Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия и демографията

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Русия и демографията

    Току що гледах доста интересен документален филм за демографията на Русия и проблемите които това поражда. Въпроса важи, разибра се, и за България, и за цялата Източна Европа.

    Но проблема е много по-голям в Русия, една много-етническа страна с огромна територия. Територия и амбиция за които 140 милиона души не са достатъчни.

    Ще просъществува ли Русия до следващият век? Или руснаците, страхувайки се от собственият си негативен прираст (в контраст с нарастващият прирас на някои групи като мюсюманите в Кавказ и т.н.) ще предизвикат разпадане на Федерацията? Какво може да се направи за да се спре това падение?

    Подобни въпроси и за България, де. Просто ми е интересно мнението на всички други.
    -"War is much too serious a matter to be entrusted to the military." - Clemencau

    #2
    Територия и амбиция за които 140 милиона души не са достатъчни.
    Не воспринимайте Россию как огромную страну, Гренландия на карте тоже огромна…
    Просто не обращайте внимание на эти тысячи квадратных километров, Аляска и Канада тоже большие. Практически все места пригодные для жизни в России используются…
    А в остальных местах могут жить только белые медведи. Россия не Болгария и впечатления от просмотра карты мира обманчивы… территория на одного человека сопоставима с Канадой или например с Бразилией…
    Что по поводу амбиций – то они практически отсутствуют – есть только в отличаи от некоторых стран Восточной Европы попытки не совсем поддаваться диктату заокеанского друга и не «отсасывать» у него на виду у своего народа… Возможно это неправильно, нужно расслабиться и получать удовольствие, но к сожалению, как показывает опыт Восточное Европы это не приводит к улучшению демографии. На Украине убыль населения превосходит Российский а в Белоруссии этой проблемы почти нет. Русским в этом отношении гораздо легче сохранить свою страну, чем странам Восточной Европы которые зациклены на сво¸м национализме, ведь Русский - это не нация - а состояние души. Русским можно выжить вместе со своей страной если например постепенно перейти в ислам (Как в сво¸ время предлагал Брежневу Иранский аятолла) или аккуратно дружить с Китаем, конечно это вс¸ будут опасно, но только так у России есть шанс... Что по поводу дружбы с Европой, то как показывает опыт последних лет - лучше с Европой торговать а не дружить
    На мой взгляд демография – это общая проблема тех стран, которые взяли хоть и прогрессивную, но ЧУЖУЮ модель развития общества… Благими намерениями вымощена дорога в ад.
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

    Comment


      #3
      виталий написа
      Не воспринимайте Россию как огромную страну, Гренландия на карте тоже огромна…
      Просто не обращайте внимание на эти тысячи квадратных километров, Аляска и Канада тоже большие.
      Абе трудно ми е да не възприемам Русия като огромна страна, тъй като тя все пак е такава - най-огромната. Доста повече и от Канада и от Бразилия, а и за разлика от тях тя е многонационална - освен, че представлява букет от нации и култури, хората изповядват и различни религии, голяма част от тях - ислям. Това поражда доста проблеми - в юга се появява сепаратизъм - Чечня, Дагестан; не се удовлетворяват искания за автономия, като тези на волжките българи (дори не им се позволява да се самоопределят като такива). Мисълта му сигурно е била докога една такава огромна и многонационална държава ще бъде държана със сила?

      п.п. И все пак съм съгласен с казаното в подписа ти
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

      Comment


        #4
        а и за разлика от тях тя е многонационална - освен, че представлява букет от нации и култури, хората изповядват и различни религии, голяма част от тях - ислям.
        Малък коментар - всъщност и Бразилия, и Канада са многонационални държави, в които има хора, изповядващи всякакви религии. ДА не се увличаме от силата на сравненията .

        Comment


          #5
          Русским в этом отношении гораздо легче сохранить свою страну, чем странам Восточной Европы которые зациклены на сво¸м национализме, ведь Русский - это не нация - а состояние души.
          Любопитно ми е как ли се решава националният проблем в държави, в които част от хората имат не националност, а състояние на душата, а останалите просто принадлежат към различни националности.

