If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Колкото и да си спорите с Elemag,той е прав с това че иска да ви отвори очите за страховитостта на войните които предстоят.
Е, а аз искам да му "отворя очите" за това колко се заблуждава. И не смятам, че точно от "силна държава" се нуждаем в момента. Общо взето, това за което се опитвам някому да "отворя очите" е, че проблемите на България, които предвещават нова национална катастрофа, съвсем не са от политически порядък, а са демографск и исоциокултурни (особено последните, както отбеляза и Неоникс ). И те не могат да бъдат разшрешени с политически или военни средства, така че "боеспособната армия" или "силната държава" тук няма да помогнат ни най-малко.
Колкото и да си спорите с Elemag,той е прав с това че иска да ви отвори очите за страховитостта на войните които предстоят.И ако не си осигорим силна власт,отстояваща независимостта на България и боеспособна армия за всеки случай,ни очаква нова нац. катастрофа!
Тъжно е, че има толкова много изгубени души. И тук и в www.krile.net ....
Абе момче, говориш за войната така сякаш е нещо толкова хубаво, че просто трябва всеки да го опита... Айде млад си, ще ти дойде акъла. Ама е тъжно мъже да се тържът като деца и да повтарят като развален грамофон - България без 300 самолета, 3000 танка и 200 000 кашици е за никъде.
Проблема е, че се оставя да виси във въздуха "националната катастрофа" без нито да се поясни откъде ще дойде, нито за какво точно е тази грамадна армия и тн. Елемаг наистина обясни, макар че неговите бяха такива крайни безумия (Турция щяла да завладява родопите заради водата там.... абе това да не е 10в, като нямаш нещо си го вземаш от съседа Да не говорим изобщо как се завладява планински масив :mhehe: )
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Нека се върнем на темата че се поотклонихме.
Ето как би трябвало да изглежда войника в съвременната тежка пехота. Това е американския вариант но като намалим степента на електронизация и по този начин броя на захранващите батерии ще получим и българския модерен пехотинец. По отношение на комуникациите съм напълно съгласен с автора на рисунката:
.....
Точно по отношение на комуникациите намирам един съществен недостатък в изказваната напоследък концепция за развитие на американските въоръжени сили. Като голям плюс се сочи възможността за предаване на картина в реално време от всеки войник към командния пункт, където ще може тя да се анализира и към войника да се връщат ценни (по подразбиране) указания. Според мен това ще доведе до т. нар. micromanagement, където генералът казва на редника по какво да стреля, и до пълен хаос. Надявам се да се избегне тази болест - а технологично няма почти никакви пречки пред постигането на подобна степен на информационна обвързаност.
Естествено, най-много се надявам изобщо да не се стига дотам тези технологии да се изпробват в реална обстановка, но за съжаление това май ще си остане поредната неизпълнима мечта.
4.пр.sl.-култово,яко
Вярно и на Запад като цяло,но аз пък не издребнявам,все едно германските войници не са обичали руската песен "Катюша"(и оттам руснаците нарочно са кръстили подвижни артил. оръдия,но както и дае)?
"Приятелите си дръж близо,враговете-още по-близо!"-не помня кой. .Хитлер е загубил войната,защото е презирал американците и не е желаел дори да използва технологията им,марките им пушкала.(а американските автомати са били по-добри)
__________________________________________________ ______________ "Като направим държава за циганите, да отделим малко място и за "военните", може и заедно да ги пуснем"-а това го приемам като лична обида.Що така бе lzl? :weird: :stupid: :p
__________________________________________________ _______________
"Проблема е, че се оставя да виси във въздуха "националната катастрофа" без нито да се поясни откъде ще дойде, нито за какво точно е тази грамадна армия и тн"-ще стигнем и до там-нали не разбирате/обичате дълги постове? :twisted:
Let's make war not love@ :rock: :imprulz: :bulgaria: :tanks: :grrr: :mike:
Хитлер е загубил войната,защото е презирал американците и не е желаел дори да използва технологията им,марките им пушкала.(а американските автомати са били по-добри)
Този извод пък откъде го извади? Хитлер в никакъв случай не е "презирал" сащианците, да не говорим, че когато е имало възможност се е възползвал от технологията им (да споменем само противотанковите гранатохвъргачки за многократно използване). Впрочем, и меннието, че "американските автомати са били по-добри" не знам на какво точно се опира. Сащианската пехота въобще няма картечници на въоръжение на отдельонно ниво (а само техни подобие от ПСВ), двата типа ръчно автоматично оръжие в никакъв случай не превъзхождат с нещо немските "МР", а по отношение на собствено "автоматите" (защото гореупоменатите обиконевно се класифицират като "картечни пистолети") през ВСВ единствено Германия има такива. Единствената сфера на лекото пехотно оръжие, където армията на САЩ има предимство е в самозарядните - техните варианти на карабина и винтовка "Гаранд" М1 са по-добри от тези на въоръжение във Вермахта, а и пехотата е наситена с това оръжие. Но значението на личното оръжие не е чак толкова голямо.
Вярно и на Запад като цяло,но аз пък не издребнявам,все едно германските войници не са обичали руската песен "Катюша"(и оттам руснаците нарочно са кръстили подвижни артил. оръдия,но както и дае)?
Това също е твърде неясно. Руснаците назовават "катюши" (наистина по песента) единствено установките си за залпов огън (82 мм, 130 мм), а не "подвижните си артилерийски оръдия". Впрочем, същите тези установки немците ги наричат "Сталинови органи". Самоходните съветски оръдия си имат различни собстевни имена (да речем, 76 мм усатновка е "Коломбина", 152 мм уставока е "Зверобой" и т.н.).
Точно по отношение на комуникациите намирам един съществен недостатък в изказваната напоследък концепция за развитие на американските въоръжени сили. Като голям плюс се сочи възможността за предаване на картина в реално време от всеки войник към командния пункт, където ще може тя да се анализира и към войника да се връщат ценни (по подразбиране) указания. Според мен това ще доведе до т. нар. micromanagement, където генералът казва на редника по какво да стреля, и до пълен хаос. Надявам се да се избегне тази болест - а технологично няма почти никакви пречки пред постигането на подобна степен на информационна обвързаност.
Естествено, най-много се надявам изобщо да не се стига дотам тези технологии да се изпробват в реална обстановка, но за съжаление това май ще си остане поредната неизпълнима мечта.
Нямах в предвид буквално копиране а само възприемането на същата структура. Иначе съм съгласен със теб че оперативното командване трябва да се намира на бойното поле.
Иначе съм съгласен със теб че оперативното командване трябва да се намира на бойното поле.
Според мен еднистевно мястото на тактическото командване е на бойното поле. Оперативното трябва да управлява няколко съединения и съвсем не би било добре да го прави от тактическото бойно поле на едно от тях - лесно ще загуби както комуникациите си, така и рискува да попадне под влиянието на особеностите на локалното сражение.
Загубата на комуникации между централния щаб и полевото командване при война между съвременни армии е почти 100% сигурна. Вероятно връзката ще се възобновява за кратък период от време когато подразделенията за РЕБ успеят да пробият смущенията и през този период трябва да си предаде максимално количество информация. Продължителноста и честотата на времето през което ще има чист канал зависи от опитноста на подразделенията за РЕБ и техниката с която разполагат.
Comment