Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мините

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Да, Динайн е прав, че в темата няма някакво що-годе смислено описание преназначението на мините полета. Така че насочване на дискусията в тази посока (не че има какво толкова да се дискутира: по-скоро да се опише) е добра идея.
    Аз май бях споменал съвсем накратко нещо по въпроса в онази далечна година (2004-та), но най-ефективни са мините, когато са част от цяла система от отбранителни съоръжения и са "вкарани" в цялостната отбранителна система, т.е. насочват движението на противника към зона, в която се концентрира огневата мощ на защитниците.
    Да речем, сега чета книгата на Гланц за Ржев: минните полета играят съществена роля в системата на немската отбрана и заедно с огъня на защитниците и, особено, на артилерията, както и системата от естествени и изкуствени препятствия, допринасят значително за загубите на атакуващите съветски части и подразделения.

За задействането на противопехотните мини - Крамер е описал най-простия механизъм. Ясно е, че има хиляди и хиляди модели мини по света, но при повечето се търси максимална простота, за да бъдат и възможно най-евтини за производство. Описаният механизъм очевидно се задейства при първоначалния натиск, а не след като тежестта бъде премахната. Съвсем по същият начин е описан и механизмът за контактно задействане на s-мината, която се обсъждаше по-долу (или на съветското й копие).

Що се отнася до филмите или книгите - въобще, художествените произведения, - не мисля, че колкото и да са интересни, те следва да се привличат в ролята им на "доказателства" в една или друга посока. Да, "ничия земя" и на мен ми хареса, но не мисля, че авторите са се съветвали с военни специалисти за това дали мината е реалистична, още повече, че бе съществена част от историята. Веднага се сещам и за друг филм - "Взрив" ("Blown away"), да речем, изрично се показваше, че човек трябва да си премести крака, за да "скочи" мината, но си мисля, че и там най-вероятно корените идват от въпросната погрешна брошура на армията на САЩ от ВСВ. А не бих ако повечето хора на изкуството се "впечатляват" от предишни произведения, т.е. тази грешка да се възпроизвежда от филм и книга във филм и книга. Както и да е, това не е съществен въпрос.

tod_or, този сайт не е лош вероятно, но май не е много достоверен. Във всеки случай, забелязах нещо невярно (поне доколкото ми е известно), в описанието на съветското копие на немската скачаща мина пишеше, че то, за разлика от немската мина, можело да се задейства и с електрически взривател. Което не е вярно: немската мина е така направена, че могат да се използват всички стандартни взриватели, които се използват и на останалите немски мини от това време. А това означава и възможност да се свързва към електрически спусък (всъщност, една мина може да се върже към осемнадесет дистанционни "спусъка" или обратното - един такъв дистанционен спусък да задейства до осемнадесет мини). Възможно е да има и други подобни неточности.
    Last edited by gollum; 19-05-2012, 14:47.

Comment

Доколкото познавам Найден Илиев, хуморът не е силната му страна. Та едва ли е писал смешни неща. А щом ги е написал - значи ги е виждал.
      Не е моя работа да разказвам биографията му, но този човек е убил повече мини, отколкото пъти више оценилият го е прочел в интернета думата "мина".
      Наврето в Югославия се изредиха миньори и просто мерзавци от целия свят, и там и до ден днешен лежат не много смешни сюрпризи. Някои - електрически.

Comment

Запасняк написа
        Доколкото познавам Найден Илиев, хуморът не е силната му страна. Та едва ли е писал смешни неща. А щом ги е написал - значи ги е виждал.
        Не е моя работа да разказвам биографията му, но този човек е убил повече мини, отколкото пъти више оценилият го е прочел в интернета думата "мина".
        Името ми е Найден Илиев, роден съм в края на 1973 г. в София, където живея и в момента. След като завърших средното си образование и служих в родната казарма, си избрах професията на репортер и я практикувах няколко години във в. “Пари” и в. “Кеш”.