          Comment


            #6
            Струва ми се, че по-скоро има проблем на запад - една държава като Великобритания. Тя се състои практически от 4 държавици, които в бъдещия ЕС може да потърсят по-самостоятелно място (той и Нострадамус казваше нещо такова - че щяла да се разпадне на 4 малки, но хубави държавици ). В Западна Европа населението се "подмладява" чрез гастарбайтери, които не само са от друга националност, но и от друга раса и религия. Русия е много по-малко застрашена от подобни промени. Тя е в състояние, в което е била векове и засега не виждам някакъв сериозен катализатор, който да предизвика бурни промени. Някои проблеми като в Чечня си ги има у другаде - не са чеченци, а ИРА, кюрди, баски, квебекци, индианци, тибетци ... , но това едва ли е нещо, което драматично ще промени светът.

            Comment


              #7
              Bulgaria
              Population growth rate:
              -0.89% (2005 est.)
              Net migration rate:
              -4.3 migrant(s)/1,000 population (2005 est.)

              Russia
              Population growth rate:
              -0.37% (2005 est.)
              Net migration rate:
              1.03 migrant(s)/1,000 population (2005 est.)

              Това е според ЦРУ. Като го сметнеш за десет години става лошо...

              Но нещо не успях да разбера какъв точно е проблема - голямата територия какво пречи? Няма да слагат по един войник да им пази границата на 10 метра. С новите технологии, които все пак донякаква степен се развиват в Русия, следенето на територията ще става все по-лесно. Руснаците са горе-долу колкото българите като процент в съответните държави.
              Проблемът не е в броя на населението... Преди няколко месеца имаше в "Капитал" снимка, на която един дядка ореше с някакво животно(не ги познавам) и плуг. Отдолу пишеше "България - 21 век"...
              Между другото, някоя от най-развитите държави наскоро се похвали с намаляващо население. Не си спомням коя беше - Италия, Япония?
              Та, не прочетох тук сериозни аргументи що е толкоз голям проблема?
              По моя преценка съм обективен.

              Comment


                #8
                а, не прочетох тук сериозни аргументи що е толкоз голям проблема?
                Намаляването на населението винаги е проблем. Причината е много проста - това автоматично означава застаряване на населението. А последното означава, че намалява средното количество икономически (и всякак) активни хора, което на совй ред означава, че вес по-малко издържат все повече. Особено ако това е съчетано с повишаване на средната възраст на населението (т.е., повече храна, добир медицински грижи, добри социални условия).
                Вярно е, че предвид постиндустиралната фаза, в която навилзат някои държави, все по-малко хора са необходими за поддържане на производството (т.е., поризводството е все по-малка част от икономиката), т.е., принципно погледнато "повече хора", означава, че трябва да се намери работа (за каквато няма нужда) за повече хора. Но съчетано със застаряване се получава комулативен проблем.
                Реално зъстаряването и намаляването на населението е проблем на всички развити държави и едва ли е повод за хвалби.

                Comment


                  #9
                  Цяла Източна Европа, а в Русия най-вече, страда от този проблем - ниска раждаемост, висока детска смъртност, емиграция на младежи, а и въобще на трудоспособно население ... така че не Великобритания е заплашена (това е едно от най-смешните неща, които съм чел напоследък ), а ние, в Източна Европа. За тези държави проблемът е именно в това - от лошите условия бягат най-вече младите, което освен, че влошава демографската ситуация, залага бъдещи проблеми и т.н. Би могло да се каже, че страни като Русия (или като нашата) сами зачеркват бъдещето си, като не създават условия за развитие на младите, като не се борят с корупцията и хаоса.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #10
                    В отношении России согласен с Камерером, кроме "емиграция на младежи"...
                    Что касательно "не се борят с корупцията и хаоса", то на мой взгляд здесь вс¸ значительно сложнее... Я думаю, что слепое следование и выполнение рекомендаций советников с чужой культурой только и рождают хаос и коррупцию...
                    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

                    Comment


                      #11
                      Виталий, според теб има ли опасност от китайска колонизация на Сибир?

