Аз леко се занимавам с електроника, за това и искам да отбележа няколко подробности които май избягват за неелектронните хора - първо, DSP = Digital Signal Processing. Какво значи и има ли почва у нас - това е дигитална обработка на сигнала, нека вземем най-елементарният пример - искаме да направим дигитален FIR (Finite Impulse Response) филтър който да филтрира някакъв сигнал. Поглеждаме тук - http://en.wikipedia.org/wiki/Finite_impulse_response и се зверим на схемата в статията. Тъй като приемам, че отсреща никой не се е занимавал с такива неща, да сметнем, че всичко което прави един филтър е магия и от едната страна влиза някаква първична информация, а от другата излизат полезни данни. Какво ни казва схемата от статията - примерно за филтър трета степен за да се изчисли един такт на изхода са необходими три умножения и едно събиране. Тук идва DSP и General Purpose CPU - DSP чип вероятно ще прави умноженията успоредно, тоест за един такт ще направи три умножения, защото разполага с много вериги за умножение. От друга страна обикновен процесор ще му се наложи да изразходва три такта за същата задача. Тоест едното може да работи на 500Мхц, другото на 1500Мхц и пак да имат еднаква производителност. Уви, обикновено няма да се налага да се ползват мижави филтри трета степен, ами 10-20-100, тоест дори и процесор на 4Гхц издъхва пред 50Мхц специализиран за някои задачи. Тоест всичко зависи от това което се опитва да постигне човек - от обикновения живот пример за двете неща са примерно нормалните многофункционални процесори (Пентюм нещо си) и графичните карти (които са си специализирани процесори за определени операции). Например сондите около Марс си живеят с 200Мхц процесори и си се справят перфектно със задачите. Защитата на процесори от радиация и подобни (правиш интегралните схеми върху специален субстрат) също води до забавяне на скоростта заради повече капацитет - оттам и по-бавна скорост може да е признак за специфични изисквания към технологията.
Много ама МНОГО зависи и от самите алгоритми за обработка на данните, до голяма степен те са решаващи в това което върши човек и са си универсални (не зависят много от технологията).
Големината на транзисторите също е нещо много относително - например аз работя в компания която прави интегрални схеми и ги продава на половината смартфон производители по света и хич няма и да слизаме в обозримо бъдеще до 90 нанометра - просто задачите които трябва да решаваме се постигат по-успешно в по-големи технологии. Два процесора могат да се сравняват само комплексно - какви са задачите пред тях и колко добре ги постигат най-вече, не какъв е един от 15000 параметъра.
По стечение на обстоятелствата съм си говорил с хора работили и работещи в Selex Galileo и компанията дори и за най-модерните си радари често ползва за DSP процесори базирани на FPGA които са си напълно достъпни на сравнително открития пазар и въобще не се произвеждат от компанията.
Между другото ако някой иска да продължава дискусията - нека го прави ясно и информирано, имам намерение да трия на воля.
Много ама МНОГО зависи и от самите алгоритми за обработка на данните, до голяма степен те са решаващи в това което върши човек и са си универсални (не зависят много от технологията).
Големината на транзисторите също е нещо много относително - например аз работя в компания която прави интегрални схеми и ги продава на половината смартфон производители по света и хич няма и да слизаме в обозримо бъдеще до 90 нанометра - просто задачите които трябва да решаваме се постигат по-успешно в по-големи технологии. Два процесора могат да се сравняват само комплексно - какви са задачите пред тях и колко добре ги постигат най-вече, не какъв е един от 15000 параметъра.
По стечение на обстоятелствата съм си говорил с хора работили и работещи в Selex Galileo и компанията дори и за най-модерните си радари често ползва за DSP процесори базирани на FPGA които са си напълно достъпни на сравнително открития пазар и въобще не се произвеждат от компанията.
Между другото ако някой иска да продължава дискусията - нека го прави ясно и информирано, имам намерение да трия на воля.
Comment