По-късно, през 1999 г., поради здравословни проблеми напуснах журналистиката и започнах работа в един от големите магазини за оръжие в София - “Доч и Ко” ООД. Вероятно е странна връзката между борбата с мините и професията ми - а може би да е ирония на съдбата? Но мините са ми хоби отскоро, а оръжието - от 12-годишна възраст, така че…

Завършил съм УНСС - София, специалност “Икономика на отбраната и сигурността”, през 2001 г.
        Хайде де, журналист, който е завършил УНСС се оказва сапьор, "обезвредил много мини"? Или се бъркате с някой съименник или не знам точно как да оценя написаното от вас, Запасняко.
        Да не говорим, че съм посочил съвсем конкретна грешка в сайта му - ако смятате, че написаното е вярно, ще ми е интересно да видя аргументите ви.

Comment

Казах че не съм упълномощен да обсъждам биографията му. Това е поискал - това е написал.
          Един от най-цитираните автори по света, в сайтове и книги на всякакви езици. Напълно известен в средите, и крайно уважаван специалист именно по разминиране, с години реален опит в това.
          Също такъв авторитет и в хобито си - най-богата в света колекция от щикове, и единствената пълна от щикове на АК.

Comment

Запасняк написа
            Един от най-цитираните автори по света, в сайтове и книги на всякакви езици.
            Това го твърдите сериозно, така ли? Чак пък "един от най-цитираните автори по света"... Както и да е, не е важно.

За да не потъваме в някакви неясни неща (като обсъждане на биографията на някакъв човек, който дори не е регистриран в този форум, нито участва в дискусията (а и това са лични неща, така че нямат значение)), хайде да се съсредоточим върху конкретната моя критика към написаното в този сайт и Вашата критика към мен. Нещо да коментирате по нея? Защото ако съм прав, то тогава наистина има грешка в написаното в сайта (което естествено нищо повече не означава - грешка може да допусне всеки; но когато не познавам автора на даден сайт (а и въобще когато става въпрос за данни в Интернет), това за мен е достатъчно основание да се отнеса с известно съмнение към написаното). Ако не, то поправката на моята неинформираност само ще ме зарадва. Забележете, аз въобще не твърдя, че разбирам от тези неща - ползвам каквото може да се намери като източници, нямам никакви претенции освен когато ми кажат, че греша в нещо да ми посочат какво е то.

Пък след това да се върнем към темата.
            Last edited by gollum; 19-05-2012, 14:36.

Comment

Не разбирам термина "коментар" - не понасям новояза.
              Реагирах на комичната критика на лаик, към подчертано професионален ресурс.
              Не виждам какво има за обсъждане. Някой е съобщил за рядък случай на управляемо поле. Някой и не подозира че полетата понякога се защитават не непременно от ариегарда, и се смее неуместно. Някой трети обръща внимание на втория, че преди да оценява, не е лошо да се ослуша. За мене случаят е изчерпан.
              А изобщо казано, понякога тия места могат да си се пазят сами, и стотина години. В средата на Франция зее пустиня още от Първата световна война. А около пет пъти разчистваната линия Манерхайм, и до сега има забранени маршрути. Мините не са много опасни, в блатото избухват вяло. Но не е приятно. И бодливата тел понякога не е изгнила, та откъсва колелата, като се намотае където не и е работа.

Comment

Т.е. критикуваш без реално да кажеш нещо - ей така, заради критиката? Знаеш ли, има си дума за това и не е добра. Ако имаш нещо за казване по същество - пиши. Ако не - не виждам защо цапаш темата.
                Накратко историята: в Интернет-ресурсът Х (сайтът на твоя познат) пише, че немската скачаща мина от ВСВ за разлика от съветското й копие не може да се активира чрез електричество, т.е. командно по кабел. Това не е вярно и аз посочвам, че не е вярно. Ти идваш да коментираш, че не съм прав, след което въобще не посочваш нищо в защита на мнението си, а отвръщаш с някакви общи приказки не по същество (Финландия, Франция, трайността на мините, как точно се използват минните полета - не са от значение, защото говорим за съвсем конкретен тип мина и конкретен въпрос, свързан с нея; твърдението кой е лаик и професионалист е без значение, когато се изказва от човек в Интернет, който по никакъв начин не може да докаже твърдението си, че е професионалист). Каква очакваш да е реакцията? Потребител, който се държи по подобен начин - особено пък новодошъл, - се нарича "трол" и към него се постъпва по съответният начин.
                В нашият форум има едно простичко правило по отношение на авторитета и знанията: "тук е Родос, тук скачай!". Мисля че за умният човек това е достатъчно.

