Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Някои малко известни дати и позабравени събития

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Някои малко известни дати и позабравени събития

    Това, предлагам да е рубрика от типа: На днешната дата разбира се, обсъждането е свободно и желано. И така

    На днешната дата, освен че нашето настъпление при Арджеш, под командването на славния фелдмаршал Макензен, през 1916, е и годишнина от един български протест, останал без особено внимание.
    Българското правителство протестира срещу използването на патрони дум- дум от англо-френските войски в Македония.
    Дум-дум е британски боен патрон, разработен за употреба в Индия на Северозападния фронт в края на 90-те години на ХІХ век.
    Патронът дум-дум се състои от покрит 303-куршум, чийто връх излага на показ оловното ядро. Целта е да се подобри ефективността като се увеличи разширяването при удар.
    Фразата дум-дум по-късно започва да се отнася за всеки куршум с мек или кух връх. Хагската конвенция от 1899 г. забранява употребата на дум-дум куршуми по време на война.Подробности има тук http://www.firstworldwar.com/atoz/dumdum.htm

    #2
    На тази дата през 1927

    Със заповед на министъра на войната започва тайно изграждане на Военноморски флот в България.
    След края на Първата световна война, съгласно чл. 83 от Ньойския договор, като победена страна и съюзник на Германия България е задължена да предаде окончателно и безвъзвратно военните си кораби и подводници на страните победителки. Според клаузите на договора охраната на водните граници на страната ни трябва да се извършва от патрулни кораби със снето въоръжение и граждански екипажи.
    През 1927 г. със заповедта на военния министър се поставят основите на възраждането на военноморския флот. Организацията му включва Черноморската част, Морската учебна част и Дунавската част. Тайното нарушаване клаузите на Ньойския договор налага министерска заповед да бъде строго поверителна и недостъпна за Междусъюзническата контролна комисия. В бюджета на страната Черноморската и Дунавската част са посочени като Морска и Дунавска полицейски служби, а командващия флота – като началник на тези служби.

    Comment


      #3
      1904

      Руският флот е разгромен от японците при Порт Артур.

      Порт Артур е китайско пристанище, чието ключово разположение контролира залива Лядоун. През 1894 г. е превзето от Япония, година по-късно е върнато отново на Китай. Дадено е под аренда на Русия и става основна руска военна база в Далечния изток. Руско–японската война започва с изненадващо нападение над Порт Артур през февруари 1904 г. Завзет е провлакът, който свързва полуострова с континента, и започва десетмесечна обсада на руския гарнизон, който капитулира след героична отбрана. От 1905 г. до 1945 г. Порт Артур е даден на японците, които го превръщат в своя военноморска база. След това пристанището се контролира от Съветския съюз. През 1955 г. е върнато на Китай.

      Comment


        #4
        На 06.12.1912 година - Българското главно командване взема решение за щурм на Одрин.:
        На 06.12.1938 година - С поверителна заповед на министъра на войната са създадени четери армейски области.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          На 8 декември 1542 г. е родена Мария Стюарт - шотландска кралица (1542-1587 г., фактически от 1561 г.). Сключва брак с френския крал Франсоа II на 16 години, овдовява след 2 години и се завръща в Шотландия. Води борба срещу Реформацията и английска кралица Елизабет I Тюдор. Привърженичка е на католицизма. През 1567 г. е пленена от въстаналите калвинисти и принудена да се отрече от престола. Екзекутирана е след 19 години затвор в Англия. Умира на 8 февруари 1587 г. в замъкът Фотеринг, Англия.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #6
            Е, Саймъне, това с първата световна , разбира се има ивестна връзка, но все пак, твърде "хомеопатична"

            Вчера е създадено ЧК на Джержински, а днес умира Максимилиан фон Шпее - граф, немски вицеадмирал. Служи във флота от 1878 г. От 1912 г. командва ескадра крайцери в Тихия океан. През войната ръководи похода на ескадрата към бреговете на Южна Америка, където на 1 ноември 1914 г. в боя до нос Коронел разбива английска ескадра, но на 8 декември 1914 г. е разгромен от силна английска ескадра в боя до Фолклендските острови. Загива на флагманския кръстосвач “Шарнхорст”.
            Last edited by von Danitz; 08-12-2006, 08:40.

            Comment


              #7
              На 9 декември 1917 войските на генерал Аленби влизат в Йерусалим. Генералът влиза пеш, както се полага на първият християнин взел града от близо 700 години.

              Comment


                #8
                На 10 декември 1914 година става нещо почти весело. Френското правителство, изнесло се в Бордо през септември се връща в Париж, тайно разбира се, не триумфално.

                Comment


                  #9
                  1913 г Клането в Радовиш - Сръбските власти избиват 126 от първенците на Радовиш и околията. Стотици граждани и селяни са подложени на изтезания. Зверски са убити свещениците Евтим Христов и Гаврил Христов, които объркали (нарочно или не) в службата и вместо името на сърбския крал споменават цар Фердинанд Български.

                  1916Германия със съгласието на съюзниците си прави предложение за мир чрез Швеция на Антантата. Предложението, известно като нотата "Бетман -Холвег" по името на германския канцлер е отхвърлено.

                  Германското предложение за компромис иска обаче особени "гаранции" в Белгия, включително отказ на кралството да има армия, Лиеж и Номюр, плюс ЖП линиите под германски контрол. Президентът Уилсън призовава всяка от държавите да формулира своите виждания. Царят отхвърля и двете предложения на 20 декември.

                  Comment


                    #10
                    1916 г.