                      Comment


                        #12
                        gollum, както се сещаш тези неща съм ги чувал, но преди това в тази тема бяха дадени други факти, които нямат пряка връзка - голяма територия и амбиции. Според мен, краткосрочно, в рамките на 10-15 години няма да има сериозен ефект от застаряването на населението, защото така или иначе развитието на България напр. се концентрира в 3-4-5 центъра, които "изсмукват" работоспособното население от останалите части на страната. По-големия проблем пред бъдещото ни развитие е ниското качество на образованието, щото млади има ама некадърни. Така или иначе страните от ЦИЕ ще се развиват много по-бързо от тези от Западна, поради явни причини. И преди нашия потенциал за развитие ще се изчерпи на развитите държави ще им се наложи да измислят как да се справят с проблема. Често казваме, че сме 50-100 години зад развитите държави, така че отново ще можем да използваме тяхния опит.
                        След края на ВСВ хората са се притеснявали от прекалено бързо нарастващото население и са правили прогнози какво ще стане след 50 години. Сега се правят прогнози, че след 50 години Русия ще е 100млн, България - 5... Твърде много променливи има в съвремието за да се правят прогнози в такъв времеви хоризонт. И то не само демографски прогнози.
                        По моя преценка съм обективен.

                        Comment


                          #13
                          Пол Джонсън е определил прираста на население като балансиран процес, според който е невъзможно една нация да "изчезне" по демографски причини. Склонен съм да се съглася с него, т.нар. "изчезване" е вестникарска сензация за вдигане на тиражи...
                          В първоначалния етап на индустриалната епоха, медицинските грижи и смъртността рязко спадат (което за Европа е било 19-и век; за арабските държави, Китай, Индия и т.н. това се случва през 20-век и общо взето вече свърша и там този период). След това се увеличава половата и икономическата култура(един работник в завод трябва да разбере че не може да издържа 5 деца!) на населението и раждаемостта пада. В края на краищата населението се стабилизира - както е в Германия и други страни от западна Европа. Тоест смъртността е горе-долу равна на раждаемостта и броя на населението си остава повече или по-малко постоянен - както Германия си стои на 80 милиона от един век.
                          Така че няма причина за чак такова безпокойство - всичко си е естествен процес

                          Друг аспект от "застаряването на населението" (което е подвеждащ термин, хората живеят повече, не че стават по-стари) е неизбежното увеличаване на социалните усигуровки и възрастта за пенсиониране. Което на много хора им е неприятно (признавам, и на мен ), погрешно мислещи си, че с технологичния напредък ще работят все по-малко. В увеличаването на възрастта има логика - първо, увеличаването на средната продължителност на живота и второ, увеличаването на времето за образование на индивида (все повече висшисти и повече време учат).
                          Ако направим една сметка, ще излезе че преди 70 год., повечето хора са учили до 16 г. примерно и са се пенсионирали на 55 год. (както е положението в момента в България, което е абсурдно). При средна продължителност на живота от да речем 65 год. излиза че съотношението продуктивни/непродуктивни години от живота на един човек е:
                          ((65-16)-(65-55)) / (16+10)
                          =
                          39 / 26
                          =
                          точно 1.5

                          В днешно време - повечето хора продължават образованието си до 25 год., продължителността на живота в много страни стига до 85 год. Ако искаме да задържим същото съотношение и "х" е възрастта за пенсиониране:
                          ((85-25)-(85-х))/(25+(85-х))

                          => 60-85+х/110-х = 1.5

                          => х-25 = 1.5(110-х)

                          => х-25 = 165-1.5х

                          => 2.5х = 190

                          => х = 190/2.5 = 76

                          Тоест трябва да се пенсионираме на 76 години :o
                          Има логика - ако едно време 60 годишен мъж е бил грохнал старец, днес балгодарение на развитието на медицинското обслужване той е все още продуктивен индивид. И много социолози между другото предвиждат че в бъдеще главната част от приносът към обществото на всеки индивид ще се извършва след като е преминал 45 години...
                          Last edited by Dinain; 21-03-2006, 12:52.
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

                          (Richard III - William Shakespeare)

                          Comment


                            #14
                            Е, под "застаряване на населението" се има впредвид, не увеличаващият се брой на пенсионираните жители, нито пък увеличаването на средната продължителност на живота. Става въпрос за увеличаването на по-старите възрастови групи спрямо по-младите. Например броя на децата между 5 и 10 год. възраст да е намалял с 20% спрямо минал период, а пък броя на хората между 40 и 50 год. възраст да се е увеличил за същия този период. Така сериозно се променя баланса и съотношението между възрастовите групи.
                            (\_/)
                            (°_°)
                            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                            Comment


                              #15
                              Много хора именно увеличаване средната възраст на населението разбират като "застаряването му". А както казах това може да подлъже. Един 60-годишен човек е по-млад през 2006 г. околкото същия човек би бил през 1906 г.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment

                              Working...
                              X