Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кои бойни части на БА са водели битки в Серт планина щипско

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    кои бойни части на БА са водели битки в Серт планина щипско

    През 1999- 2000 г ходих няколко пъти на лов из района на с.Пиперково ,с. Лесковица и с.Люботен, забелязах някъкви табели от едно време и с бяла боя върху камани написани знаци, един от които помня беше- МБ- напуснах поста и се заоглеждах и изненадата беше за мен голяма .
    Натъкнах се на добре изградено укритие със подредени каменни плочи - тикли със запазени малки ниши и извит коридор окоп за кръгова отбрана .като поразрових с крак намерих гилзи от манлихера 1903 г.както и капачки от бухалки <ръчни гранати>и ламаринени пачки на STEYR MANLIHER. Огледах се накъде е гледала позицията и на около 400 5оо метра намерих оттатък голямото дере позицията на сърбите и французите съдейки по гилзите които намерих а и лентовите пълнители на Маузер 7,92Х57.и гилзи от френска картечница подобни по форма на манлихеровите но по малки като размер.Някой от тези неща още пазя .
    Явно там са се водили сериозни боеве а месноста е дива и пуста .
    Разбрах по късно че след 1945 г там е имало военен полигон на Титовата войска.
    Мой прадядо е бил в Велес втора сан дружина през ПСВ санитарен подофицер и на Дойранския фронт, два пъти е награждаван за проявена храброст и е раняван .Как мога да издиря информация за него.
Working...
X