Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неограничената подводна война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Неограничената подводна война

    На 1 март 1916 на практика Германският Райх започва неограничената подводна война. Заповядано е германсксите подводници да наложат блокада на Британските брегове от Адмирал Хенинг фон Хотцендорф. Адмиралисимус на германската бойна марина тогава е грос адмирал Хуго фон Пол. Предложения мемурандум е на капитан Магнус фон Леветцов. Визията е следната: Великобритания с тотална война в духа на тоталната война, с желязо и кръв, в добавка и жестокост, ще бъде склонена към мир, поради разрушаване на комуникационните и линии.

    Хотцендорф смята, че това може да стане за 2 месеца, Тирпитц за 6 месеца. Според историци като Кийгън това е продължение на идеята за абсолютната война на Клаузевитц, 8 книга, 2 глава. Тоталната или неограничената война, трябва да доведе до тотални резултати, до тотална победа, при която противникът не е в състояние да продължи съпротивата. На практика германския флот започва война на унищожение.

    Отговорни за това са политически и военни, (включително сухопътни) фактори (стратегията е едно цяло, при нея няма суша и вода, политика и война). Това е първата война от качествено нов вид, "войникът отново става войн" по определението на Типелскирх. Фон Хотцендорф съставя изследователски център, подобно на съвременните think tank групи, включващи специалисти по икономика и технологични и транспортни инженери като д-р Ричард Фус от Discontogesellschaft-Magdeburg и Херман Леви от Хайделберг. Войната е поставена на научна основа. Заслепението на предишните командващи, от края на 90-те до началото на войната, вярващи във "военнен талант" и "военен дух" отново е преодоляно. Флотът тръгва на варварска война в стил "нашествието в Рим", по думите на Лойд-Джордж.

    Да, британците не са готови за този тип война, първата модерна война, и търпят отчайващи неуспехи, като година след това, през март 1917 вече обсъждат мир.

    Мисли ли и друг, че това е знаменателно събитие, началото на модерното разбиране за войната, поне до края на Втората световна война?

    #2
    Според мен британците не са готови именно поради факта, че за тях войната остава доста дълго време занимание за джентълмени, които са доста твърдоглави на моменти. Джелико и останалите адмирали упорито отказват да се вслушат в съветите давани от морските теоретици за противодействие на немските подводници. Освен това немските адмирали също не успяват достатъчно ефективно да използват собствените си подводници, за да постигнат максимален ефект. Има периоди през 1916-1917 г. когато всички немски подводници са изтегляни от океана за доззареждане или ремонт.
    Всъщност немската тотална война през ПСВ е необходимата основа за Дьониц да проведе своята война с британските конвои през ВСВ.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

    Comment


      #3
      Според един от изследователите на този период, Михелсен, въпросите за тази война, от военноисторическа гледна точка са два, много приличат на поставяните около въпросите за атомната бомба: Първо, безчовечна ли те този тип война, и вторият, по -политически, тя ли е причината за включването на Америка във Великата война. Като се има предвид, че американците в началните години на войната смятат за антихуманна блокадата на Германия, втория въпрос можем да го оставим като вестникарски...

      Comment

      Working...
      X