Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За гроба на един български офицер

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    За гроба на един български офицер

    Здравейте и ЧНГ

    Вчера срещнах далечен мой познат който се обърна към мен с молба да му помогна да събере повече информация за гроба на български офицер загинал през 1916 г.в Македония.
    Изходната информация е следната :
    име и чин - Гроздьо Иванов Гроздев ,завършил курса на ШЗО,"кандидат- офицер",посмъртно произведен "подпоручик" и награден с Офицерски кръст за храброст
    Роден в с.Савино,Ямболски окръг и загинал на 24 години през 1916 г.което означава че е роден около 1892 г.
    Служил е като взводен командир във 2 рота/ ?/ на 29 Ямболски пехотен полк ,като ротен командир му е бил по-сетнешния активен функционер на БКП и руски агент Цвятко Радойнов.
    Загива убит от снайперист или случаен куршум,когато от бруствера на траншеята с бинокъл наблюдава избухнала престрелка между български и сръбски части вдясно от позицията която заема с ротата си.

    Погребан е в двора на селска църква .

    Част от по-горната инфрмация е от бивш кандидат -подофицер от взвода и негов съселянин,който обаче отдавна е починал ,част -от негови сродници ,потомци на брат му/самият Г.Гроздев не е бил женен и няма преки наследници/

    Какъв е проблема който ме доведе до решението да търся съдействие във форума ?

    По информацията с която разполагат родствениците му ,българския офицер е погребан в двора на църквата на с.ЧИГЕЗ ,Мариовско.
    Те обаче не знаят къде точно се намира това село освен ,че близо до него се намирали селата Рапеш и Маково,които са в т.н.Битолско Мариово.
    Както ми казаха село ЧИГЕЗ няма на съвременните карти.Моята проверка показа,че село с такова име го няма и в списъка на селата в Мариовско в издадената през 1923 г.книга на Георги Трайчев "Мариово"

    Според мен или селото е получило ново име в годините след 1918 г.или 1944 г.или просто първоначалната информация /от бойния другар на Г.Гроздев/ е изопачена ,в часта и за името на селото където е погребан офицера.

    Впрочем такова селищно име няма и в единствената карта с която разполагам за позициите на артилерията на 11 съюзническа армия ,в чийто състав е бил и 29 Я-ски п.п.
    Може би става дума за някоя махала от 3-4 къщи ? Но тогава едва ли там ще има селска църква ?

    Както и да е,много моля за помощ от името на родствениците на подпор.Г.Гроздев.

    Те искат да узнаят къде точно е погребан офицера за да могат да посетят гроба и се погрижат за него.Надеждата им е,че след като е погребан в двора на селската църква/вероятно заедно с други убити офицери/може би и до ден днешен тези гробове ще са запазени или поне ще се знае къде точно са се намирали ?

    Благодаря предварително за всяка информация

    #2
    По информацията с която разполагат родствениците му ,българския офицер е погребан в двора на църквата на с.ЧИГЕЗ ,Мариовско.
    Те обаче не знаят къде точно се намира това село освен ,че близо до него се намирали селата Рапеш и Маково,които са в т.н.Битолско Мариово.
    Доколкото разбирам, поне районът ти е известен. Щом селото го няма на картите, предполагам че има 2 начина да се открие:
    1. Да започнеш да проверяваш архиви от периода, например данъчни регистри. Специализиран труд за стари имена на населени места едва ли има издаден...
    2. Да се разходиш до тази местност и да започнеш да разпитваш старите жители (такива със сигурност има много). Имаш 3 имена на села, поне едното трябва да изскочи от спомените на някой старец. Повечето ще са родени 20-те и 30-те години, когато е много вероятно старото име още да се е използвало и да си спомнят (дори само по приблизително звучене - "чигез" не е типично селско име като -во или -ци)...
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #3
      И на мен името ми звучи доста странно- "ЧИГЕЗ" ? Най-близко до него стои топонима ЧЕГАН .За съжаление интересите ми са до края на Първата българска империя и откровено казано имам страхотен дефицит от знания и архив за ПСВ .
      Дали пък не е Чеган където май през 1916 г.са били големите сражения ? Но там доколкото зная не е действувал 29 Я-ски п.п.?

      Comment


        #4
        90% процента съм сигурен, че след 1918-та година, когато се създава първообраза на Югославия имената на някои селища са били сменени. затова според мен трябва да се търси из старите регистри-ако са турски още по-добре.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          Гроздю [Грозю] Иванов Грозданов
          чин: подпоручик
          част: 29-и пехотен полк, 2-ра рота
          месторождение: с. Савино, околия: Ямболска, сегашно название: Савино
          дата на смъртта: 30 ноем. 1916 г., къде е загинал: превързочен пункт/ с. Зовик, околия/държава: Мъгленска
          къде е погребан: с. Зовик, околия/държава: Мъгленска
          ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 449, л. 1; а.е. 532, л. 13

          Comment

          Working...
          X