Л. Каравелов. В твърденията си аз се базирам на исторически документ. Ако мислиш, че протоколите от заседанията на турския съд в София не са такъв - здраве му кажи. :sm113: Така че ще продължавам да имам и дързостта и документалните основания да Ви занимавам с хипотезата си.
                Първо книгата не е посочена от мен.Що се отнася до протоколите от заседанията на турския съд, трябва да се има в пред вид, че Левски казва на колко е години още на в началото на първия разпит. По това време той все още не е наясно до каква степен е стигнало предателството на заловените дейци. Както се вижда от останалите му разпити той продължава да отрича всичко почти до-край,така че нищо чудно дасе е опитал да ги заблуди относно възраста си при първия разпит. Нищо не казваш и за въпроса ми дали според теб Димитър Страшимиров е чел първите биографии на Апостола и защо не ги е опровергал?

Ще ти цитирам и още нещо, Любомир Дойчев в книгата си "Сподвижници на Апостола" на стр.22 пише относно Васил Йонков Гложенеца:"Не е установена точната година на раждането му.Едни автори сочат 1835, други 1838 година, но трябва да приемем, че Йонков е почти връстник на Левски"

TypTyp написа
                По последния пост # 65 - за спомените на Л. Каравелов се изказах току-що. На тях не се позовавам, но в книгата си цитирам едно много важно негово писмо, което си е автентичен, наш (български), частен исторически документ.
                Относно писмото на Любен Каравелов поместено в книгата на Димитър Страшимиров "Васил Левски - живот , дела, извори" на стр.530 под номер 444, ще отбележа отново че в него никъде в прав текст не се споменава за Левски. Още повече че според други източници той е със среден ръст, а не висок както се пише във въпросното писмо. Аз не мисля че по това време е съществувал само един човек с подобно описание.
                Last edited by isvev; 30-01-2008, 00:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                Аз просто търся истината

Comment

Isvev, не ти а звездоброеца от пост #60 посочи Н. Кондарев. Не си ме разбрал. Sorry.
                  Сигурен съм, че Страшимиров е чел първите биографии на Дякона, но как да ги опровергае след като не разполага с това, което ние днес имаме под ръка - протоколите от заседанията на съда. Те са и основното доказателство върху което се гради хипотезата ми. Открити са обаче 30-те години на миналия век, преведени са лошо и са публикувани едва през 1946 г. През 1952 г. излиза още един нищожен тираж от 1 000 бр. А Страшимиров умира през 1939 г. През последните години от живота си той се занимава с историята на гр. Карлово и по всяка вероятност подготвя бъдещата биография на Левски. Тя обаче е "приватизирана" и "доразработана" от ученика му - Ив. Унджиев. Какво "щипва" той от нея, както се изразяват някои автори и какво добавя е отделен въпрос.

Comment

TypTyp написа
                    Сигурен съм, че Страшимиров е чел първите биографии на Дякона, но как да ги опровергае след като не разполага с това, което ние днес имаме под ръка - протоколите от заседанията на съда. Те са и основното доказателство върху което се гради хипотезата ми. Открити са обаче 30-те години на миналия век, преведени са лошо и са публикувани едва през 1946 г. През 1952 г. излиза още един нищожен тираж от 1 000 бр. А Страшимиров умира през 1939 г. През последните години от живота си той се занимава с историята на гр. Карлово и по всяка вероятност подготвя бъдещата биография на Левски. Тя обаче е "приватизирана" и "доразработана" от ученика му - Ив. Унджиев. Какво "щипва" той от нея, както се изразяват някои автори и какво добавя е отделен въпрос.
                    Мисля че Иван Унджиев заслужава повече уважение а не обвиненията, които прозират в думите ти!!!
                    Ето какво пише дъщеря му Цвета Унджиева: "През 1939г. Народният комитет "Васил Левски" възлага на баща ми написването на биографията (на Васил Левски).По късно в краткия предговор към вече готовата книга членовете на комитета отново отбелязват, че предсмъртното желание на Страшимиров е именно Ив. Унджиев да напише биографията на Апостола."

