Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Планът "Шлифен"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    Здравейте.
    Можете ли да ми посочите например приликите в провала на Планът Шлифен и Светкавичната война срещу СССР която започва на 22 юни 1941?
    Поздрави!
    Здраве!

    Comment


      #92
      Калоян написа
      Можете ли да ми посочите например приликите в провала на Планът Шлифен и Светкавичната война срещу СССР която започва на 22 юни 1941?
      Няма такива.

      Comment


        #93
        Добре, защо няма прилики?

        Comment


          #94
          При едното има официално обявяване на война преди започване на военните действия и военна напдревара в продължение на 40 години преди това, при другото и двете отсъстват.

          При първото германците настъпват на запад през трета, неутрална страна, при второто направо през средата и във всички посоки.

          При второто се бият накрая пред столицата на едната страна, а при първото я заобикалят за да се бият из пущинаците на Сендгонтските блата.

          При едното са на подкови, при другото на вериги.

          Пространство, време, все несъизмерими неща. Нещо чел ли си по въпроса или ей така само питаш, да минава време?

          Comment


            #95
            Относно веригите, бях гледал някъде, че модерността на Вермахта е малко преувеличена и болшинството от армията се придвижва на крак и коне при инвазията във Франция?
            Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

            Comment


              #96
              AggressiveRefrain написа
              Относно веригите, бях гледал някъде, че модерността на Вермахта е малко преувеличена и болшинството от армията се придвижва на крак и коне при инвазията във Франция?
              Да, пехотните дивизии са основно на крак и копито (макар че определена част от тила и снабдяването са моторизирани), но офанзивните съединения - танковите дивизии (тогава 10 на брой, че има и моторизирана), са изцяло моторизирани. Но това няма връзка с темата, така че да не го развиваме тук (обсъждани са тези неща, да напиша за 1 520-ти път).

              Защо няма прилики, Даниц е обяснил, но да допълня - няма прилики и в причините, поради които не се получава в единия и другия случай. В единият има ясна идея, която може би би могла да проработи (тук може да се спори, защото определени фактори не са отчетени в нужната степен), объркана е поначало, с промените в планирането и, след това, в липсата на смислено управление на отделните армии. В другият случай нямаме каквато и да е идея кое и защо се прави, стратегията е в стил "да вземем това, това и онова също, а да не забравим и за другото", с обяснима липса на успех. И, не мисля, че "блицкриг" и нападението срещу СССР могат да се свържат някак.

              Comment


                #97
                von Danitz написа Виж мнение
                Нещо чел ли си по въпроса или ей така само питаш, да минава време?
                Абсолютно сериозно питам, никакво време за губене нямам. Тъй като аз самия не намерих прилики, затова реших да попитам. Имам за задача, откриване на приликите в провалите на двата плана. И понеже откривам само разлики, реших да попитам и тук. Извинявам се ако съм загубил на някой времето, просто ми трябваше информацията. Известно време ми отне да изчета цялата тема тъй като исках да вникна по задълбочено в проблема, развили сте темата доста добре.
                От всичко което сте написали ми давате важни насоки относно други неща които ме интересуват спрямо планът "Шлифен", за което ви благодаря.

                Comment


                  #98
                  Единствената прилика, за която евентуално би могло да се говори, е в ролята на "триенето". Галактионов добре описва това за есента на 1914 г. През лятото и есента на 1941 г. имаме сходен по характер проблем, но свързан с друг тип фактори (макар че някаква съвсем далечна аналогия може да се прокара). Обаче тази "прилика" е прекалено обща, защото този фактор го има при всички военни кампании. Просто може да се каже, че в провала на тези две играе определена роля, може би близка до главната поне в случая с "Плана Шлифен".

                  Comment


                    #99
                    Дебатът относно Планът Шлифен 1999 -

                    http://www.terencezuber.com/The%20Sc...01999-2011.htm
                    Доста добро обобщение на едно място на всички материали излезли по повод най-сериозният и бих казал драматичен дебат около ПСВ в последните 10 години. Естествено, тъй като е на сайта на Зубер, това резюме не може да претендира за обективност.
                    Малко за баланс слагам и линк към блога на Марк Стонеман http://markstoneman.com/2012/02/11/t...bate/#comments
                    лесно може да се ориентирате в линковете му, има доста неща писани за дебата и т.н.

                    Колкото до горепосочените статии и книги - който е любопитен да чете форумна разлютена дискусия ъпгрейдната до ниво статии между военни историци да пише едно ЛС. Със сигурност имам повечето, ако не и всичките.
                    Last edited by albireo; 13-02-2013, 16:25.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

                    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                    Comment

                    Working...
                    X