If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Много интересно сравнение между Совалката, Буран и носителите им. Също така много приятни снимки в края на статията. Изводите на автора, "какво би станало ако..." са силно дискусионни. http://www.popularmechanics.com/scie...uttle-16176311
Оказва се, че Буран имал предшественик - с тези данни става много по-ясна линията на развитие. ИМХО, тоя предшественик да възродят - за сегашния етап ми изглежда таман. Проект "Спираль" (тук - по-подробно)
А колко ще струва апаратурата за излъчване на обратният сигнал към спътника?
Че засега това е основният проблем за разпространението на спътников нет. Мощности има достатъчно
А колко ще струва апаратурата за излъчване на обратният сигнал към спътника?
Че засега това е основният проблем за разпространението на спътников нет. Мощности има достатъчно
Мощносттите не са достатъчно. Спътниците са много високо и сигнала е слаб и нестабилен. За това и тези 900 сателита. За да могат да ги разположат на по-ниска орбита.
А за обратният сигнал - може да се събира и изпраща централизирано. Примерно заявката ти заминава по 4G, предава се от някаква централа на спътника и той ти изпраща данните.
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Тия спътници са на ниска орбита, никакви проблеми няма да има със сигнала. Една чиния на покрива, wi-fi и готово. Ама колко ще струва самата салетина мрежа с изкарването на орбита - мани-мани.
Що така съм се объркал. Наскоро четох че предприятието е на Илон Мъск и Google. А идеята за интернет през стотици спътници чичко Мъск я развива и говори за нея от много години.
Тия спътници са на ниска орбита, никакви проблеми няма да има със сигнала. Една чиния на покрива, wi-fi и готово. Ама колко ще струва самата салетина мрежа с изкарването на орбита - мани-мани.
Спътниците са малки - ширпотреба. Така че е възможно с един полет да изкарват много от тях. Иначе ако е по полет за спътник...не ми се мисли.
Спътниците са малки - ширпотреба. Така че е възможно с един полет да изкарват много от тях. Иначе ако е по полет за спътник...не ми се мисли.
Според мен проблема не опира само до масата. Тия спътници са на някви орбити, няма как с един полет да пуснеш 100 спътника. Или трябва да правиш автобуси като на МБР (MIRV). Не виждам как ще излезе $2 млрд цялата работа, ама кой знае...
Не виждам как ще излезе $2 млрд цялата работа, ама кой знае...
И 200 милиарда да излезе пак си заслужава. Възможностите са безкрайни. Събирате се с комшиите, купувате читава апаратура и оптика/гагабитово WiFi и имате за стотинки широкобандов интернет, телефони, телевизии от цял свят - каквото ти хрумне.
Потребителите ще подкрепят с портфейлите си такава независимост. Направо ще си е малка революция.
Има и нещо друго, което при нас толкова не се усеща. Причината е че в България интернет доставчиците и телекомите са по-скоро читави. Искат да ти вземат парите по легален начин и доставят добра услуга на прилична цена.
Не е така обаче в САЩ (предполагам и в Западна Европа щом ЕК се бори да ги регулира). Телекомите и кабелните оператори с някой малки изключения са най-мръсната сган в бизнеса. Манталитет на наркоплсьори. Изнудвачи и крадци. Ако народа успее да се отърве от тия уруди ще има фоерверки. Ама истински.
Съгласен, у нас нета е на много високо ниво. Аз за 16 лв месечно получавам сигурно три пъти повече нет, отколкото ми трябва, плюс цифрова тв. Обаче кръгло 6 милиарда от 7 население вероятно ще са потенциални клиенти на космическата мрежа.
Мда!
Вдигаш за няколко милиарда спътници в космоса. Осигуряваш з аоще толкова работни екипи по цял свят и накрая пускаш по евтин нет от конкуренцията, която вече си е прекарала оптиката и изградила мрежата.
Ми няма как да стане.
А и пише, че се гонят труднодостъпните места и селските райони.
Те там са се избили да търсят високоскоростен нет.
Досега имаше няколко проекта за осигуряване на нет на такива места. Всички обаче завършваха с крах, но не по технически, а по икономически причини.
Най-далеч стигнаха мобилните оператори, но при тях нета беше допълнение към услугите.
Та варианта ще е приемане през спътник и обратен сигнал, с ниска скорост, през наземна връзка. Т.е, ще се връщаме във времената на дайл-ъпа.
Силно ме съмнява успеха!
Такава еуфория беше и за сателитните телефони
Comment