Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли ли са шанс да завладеят Саръкамъш турците през 1914-1915г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Има ли ли са шанс да завладеят Саръкамъш турците през 1914-1915г.

    Ще се радвам на коментари, във връзка с темата
    They march in full battle dress
    With faces grim and pale
    Tattered banners and bloody flags
    Rusty spears and blades...

    #2
    Съгласно руския сайт hrono.ru цялата руска Саракъмъшка операция е бела на косъм на провала.Решаващи се оказват големия студ и крайно лошата организация на турците.

    Comment


      #3
      В милитерата имаше една книга посветена на тази операция. Чел ли си я?
      Питам щото аз не, но си я набелязах да я прегледам. Ако си - сподели някакво мнение.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        #4
        Не съм я чел, за което съжалявам. Това, което знам за Саръкамъш, е че руснаците наистина са били на косъм от поражение. Именно за това посочих темата, с надежда някой от вас да ми помогне с каквото може. Попаднаха ми едни цифри за загубите на двете страни, но не знам колко може да им се довери човек:
        Турция: 78 000 убити, ранени, измръзнали и пленени, при първоначална численост от 90 000 души.
        Русия: 26 000 убити, ранени и измръзнали, при първоначална численост от 60 000 души.

        По цифрите личи, че турците са яли май по-голям пердах, ама все пак чак толкова жертви.
        Last edited by viking heart; 18-07-2006, 15:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        They march in full battle dress
        With faces grim and pale
        Tattered banners and bloody flags
        Rusty spears and blades...

        Comment


          #5
          Огромния процент от загубите на турците са от измръзнали.Било е пълно безумие да атакува при температура от - 20 градуса.Иначе операцията е била добре замислена и е на път да бъде доведена до победа - в един момент руските войски са получили заповед за отстъпление която няма как да бъде осъществено по технически причини - при такъв студ просто няма как да се отстъпва.Турците са предвидили всичко освен извънредно големия студ.Интересна подробност е,че турците са командва ни от Енвер паша - лично отговорен за геноцида на българите през 1913 в Одринска Тракия.

          Comment


            #6
            Ето какво прочетох за Саръкамъш:
            В битката участват руската Кавказка армия/63 000д./, коамндвана от ген.Г.Е.Берхман срещу 3-та турска армия/90 000д./, командвана от Енвер паша. Операцията се провежда от 09.12.1914г. до 05.01.1915г. Основния замисъл на турското командване е да обкръжи и унищожи Саръкамъшкия отряд на Кавказката армия, след което да овладее Карс.
            Турците нанасят главния си удар със силите на 9-ти и 10-ти корпус на 09.12.1914г. северо-западно от Саръкамъш, където са позициите на неголемия Олтински отряд на Н.М.Истомин, всичко около 8 батальона/. Разбивайки основните му сили двата турски корпуса, в условията на нечовешки студове достигат северните подстъпи към Саръкамъш, късно вечерта на 12.12.1914г. Турското командване предвижда да нанаесе удар по Саръкамъш от север, и след това да атакува в тил отряда на Берхман, отрязвайки пътя му за отстъпление. В същото време в самия град бил разположен малочислен руски отряд, който се командвал от полковник Букретов, офицер от руския ГЩ. Хората на Букретов смело отразили първите атаки на турския 10-ти корпус, но силите им били малки за да издържат дълго на натиска. Скоро в помощ на защитниците пристигат силите на 1-ви казашки полк, а отбраната поел М.А.Пржевалский.
            Командващия Кавказкия фронт ген.А.З.Мишлаевский счел операцията за проиграна и дал заповед за общо отстъпление. За отстъпление обаче вече било късно, тъй като 10-ти турски корпус овладял единственото шосе, водещо от Саръкамъш към Карс. По този начин връзката между руските войски, разположени в Саръкамъш и Тбилиси/където се намира ставката на Кавказкия фронт/ била прекъсната. Радиовръзката също била изгубена, тъй като турски снаряд унищожава единствената радиостанция. Въпреки заповедта за отстъпление защитниците на саръкамъш, продължават да бранят града. Ожесточеното руско съпротивление спряло устрема на турците, коитотрябвало да се борят и срещу силния студ. Само на 14.12. турската армия губи 10 000 души измръзнали. Последния опит на турците да овладеят Саръкамъш с щурм на 17.12. завършил с неуспех. Командващия руските войски в града преценил ситуацията правилно. Турците били на границата на физическо и психическо изтощение. Пржевалский заповядал контраатака и хората му отблъснали турците от Саръкамъш.
            Енвер паша решил да усили фронталния натиск и да изнесе главния удар към Караурган, където се отбранявал отряда на генерал Берхман. И тук яростните атаки на 11-ти турски корпус били отблъснати от руснаците, които също понесли огромни загуби.
            На 19.12.1914г. руснаците успяват да обкръжат премръзналите и изтошени турски войници от 9-ти турски корпус. Неговите останки след тридневни ожесточени боеве капитулирали. Частите на 10-ти турски корпус успели да се изтеглят по-далече но били унишожени от Олтинския отряд.
            На 25.12.1914г. командващ Кавказката армия станал ген.Н.Н.Юденич, който отдал спешна заповед за контранастъпление в района на Караурган. Отблъсквайки на 05.01.1916г. останките на 3-та турска армия на 30-40 км руснаците прекратили преследването, което се извършвало в условията на температури от порядъка на -20 градуса. Турската 3-та армия понесла огромни загуби. Почти 80 % от личния и състав и бил безвъзвратно изгубен. Загубите на руснаците съставляват около 26 000 убити, ранени и измръзнали.
            They march in full battle dress
            With faces grim and pale
            Tattered banners and bloody flags
            Rusty spears and blades...

            Comment


              #7
              Като прочетох информацията за битката стигнах до извода, че руснаците са победили на късмет. Може би, ако турците не бяха превзели шосето водещо от Саръкамъш към Карс, то тогава руснаците са щели да се изтеглят и турците да превземат града.
              “Целият прогрес и цялата култура на човечеството се базират изключително върху гениалността и енергията на личности, а в никакъв случай не са продукт на “мнозинството”.

              Comment

              Working...
              X