                    Дания взема решение да продаде Карибските си владения на САЩ за 25 млн. крони. Това е така наречената Датска Западна Индия или Danska Västindien. Тези острови са си Датски от епохата на великите географски открития. Днес се наричат Вирджински острови. най-големите са С. Кроа, С. Джон и С. Тома

                    Comment


                      #11
                      Едно уточненийце, не целите Вирджински о-ви са американски, има и британска част.
                      Wiki написа
                      The islands are divided into two parts, one of which, the British Virgin Islands to the east and north, is an overseas territory of the United Kingdom. The other, the U.S. Virgin Islands to the west and south, is an organized unincorporated territory of the United States.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        #12
                        1917
                        Сключено е примирие между Централните сили и Съветска Русия в Брест-Литовск. Впоследствие на 3 март 1918 г. пак там между Съветска Русия, от една страна и Германия, Австро-Унгария, България и Турция, от друга се сключва Брест-Литовският мирен договор, който е сепаративен за руснаците. Той изважда Русия от I световна война, тя губи големи част от предвоенната си територия и се задължава да плати 6 млрд. марки контрибуция. Брест-Литовският мирен договор има 5 приложения, между които 1 икономически договор между България и Русия. Анулиран е от болшевиките на 13 ноември 1918 г.

                        Comment


                          #13
                          1916
                          Завършва най-кървавото сражение от Първата световна война - битката при Вердюн. Продължава от 21 февруари до 18 декември 1916 г., и коства живота на близо 1 млн. войници от двете страни във войната.
                          Битката при Вердюн е битката между армиите на Франция и Германия за Вердюнския укрепен район и е едно от най-продължителните и кръвопролитни сражения, известно като “месомелачката”, през Първата световна война (1914-1918 г.). То завършва едва през зимата, без някоя от страните да получи надмощие, въпреки че общият брой на дадените жертви достига близо 1 милион души. Германското командване решава през 1916 г. да нанесе главен удар на Западния фронт срещу Вердюнската дъга – опора на целия френски фронт, отбранявана от 8 френски дивизии. На 15-километровия участък на пробива, срещу две френски дивизии Германия съсредоточава шест и половина дивизии с деветстотин четиридесет и шест оръдия (от които четиристотин деветдесет и шест тежки) от състава на Трета германска армия. Трета армия е командвана от престолонаследника Вилхелм. Атаката на 21-25 февруари среща силната съпротива на французите и немците не успяват да направят пробив. Френското командване въвежда в боя втора армия, командвана от генерал Анри Петен. За седемдесет денонощия в периода февруари-април, в жестоки боеве германците се придвижват на 6-7 километра.

                          Comment


                            #14
                            1927
                            Със заповед на правителството на Андрей Ляпчев и военното министерство се пренебрегват значителна част от клаузите на Ньойския мирен договор и правят решителна крачка към възстановяване организационната структура на българската армия. По силата на Ньойския договор на България е отнето правото да има своя наборна армия. На нейно място се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред.
                            Заповедта издадена през 1927 г. предвижда пехотата да се състои от 24 пехотни полка, сведени в 8 пехотни дивизии. Изгражда се нов, четвърти армейски щаб под името четвърта военноинспекционна област. За всяка дивизия и армия се предвижда по един артилерийски полк. Развръщат се 10 конни и 4 инженерни полка. Новата структура на армията е строго поверителна, защото нарушава значителна част от военните клаузи на Ньойския договор.

                            1937
                            Умира Ерих Лудендорф - немски генерал. Роден е на 9 април 1865 г. Професионалната му кариера на военен започва през 1881 г., за да стигне до началник на отдел "Офанзива" към Главния генщаб (1908-1912 г.). В началото на Първата световна война допринася за превземането на Лиеж, а като началник на щаба на 8 армия заедно с ген. фон Хинденбург разгромява руските войски край Таненберг и Мазурските езера. Съвместната работа на двамата пълководци продължава до края на войната, първоначално в Главното командване на Източния фронт, а от август 1916 г. Лудендорф оглавяват германския Върховно военно командване, прокарва стопанската мобилизация, възобновява подготовката за тотална подводна война, има съществен принос за свалянето на Бетман-Хелвег от канцлерския пост през юли 1917 г., формулира условията на Брест-Литовския мир с Русия. След провала на германската офанзива през пролетта на 1918 г. настоява за незабавни преговори за примирие. По-късно променя становището си и развива идеята за продължаване на бойните действия до постигане на изгоден за райха мир. На 26 октомври 1918 г. принц М. фон Баден го освобождава от заеманите постове. В годините на Ваймарската република, с изключения на краткото сътрудничество с А. Хитлер и участието в пуча (1923 г.), е политически аутсайдер и страничен наблюдател.

                            Comment


                              #15
                              1852

                              Роден е Жозеф-Жак Сезер Жофр - маршал на Франция (1916 г.), член на Френската академия (1918 г.). Участник във Френско-пруската война (1870-1871 г.) и в колониалните войни в Индокитай и Африка. Член (от 1910 г.) и вицепредседател (от 1911 г.) на Висшия военен съвет и началник на Генералния щаб. Главнокомандващ на Френската армия (1914-1916 г.). Способен пълководец. Благодарение на неговите способности чрез умело маневриране френските войски са спасени от германско настъпление (1914 г.). Спечелва сражението при Марна (1914 г.). Военен съветник на правителството (от декември 1916 г.). Ръководител на френската военна мисия в САЩ и Япония (1917-1918 г.). Автор на мемоари. Умира на 3 януари 1931 г. в Париж.

                              Comment

                              Working...
                              X