Запасняк написа
                Не разбирам термина "коментар" - не понасям новояза.
                Думата "коментар" не е "новяз" - присъства в българския език от повече от 100 години. Дошла е отвън, разбира се, като вероятно доста повече от половината думи в езика ни. Бих препоръчал да се ползва тълковен речник или ако предпочитате - речник на чуждите думи. И в двата я има, дори и в много стари издания.
                Означава да изкажете мнението си по дадения въпрос. В случая - да прецизирате критиката си, грубо казано, да обясните, че всъщност наистина немската скачаща мина (Springmine) не може да се взривява командно или пък да се свързват множество мини към една друга, за да се взривяват заедно.
                Та, предлагам (вече като модератор) ако имате да напишете нещо конкретно по темата - да го сторите и да споделите експертното си познание. Ако искате - можете да разширите и конкретизирате критиката си - иначе аз поне бих сметнал въпроса за приключен (на мъгляви и общи критики нямам навика да отговарям, защото няма смисъл). Но да се пише просто за да се пише - не виждам смисъл.
                Last edited by gollum; 21-05-2012, 11:20.

Comment

Много букви, скучно.
                  Никога не съм бил модератор на нищо. Ако Вие имате някакви аргументи - може да ги съобщите, против моите. Не като модерастически, а просто по същество.
                  Доколкото имам отношение към собствеността на значително по-голям от този ресурс, ме помолиха да се поинтересувам от този. Е, поинтересувах се, видях. Ако този сайт е Ваша собственост - действията Ви са разбираеми. Но ако не е, е разбираемо угасването на сайта.
                  Предполагам, че реалния собственик на този форум, знае как да се свърже с мене. Също така предполагам, че той не би искал в неговия ресурс да се пишат само дилетантщини, ако иска да го развива наистина.
                  Конкретно казвам, каквото имам да кажа. Че това противоречи на умозрителните Ви заключения, е отделен въпрос. И е наистина подтискащо, когато човек, който очевидно дори не е служил, дава тон за песен.

Comment

Вие не сте изложили никакви аргументи, така че не виждам какво "да ви съобщя" . Останалите хвалби са нещо нормално за анонимна личност в Интернет, така че ги оставям на съвестта Ви. Така че нещата сте ясни - Вие тролствате с желанието да минете за нещо, което вероятно не сте. Забележете, аз не претендирам, че съм участвал във военни действия, че съм специалист по мини, миномети и какво ли още не, нито че притежавам "много по-голям Интернет-ресурс" - обикновен диалетант съм, нямам какво да крия или за какво да претендирам. Затова и пиша - "тук е Родос, тук скачайте, а не ме занимавайте с приказки как когато сте били на Родос колко високо сте скачали" (позволявам си да префразирам известната история).
                    Е, Ваша си работа - няма лошо, всеки си избира как да се забавлява.
                    За подобно поведение ние си имаме правила.

ПП Собственикът на сайта е Imperial - можете да се обърнете към него с идеите и предложенията си .

