Ботев в "Примери от турското правосъдие" сам сочи,че е роден в с.Осен Врачанско.Нека му се доверим.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
В.Левски-1846
Collapse
X
-
resavsky написаБотев в "Примери от турското правосъдие" сам сочи,че е роден в с.Осен Врачанско.Нека му се доверим.
Тезата за Осен се основава изцяло и единствено на въпросния цитат от, повтарям, художествено произведение. Врачанските краеведи приведоха в подкрепа на тази хипотеза приблизително същите доказателства, каквите приведе навремето Раковски в подкрепа на тезата си за българския произход на Наполеон, а и небезизвестния Иван Димитров в подкрепа на тезата си за подобен произход на Алонсо де Охеда. Това са художествени измислици, не история. И иронията е напълно оправдана по отношение на тях.
А и иронията ми беше по-скоро към "доказателството" за възрастта на апостола - а именно, че още нямал мъх по бузите, та затова не можел да е на повече от 12-13 години. Между другото аз например също изпитвам съмнения дали точно 1837 г. е рождената му, но за мен поне далеч по- убедителна алтернатива е 1840 г. да кажем. Когато се изграждят подобни хипотези сериозните учени търсят доказателства поне в две-три посоки, сравняват всяка хипотеза и стигат до извод, а не обратното - на основата на извода, с който искат да направят сензация, да тръгнат да дирят и натаманяват доказателства. Аз поне си представям нещата другояче.Last edited by Николай; 17-11-2006, 17:18.
Comment
-
Мисля,че има и други доказателства че с.Осен е родното място на Ботев - например твърдеше се че има доказателства,че към 1848 г.Ботьо Петков е бил учител именно в това село.В средата на Х²Х век мисля,че е било обичайно едва ли не всяка година учителите да сменят населените места в които преподават.Всъщност този спор едва ли ще бъде решен тъй като и в с.Осен и в Калофер честват с еднаква тържественост годишнините от раждането на Ботев и никой не смята да отстъпва.
За рождената година на Левски вече взех становище - трябва да се кредитира казаното от самия Апостол пред турския съд ,че към януари 1873 г. е бил на 26-27 години.
Comment
-
Гост
"виж подробно разсъжденията ми за цифровите еквиваленти на числата в арабското писмо и ще разбереш откъде тръгва грешката. "
За арабските числа и цифри иди в НБКМ-София и потърси доц.Евгени Радушев-10 минути му трябват, за да те светне по въпроса.И нали знаеш,че пишем с...арабски,не с римски числа...
А за Левски-иди пак в НБКМ-София(може и в някоя окръжна библиотека),вземи "Васил Левски.Документално наследство",и чети...
И не на последно място:чел ли си описанието на Левски с което е разполагала турската полиция,и вижцал ли си снимката,разпространена от полицията,по която е издирван Левски?
Помни ,че Апостолът не е "дъвка за уста''!
Comment
-
Убеждавам се от Вашите препирни, че историята не е дъвка за всяка, още повече за Вашата уста. Най-малко за тебе "барабанчик" защото "историята като идеология" - това звучи хем наивно, хем конюнктурно. Истината и историята не са нито моята, нито твоята, а самата ТЯ - и няма нищо общо с ничия идеология. Всичко останало е лафология и празнословие, което аз нямам намерение да подкрепям. Ако си готов да поставиш историята в нечия услуга - това си е твой проблем. Аз съм пас. Ако си подготвен за дискусия - не за спор, заповядай и нека дискутираме, но да е от полза за всички ни и да е градивно. Що се отнася до това, че "захапахте" за Ботев - съжалявам, че някои от Вас все още се придържат към отдавна остарели постановки. А за снимките на Левски - както казваш "ЧЕТИ", но ти "барабанчик" и ще разбереш, че са ретуширани още навремето и образът на Апостола е доста по-състарен (особено на последната "полицейска" снимка).Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
Гост
Comment
-
Повечето автори споменават, че Левски започва да посещава частно килийно у-ще в Карлово, когато е на ок. 7-годишна възраст. Тогава умира и баща му. Проблемът е, че смъртта на Иван Кунчев е датирана в различните изследвания в един много голям диапазон - от 1844 г., та чак до 1866 г. За меродавна се приема годината 1851. Но в зависимост от предпочитанията на отделните автори идват и противоречията в техните трудове относно възрастта на Апостола по време на неговите ранни ученически години.Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
Гост
TypTyp написаПовечето автори споменават, че Левски започва да посещава частно килийно у-ще в Карлово, когато е на ок. 7-годишна възраст. Тогава умира и баща му. Проблемът е, че смъртта на Иван Кунчев е датирана в различните изследвания в един много голям диапазон - от 1844 г., та чак до 1866 г. За меродавна се приема годината 1851. Но в зависимост от предпочитанията на отделните автори идват и противоречията в техните трудове относно възрастта на Апостола по време на неговите ранни ученически години.
господин Туртуриков,в предаването по телевизия ''СКАТ'' с доц.Пл.Павлов се наложи да водите един малък спор по телефона...вие твърдяхте,че Левски е с няколко години по-млад,а той,че е с толкова (но не помня колко) години по-стар.В края на краткия спор вие казахте в слушалката нещо като''извинете грешката е моя''...Интересувам се дали 1.не ви се спореше или 2.усетихте тънката ирония в думите на доц.Павлов или 3.осъзнахте,че въпреки вече двете издания на вашата книга научната общнаст в страната не приема вашите хипотези,най-малкото защото отказаха да я коментират?
Comment
-
1. Не ми приписвай думи, които не съм изрекъл!
2. Не прави от мухата слон, когато се касае за обикновен lapsus linguae!
3. Спорове с доц. Павлов нямам - ти си този, който се опитва да спори с мен и затова те питам без грам ирония: пак ли?
4. Догматичните стожери на конюнктурната историческа наука у нас не приемат хипотезата ми, защото не им изнася. А може би не са и подготвени за коментар. Всяка научна истина обаче "...минава три етапа в човешкото съзнание: това не може да бъде; тук може би има нещо; я, как не сме го знаели досега!"(Ал. Хумболт) Аз имам търпение да изчакам и трите етапа да минат, дори за това да са необходими още толкова години.Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
TypTyp написа4. Догматичните стожери на конюнктурната историческа наука у нас не приемат хипотезата ми, защото не им изнася. А може би не са и подготвени за коментар. Всяка научна истина обаче "...минава три етапа в човешкото съзнание: това не може да бъде; тук може би има нещо; я, как не сме го знаели досега!"(Ал. Хумболт) Аз имам търпение да изчакам и трите етапа да минат, дори за това да са необходими още толкова години.
Ми то ако беше така изобщо защо ще я има историята?"... Проговаря сам цар Иван Шишман:
- Боже силни, боже създателю,
помогни ни с сила и юнашество!
Бой ще да ся бием на Софийско поле,
кръв ще леем за Христово име,
ще прославим християнска вяра."
Comment
-
TypTyp написаА аз какво мислиш, че съм завършил...? Между другото: "Historia est magistra vitae""... Проговаря сам цар Иван Шишман:
- Боже силни, боже създателю,
помогни ни с сила и юнашество!
Бой ще да ся бием на Софийско поле,
кръв ще леем за Христово име,
ще прославим християнска вяра."
Comment
Comment