А ето какво пише относно рожденната дата на Апостола самия Иван Унджиев в първото издание на книгата си, стр.756,757: "Годината, когато се е родил Апостолът, е установена. По въпроса за деня обаче мненията се разиждат. . . .
                    Датата 6 юли 1837г. , възприета от втория биограф на Апостола , Стоян Заимов, е била установена през 1895год., във връзка с освещаване паметника на Левски в София. - Васил Левски . София 1895,стр11. Зада се определи тая дата , заслуга има роднинският съвет, в който сега влиза и Васил Караиванов, пръв братовчед на Левски, негов едноименник и другар от детинство. най млад от роднините по онова време той има най-голяма заслуга за установяване датата на раждането. . . . Така се разрешава тоя въпрос, чиято история дължим на Д.Т.Страшимиров, и се приема 6 юли 1837год. за рожденна дата на Апостола"

Мисля че трябва да се запознаем с протоколите около изграждането на паметника на Апостола
                    Last edited by isvev; 30-01-2008, 22:53.
                    Аз просто търся истината

Comment

Прочети първо книгата ми и тогава ще говорим по-подробно. Всичко това, за което споменаваш ми е добре известно и съм изразил мнението си по него. Съпостави нещата и виж къде са противоречията, включително и при Унджиев. Съжалявам ако някой бърка жестоко и при това е професор - това е вече научен гаф. Ако аз бъркам - това ще е най-малката беля, но съм готов да поема отговорността за това. В това е разликата - аз не губя нищо - нито титли, нито престиж, а пък и не ги търся. Търся истината, както и ти самия. Не моята, не твоята, не нечия, а ИСТИНАТА. Разбра ли ме? :tup:

Comment

Преди да кажем че някой бърка, трябва да имаме неоспорими доказателства, стремежа към създаване на сензации е сам по себе си доста опасен. Предполагам че имаш бройки от твоята книга ако искаш можеш да се свържеш с мен чрез имейла ми. Аз бих ти пратил книгата която издадох, по точно сборниче със заглавие "Устав на БРЦК" ако разбира се желаеш. В момента работя по залавянето на Васил Левски, което си личи и по темите които съм пускал във форума и които и занапред сигурно ще пускам.
                        Аз просто търся истината

Comment

Да, разгледах "Устав на БРЦК" в книжарница "Български книжици", до "Кристал". Там можеш да намериш и книгата ми "Възкресението на Апостола". Нямам намерение да създавам сензации, но фактите говорят сами, а и постоянно "изкачат" нови, които само потвърждават казаното от мен.

Comment

Приятели,ако знаете някой интерестни случки от живота на Левски,моля кажете.
                            Спешно ми е
                            ЗА славата на бъларската армия(за почест) :salute: :bulgaria:

За вражеските армий(по 5 на нож,изколете ги)
                            :sm229: :beatdeadh :fire:

Comment

ротмистър написа
                              Спешно ми е
                              в момента нямам време но утре ако не ти е късно ще гледам да изровя нещо
                              Аз просто търся истината

Comment

ротмистър написа
                                Спешно ми е
                                Надявам се че не е късно, това което ще прочетеш по надолу е казано от Апостола при разпита му във Велико Търново:
                                "Аз не съм хайдутин, не съм лош человек. Но накара ма времето, тоест народът, да ходя да проповядвам из България, щото гледаме, че из България
                                се напълни с европейци. Прикупиха пасищата, правят железници и всичко мислят да завладеят, даже турската империя. А султанът като не дава внимание на туй, вместо да ги гони, той ги прави доктори, инжинери и ги поддържа. А ние, българите, които мислим, че и ние сме достойни за всичко и нямаме право в нищо и султана ни гони, презира ни и ни взема парите и ги дава на европейците. Това ме е накарало да ходя, да проповядвам, докато не сме завладяни и продадени от султана на европейците. И така аз щях и сам при султана да прося и го моля да даде на българите, което им е нужно, за да вардят отечеството си да не пропадне. А вие ме направихте, че съм убиец, хайдутин, та ме гоните, додето паднах в ръцете ви. Тая е моята мисъл и на всичкия народ. Мене като погубите, то ще излязат други по-много от мен."

Някак си странно актуално ми звучи.
                                Аз просто търся истината

Comment

Working...
                                X