Знамето поръчано от Левски за предстоящото въстание.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Апостолът на свободата-архивите говорят
Collapse
X
-
Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Нападението в къщата на Денчо Халача
Mishok написа Виж мнениеОтносно момчето заклано от Левски. До последно не е искал да го убива, но понеже са били облечени в турски дрехи то не е разбрало кои са и е крещяло много силно. Левски забива от немай къде камата в момчето, но то започва да крещи още повече и тогава Левски го довършва. Според едни е завъртял ламата в тялото, а според други го е наръгал още веднъж. Но тази случка не му е изяла главата на процеса. Самото момче в последствие е разпознало Левски, понеже го е познавало, ама не го е издало на турците. Знаете ли че Димитър Общи не е българин а е сърбин ?
Левски и масонство: момчета това не е възможно. Всеки друг може и да се излъже да стане такъв, ама не и Апостола - къде го търсят някои.
Някой да знае по нета интересни книги за Левски ?
Момчето според П.Стоянов в книгата си "Ловеч и Ловчанско" се е казвало Никола /това го е споменала жената на Денчо Халача, Мица/, незнам защо българската историография приема, че младежа се е казвал Стойчо Гергинов, но както и да е.
Момчето вижда първо Вутьо Ветков и се хвърля върху него, за да спаси другаря си Левски се притичва на помощ. Започва борба в която се стига до ръгването с камата. Виж писмо на Левски до Каравелов, описва доста подробно случилото се.
Никола, според мен е бил слуга в къщата на Иван Драсов и е бил от с.Сопот, мисля.
В спомените на ловчанлии записани от П.Стоянов се коментират и моменти, че младежа е знаел за обира и щял да помага. Както се вижда в последствие това не се случва, напротив стига се до убийство. Къщата на Денчо е била съседна на комитетски хора т.е на Димо Драсов.
Обира е подготвен перфектно, но няма сега да се спирам на детайли.
Несполучливия обир е част от от редица други акции, които повечето от тях са също така несполучливи.
Comment
-
интересни неща като книга за процеса срещу Апостола от юридическа гледна точка
Също така искам да попитам някой дали знае къде мога да намеря писмата на Левски-в регионалната библиотека в Стара Загора ги нямаха и нямам точна идея къде мога да ги намеря (архивът в интернет е непълен). Има ли ги издадени всички или има само частични подборки? На къде да се насоча?
Благодаря предварително!
Comment
-
Това, макар и да не е най-пълната библиография за Левски, струва ми се е достатъчно представителна.
Конкретно за писмата търси това издание: Васил Левски. Документално наследство. Юбилейно издание по случай 100 години от гибелта му.. Подготвили за печат Кирила Възвъзова- Каратеодорова, З. Нонева, В. Тилева, Н. Генчев. С., 1973.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеhttp://vasil-levski.bg/%D0%B8%D1%81%...%D1%8F/1050-2/
Това, макар и да не е най-пълната библиография за Левски, струва ми се е достатъчно представителна.
Конкретно за писмата търси това издание: Васил Левски. Документално наследство. Юбилейно издание по случай 100 години от гибелта му.. Подготвили за печат Кирила Възвъзова- Каратеодорова, З. Нонева, В. Тилева, Н. Генчев. С., 1973.
Comment
Comment