Понеже имаше въпрос за обсадата и бързото падане на тази крепост, посъбрах малко данни. По различни руски данни, това е от упорита битка до неочаквано фиаско. За Новогеоргиевск трябва да отбележим, че е била силна крепост с повече от 33 форта, цитадела с асансьори и над 1000 тежки?! оръдия. Според различни данни, които за съветската историография варират от 15 хиляди до 80 хиляди предали се в плен, а в полската, руската-емигрантска и германската от 100 до 125 хиляди с 1200 оръдия, крепостта е била под ръководството на генерал Бобир - кавалерийски офицер. Разполагали са с 64 батальона пехота. Залески например твърди, че руснаците са 92 хиляди с 1600 оръдия. Бешанов дава данни - 80 хиляден гарнизон, с 23 генерала и 1000 оръдия. Полските сайтове говорят за 144 модерни оръдия.
Срещу тях силите на командо "Безелер" са 45 ландверни батальона и 84 тежки оръдия, в това число 15 - 305мм и 420 мм супер-мортири по Людендорф.
На 13 август 1915 почва общият щурм, като първо пада групата фортове - "Царски дар", на 16 август форт номер ХV, а на деветнайсти цялата крепост, като последно се предават ІІ, ІІІ форт и Цитаделата. Всичко свършва на 20 август. Петима офицери от руската армия се измъкват и се прибират около Минск след месец и половина при своите.
В атач слагам карта на обсадата! "Сеьрпна" значи август на полски, да не се чудите, става дума за линията на придвижване по дни. Не съм сигурен, но мисля, че германците срещу поляците през 1939 им трябва двойно повече време да превземат Модлин.
Срещу тях силите на командо "Безелер" са 45 ландверни батальона и 84 тежки оръдия, в това число 15 - 305мм и 420 мм супер-мортири по Людендорф.
На 13 август 1915 почва общият щурм, като първо пада групата фортове - "Царски дар", на 16 август форт номер ХV, а на деветнайсти цялата крепост, като последно се предават ІІ, ІІІ форт и Цитаделата. Всичко свършва на 20 август. Петима офицери от руската армия се измъкват и се прибират около Минск след месец и половина при своите.
В атач слагам карта на обсадата! "Сеьрпна" значи август на полски, да не се чудите, става дума за линията на придвижване по дни. Не съм сигурен, но мисля, че германците срещу поляците през 1939 им трябва двойно повече време да превземат Модлин.
Comment