Comment

Запасняк написа Виж мнение
                      Много букви, скучно.
                      Никога не съм бил модератор на нищо. Ако Вие имате някакви аргументи - може да ги съобщите, против моите. Не като модерастически, а просто по същество.
                      Доколкото имам отношение към собствеността на значително по-голям от този ресурс, ме помолиха да се поинтересувам от този. Е, поинтересувах се, видях. Ако този сайт е Ваша собственост - действията Ви са разбираеми. Но ако не е, е разбираемо угасването на сайта.
                      Предполагам, че реалния собственик на този форум, знае как да се свърже с мене. Също така предполагам, че той не би искал в неговия ресурс да се пишат само дилетантщини, ако иска да го развива наистина.
                      Конкретно казвам, каквото имам да кажа. Че това противоречи на умозрителните Ви заключения, е отделен въпрос. И е наистина подтискащо, когато човек, който очевидно дори не е служил, дава тон за песен.
                      Ако въпросният "значително по-голям от този ресурс" има отношение към тролският език, който Вие употребявате тук, значи - много благодаря, нека си остане неизвестен "по-голям" ресурс. Очевидно нямате представа как се пише във форум, поведението и непознаването на думички като "коментар" подсказват липса на интернет грамотност.
                      Така че - или говорете ясно и без заобикалки, за какво става дума, или - моля, вървете си обратно в дупката, от която сте изпълзяли. Стилът на отговора ми е груб, за да е в тон с Вашия, дано го разберете.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Според мен , самата концепция за минните заграждения като част от отбраната, отдавна се промени и се изроди в безцелно пръскане на мини на килограм по полята с идеята да осъкатяват (поразяват) противника (или просто да осакатят някого с надеждата да е от противника), в един сайт имаше снимка с оферта 85бр. за 0.01$Другото което е, за да обсъдим минните заграждения трябва първо да уточним видовете (основните родове) мини и съответните им разновидности ,според показателите:
                        1.Взривател - начин на поставяне и действие (има с механични и електронни таймери, и др.).
                        2.Обсег - големина и предназначение (има Руски образци до 60-80кг.)
                        3.Конструкция - има конструктивни разлики от което зависи ефективността им.
                        4.Начин на залагане - има различни способи за тяхното инсталиране (породени от видът им)
                        След което можем да обсъдим видове стратегии , за тяхното използване. Но като цяло според мен мините вече са част от дефанзивните тактики и вече не са изцяло отбранителен елемент както през ВСВ, а част от общият план и по-скоро елемент (акцент) от отбраната на определено направление или подсигуряващо определена зона средство ,в някои случаи просто за задържане движението на противника през даден маршрут или област, но определено не и за пасивна отбрана.
                        Sub sole nihil novi est

Comment

А дали сапьорите работят със същите минотърсачи и ВКР- -удължени заряди, пресовки и пр. и не използват противопехотни мини, както и някакви защитни средства и пр.? Вярно, че сега съм в друга област, но някои неща не мога да разбера, какво развитие има например?
                          Last edited by gollum; 02-09-2013, 11:12.
                          "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

А дали сапьорите работят със същите минотърсачи
                            Сапьорите принципно не работят с миночистчи освен ако не търсят древни византийски монети. Би било особено груба форма на самоубийство. По складовете им разбира се някакви пръчки, но те са по-скоро остатък.
                            Иначе удължените заряди още се използват и не виждам какво ще ги замени в близко бъдеще.
                            Last edited by gollum; 02-09-2013, 11:12.
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Сапьорите принципно не работят с миночистчи освен ако не търсят древни византийски монети. Би било особено груба форма на самоубийство. По складовете им разбира се някакви пръчки, но те са по-скоро остатък.
                              Тука нещо не разбрах. А кой работи с минотърсачи?

Тоест - остатък - друг път. Едно от най-ползваните неща в съвременните армии... особено при локални конфликти.

И още - Сапьорите ПРИНЦИПНО РАБОТЯТ именно с минотърсачи, и с шипове и прочее...

Comment

кало написа
                                Тука нещо не разбрах. А кой работи с минотърсачи?

Тоест - остатък - друг път. Едно от най-ползваните неща в съвременните армии... особено при локални конфликти.

И още - Сапьорите ПРИНЦИПНО РАБОТЯТ именно с минотърсачи, и с шипове и прочее...
                                Не знам Кало, питай тия на снимките що се разхождат с тия металотърсачи. Може да са иманяри в камуфлаж. Сапьорите не работят с минортърсачи по много причини. И ситуациите при които може да се използва въпросното нещо са само две. Евентуално Динайн може да ги е използвал, ако са ги обучавали да търсят самоделки. Работи се с шишове (не знам какви са тия "шипове") и няма никакво "и прочее...".
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...
                                X